İşyeri Hekimliği Temel Eğitim Sertifika Programı

 

2 Haziran 2007

BASIN AÇIKLAMASI

Türkiye"de işyeri hekimliği konusunda ayrıntılı hukuk 1980 yılında Yönetmelik olarak düzenlendi. Bu Yönetmelik işyeri hekimliği sertifika programının "yetkili makam" tarafından düzenleneceğini belirtiyordu. "Yetkili makam" olabilme yeterliliğini herhangi bir kurumun kendinde görememesi nedeniyle Türk Tabipleri Birliği 1987 yılında işçi sağlığı alanına müdahale etme kararını aldı. TTB; 1988 yılından itibaren çalışma yaşamının gereksinimlerinden yola çıkarak meslek hastalıkları ve iş kazalarının önlenmesi, oluşan hastalıklara erken tanı konulup, uygun tedavinin gecikilmeden planlanması için alanın özgünlüğünü de göz önüne alarak bu alanda eğitim programları düzenlemektedir.

Bugüne kadar 29.900 meslektaşımız İşçi Sağlığı İşyeri Hekimliği Sertifika Kursu programını başarı ile tamamlayarak sertifika almıştır. Programın geliştiği ve oturduğu bir dönemde Çalışma Bakanlığı Yönetmelik değişikliği (2003) ile "yetkili makam" olduğunu ilan etmiş, ancak Danıştay söz konusu yönetmeliğin ilgili maddelerini iptal etmiştir.

Yapılan eğitimlerin alanın gereksinimlerini yeterince karşılayamaması ve güncel bilimsel bilgi birikimi nedeniyle daha önce yaptığımız eğitimlerin reorganizasyonu kaçınılmaz hale gelmiştir. TTB 1996 yılından bu yana sürdürdüğü çalışmaları son üç yılda daha da yoğunlaştırarak bugün yeni bir döneme başlamıştır.

Ülkemiz çalışan sağlığının korunup geliştirilmesinde, yürütülen eğitim programlarının yaygınlaştırılıp sürekliliğinin sağlanması kadar bilgi birikiminin, beceri kazanımının tutuma dönüştürülmesi önceliğimizdir. Bu gerekçelerle; Türk Tabipleri Birliği işçi sağlığı alanında yeni bir çalışma başlatmış, küçük grup dinamikleri içerisinde yetişkin eğitim ilkeleri çerçevesinde problem çözümüne dayalı bir eğitim programını uzaktan eğitim tekniklerini de kullanarak Temel ve İleri Eğitimler kurgusu içerisinde yeniden yapılandırmıştır. Temel eğitim düzeyindeki bu sertifikasyon yapılırken önkoşul, daha sonraki ileri eğitim programlarına da katılımdır.

Bu aşamada bilgi-deneyim paylaşımının ülkemiz işçi sağlığına çok önemli değerler sunacağı gerçeğinden hareketle üniversitelerimizin işçi sağlığı alanında yürüttüğü çalışmalarının Türk Tabipleri Birliği"nin çalışmaları ile buluşturulmasını arzu ediyoruz.

İşçi sağlığı alanında alanın gereksinimleri ve gelecek perspektifleriyle yeniden yapılandırdığımız programımızın içeriğinin zenginleştirilmesi, programın yaygınlaştırılıp sürekliliğinin sağlanması için 13 üniversite rektörlüğü ile yaptığımız ek protokol çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Bugün İstanbul"da İstanbul Tabip Odası"nın ev sahipliği ve organizasyonunu üstlendiği kurs programı 103 meslektaşımızın katılımı ile başlatılmıştır. 103 hekim Türkiye"de ilk defa başlatılan bir program çerçevesinde öncelikle web (www.ttb.org.tr/TE) ortamında Ön Eğitim sürecinden geçirilmiştir. Ön Eğitim sonrasında yapılan ölçme ve değerlendirme sonrasında belirli yeterlilik aşamasına ulaştıkları gözlemlenen hekimler interaktif tekniklerle katılımlı ve sorun odaklı yapılan 8 gün ve 50 saat süren Katılımcı Eğitim için bir araya gelmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Türk Tabipleri Birliği
Merkez Konseyi