Sağlık Barışa Uzanan Köprüdür

Basın Açıklaması"1 Eylül Dünya barış Günü" dolayısıyla Türk TabipleriBirliği olarak, duyduğumuz endişeyi bir kez daha ifade ediyor veABD'yi bölgeden elini çekmeye davet ediyoruz. Konuyla iligli basın açıklaması ve SuriyeTabipleri Sendikası ve Türk Tabipleri Birliği, Karşılıklı İşbirliği Anlaşmasımetni için...

01.09.2007

BASIN AÇIKLAMASI

SAĞLIK BARIŞA UZANAN KÖPRÜDÜR

Yaşadığımızcoğrafya'da savaş halen en önemli halk sağlığı sorunu olarak kendisinihissettirmektedir. Büyük Ortadoğu Planı kapsamında komşumuz Irak'a yönelik askerimüdahalede bulunan ABD, bu durumun en önemli sorumlusudur. Irak bu müdahaleninsonucunda parçalanmanın eşiğine gelmiş, İran ise yine ABD tarafından hedefgösterilmeye devam edilmektedir. "1 Eylül Dünya barış Günü" dolayısıyla Türk TabipleriBirliği olarak, bu durumdan duyduğumuz endişeyi bir kez daha ifade ediyor veABD'yi bölgeden elini çekmeye davet ediyoruz.

Hekimlerolarak bölgemizde ve tüm dünya barışınegemen olmasını istiyoruz. Bu nedenle silahlanma harcamalarının azaltılmasını, bukaynağın sağlığa, eğitime, yoksulluk ve açlıkla mücadeleye harcanmasını talepediyoruz.

Türk TabipleriBirliği olarak geçtiğimiz yıl ekim ayı içerisinde İsrail'in Lübnan'a yaptığısaldırının hemen sonrasında Suriye ve Lübnan'a bir ziyarette bulunmuş, dostlukve dayanışma duygularımızı iletmiştik. Bu ziyaretin ardından, tarihsel olarakçok güçlü bağlarımız olan komşumuz Suriye ile sağlık alanında daha güçlü birişbirliği olanağı doğmuş oldu. Bu duygularla bu kez Suriye Tabipler Sendikasıheyeti ülkemizi ziyarete gelmiştir. 31 Ağustos 2007 günü TTB Merkez Konseyi veSuriye Tabipler Sendikası heyetleri olarak Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ'ımakamında ziyaret ederek, karşılıklı işbirliği olanaklarının genişletilmesikonusunda kendisinden destek istenmiş ve kendisi de Türkiye Cumhuriyeti SağlıkBakanlığı olarak bu ilişkilerin daha da güçlenmesi konusunda her türlü desteğivereceğini ifade etmiştir.

Hekimlerolarak yaşadığımız coğrafya'da barışın inşasına yapılacak en önemli katkınınsağlık alanında yürüteceğimiz işbirliği ve deneyimlerimizin karşılıklıpaylaşımı ile mümkün olabileceğine inanıyoruz. Bu amaçla Suriye ile kurduğumuzbu güçlü ilişkileri diğer komşularımız başta olmak üzere tüm ülkelerlegeliştirilmesi yönünde bundan sonra da gayret içerisinde olacağımızınbilinmesini istiyoruz.

TÜRK TABİPLERİBİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ

SURİYE TABİPLERİ SENDİKASI ve TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
Arasında
Karşılıklı İşbirliği Anlaşması

İki ülkearasında kökü tarihe dayalı bağları, kardeşlik ve dostluk duygularını meslekörgütlerimiz arasındaki ilişkilere yansıtmak, tıp mesleği ile ilgili gelişmelerdeişbirliği sağlamak için bu hedefleri, aşağıda belirtilen şartlar çerçevesindegerçekleştirmek kararına vardık.

1. Biz dost tabip örgütleri olarak bölgemizde ve dünyada adil ve kapsamlı barışın sağlanması için dayanışmamızı sürdürmek.
  2. Tıp etiğini geliştirmek.
  3. Tabiplerin yeterlilik düzeyinin geliştirilmesi, sürekli tıp eğitimi ve hekimlerin değerlendirilmesi bilgileri paylaşmak.
  4. Gerek kamudaki, gerek özel sektördeki hekimleri birbirine bağlayacak mesleki işbirliği gerçekleştirmek.
  5. Genel sağlık alanında, özellikle hekimlerin çalışma koşulları, hakları ve statüsü konularında bilgileri paylaşmak.

Bu amaçlarıgerçekleştirmek için, belirlenecek programa göre karşılıklı ziyaretleryapılacaktır.

Yolculukgiderlerini ziyaretçi taraf, konaklama giderlerini ise ev sahibi tarafkarşılayacaktır.

Karşılıklıişbirliği anlaşması her iki tarafın Genel Kurulları tarafından onaylanarakyürürlüğe girer.

Bu anlaşma 01 Eylül 2007 tarihinde, Ankara'daiki nüsha olarak imzalanmıştır.

Suriye Tabipler Sendikası Başkanı
Dr. Ahmed Kasım