Yoksul vatandaştan ücret almayan doktora borç çıkarıldı

Basın Açıklaması"Sağlık Bakanlığı yeni birgenelgeyle sağlık ocakları ve diğer birinci basamak sağlık kurumlarınca verilensağlık hizmetlerinin ücretsiz olduğunu ilan ederek takıyye yapmaya devamediyor." Türk Tabipleri Birliği Pratisyen Hekimler Kolu, Türk Tabipleri Birliği Genel Pratisyenlik Enstitüsü ve Pratisyen Hekimlik Derneği tarafından yapılan basın açıklaması için…

04.07.2007

BASINAÇIKLAMASI

Maliye,yoksul vatandaştan ücret almayan doktora borç çıkardı

Sağlık Bakanlığı yeni birgenelgeyle sağlık ocakları ve diğer birinci basamak sağlık kurumlarınca verilensağlık hizmetlerinin ücretsiz olduğunu ilan ederek takıyye yapmaya devamediyor. Kuruluşundan bu yana ücretsiz sağlık hizmeti verensağlık ocaklarına iktidarı döneminde "yazar kasa" sokarak sağlık hizmetiniparalı hale getiren, 2 YTL ile başlattıkları muayene ücretini yıllar içinde 9,5YTL'ye çıkaran AKP, seçim öncesi kendi uygulamasını kaldırarak vatandaşabirinci basamak sağlık hizmetlerini ücretsiz hale getirdiklerini söyleyerek,yanıltmaya ve kandırmaya devam ediyor.

Ancak MaliyeBakanlığı yetkilileri bu girişimin ikiyüzlülüğünü ortaya dökmekte gecikmedi:

Genelgenin üzerinden henüzbirkaç gün geçmesine rağmen yazar kasa ve diğer evrakları teslim etmeye gidensağlık ocağı doktoruna, sağlık müdürlüğünde görev yapan Maliye yetkilileri 1Temmuz öncesi ücretsiz baktığı hastaların parasını tahsil edeceklerinisöylüyorlar. Hastalara sağlık ocağında ücretsiz bakma yetkisinin olmadığıgerekçesiyle zimmet çıkarıyorlar. Sağlık ocaklarını ücretsiz hale getirdikdiyen popülist anlayış, "yoksul vatandaştan nedenücret almadın" diye doktordan hesap soruyor.

Türkiye'nin her bölgesinde,en ücra köşelerinde hizmet veren 6300 sağlık ocağı AKP iktidarından önce nasılücretsiz sağlık hizmeti veriyorsa AKP iktidarına rağmen hastalarına ücretsizsağlık hizmeti vermeye devam ediyorlar. Hastalarına ücretsiz sağlık hizmetivermek suç teşkil ediyorsa bütün sağlık ocakları bu suçu işlemiştir.

Bu bağlamda samimiyetsizliğiaçığa çıkan AKP iktidarını bütün sağlık ocaklarına ücretsiz hasta baktığıiçin soruşturma açmaya davet ediyoruz. Ama bilsinler ki, sağlık ocakları busuçu işlemeye devam edecektir.

Sağlık alanında yaşanan buson takıyye girişimi de göstermiştir ki, AKP sağlık gibi bir sosyal hizmetalanını, seçim malzemesi olarak kullanabilmektedir. İnsanların acılarını bileoya dönüştürme gayretleri ile özeleştirmeye devam ettikleri sağlık hizmetleriniseçim öncesi ara vererek bunu kendi iktidarlarının bir hizmeti sunmayaçalışarak küçük kasaba politikacısı kurnazlığına soyunmaktadırlar. Ama yinekendi iktidarlarının bir başka bakanlığı ile bu ikiyüzlülük ortaya konulmakta,takke düşüp kel görünmektedir.

Her zaman ifade ettiğimizgibi "AKP sağlığa zararlıdır".

Sağlık bir haktır ve bütünsağlık hizmetleri ücretsiz olmalıdır.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
PRATİSYEN HEKİMLER KOLU