Hükümete ve THY Yönetimine çağrı

Basın AçıklamasıTTB Başkanı Prof.Dr.Gençay Gürsoy tarafındanokunan; THY çalışanlarıyla dayanışma amacıyla hazırlanan çağrı metni veimzalar, 15 Ağustos Çarsamba günü yapılan bir basin toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Açıklama için...

Bir grup gazeteci, yazar, sanatcı, bilim insanı, siyasetçi,emek ve meslek örgütü yöneticisinin imzaladığı ve TTB Başkanı Prof.Dr.GençayGürsoy tarafından okunan; THY çalışanlarıyla dayanışma amacıyla hazırlanan çağrımetni ve imzalar, 15 Ağustos Çarşamba günü Saat 12.00'de İstanbul Makina Müh.Odasında yapılan bir basin toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

HÜKÜMETE VE THY YÖNETİMİNE ÇAĞRI

Hava-İş Sendikası ile Türk Hava Yolları arasındaki iş uyuşmazlığınınçalışanların talepleri dikkate alınarak uzlaşmayla çözülmesi için hükümete veTHY yönetimine büyük görev düşmektedir.

Toplu iş sözleşmesi surecinde anlaşma sağlanamaması nedeniylesendikanın grev kararı almış olması; demokrasinin, hukuk devletinin doğal birsonucudur. Grev hakki ülkemizin de onaylamış olduğu uluslararası sözleşmeler veiç hukuk ile güvence altına alınmış evrensel kabul gören bir hak, temel hak veözgürlüklerin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu hakka saygı gösterilmesi demokratik hukukdevletinin tartışmasız gereğidir.

Sendikanın almış olduğu grev kararı, sendika üyesi olan veolmayan bütün çalışanların katıldığı grev oylaması sonucu onaylanmıştır. Grev oylamasındaısrar eden THY yönetimi, ortaya çıkan calışnların bu iradesini dikkate almakzorundadır.

Sendika grev kararı almış olmanın mutlaka greve çıkmak anlamınagelmediğini vurgulamakta ve grev oylamasından "evet" sonucu çıkmasınarağmen uzlaşma kapısının her zaman açık olduğunun altını çizmektedir. THY yönetimiHava-İş'in bu yapıcı yaklaşımını mutlaka dikkate almalıdır. Hükümet bugüne değindefalarca yaptığı gibi inandırıcılığı olmayan "milli güvenlik" gerekçesinedayanarak grev erteleme yoluna başvurmamalı; uyuşmazlığın sendikal haklara saygıtemelinde, demokratik ve sosyal hukuk devleti anlayışı içinde ve çalışanların taleplerinindikkate alınarak çözülmesi için samimi caba harcamalıdır.

15 Ağustos 2007 / İstanbul