Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı

.Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı değerlendirme toplantısı yapıldı. Bilindiği gibi Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınav Yönetmeliği Resmi Gazetenin 28.04.2007 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik kapsamında Yan Dal Uzmanlık Sınavlarının ÖSYM tarafından yılda iki kez yapılması karara bağlanmıştır.  

Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Değerlendirme Toplantısı Yapıldı.

Bilindiği gibi Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınav Yönetmeliği Resmi Gazetenin 28.04.2007 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik kapsamında Yan Dal Uzmanlık Sınavlarının ÖSYM tarafından yılda iki kez yapılması karara bağlanmıştır. Ancak Yönetmeliğin geçici birinci maddesi ile bir defaya mahsus olmak üzere kurumlara yönetmeliğin beşinci maddesindeki hususlara dikkat ederek sınav açma hakkı tanınmıştır.

Sağlık Bakanlığı Yönetmeliğin geçici birinci maddesine dayanarak sınav açtığını ilan etmiştir. Başvuru tarihleri 3-18 mayıs olarak belirtilen sınavın yazılı aşaması 26 mayıs 2007'de sözlü aşaması ise 4 haziran 2007 tarihlerinde gerçekleştirileceği açıklanmıştır. Bakanlık 14 yan dal programı için toplam 217 kadro ilan etmiştir. Klinik başına ortalama 16 asistan düşmektedir. Sınavda görev alacak jüriler Bakanlık tarafından belirlenecektir.

TTB olarak konu ile ilgili görüş oluşturabilmek amacıyla bir dizi toplantı gerçekleştirilmiştir. Bu toplantılardan ilki İstanbul Tabip Odasının ev sahipliğinde 8 mayıs 2007 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Eğitim hastanelerinde görev yapan klinik şef ve şef yardımcıları, Uzmanlık dernekleri temsilcileri, TTB Merkez Konseyi üyeleri,  TTB Uzmanlık dernekleri eşgüdüm kurulu Başkanı ve genel sekreteri, İstanbul Tabip Odası uzmanlık eğitimi çalışma grubu üyelerinin katıldığı toplantıda sınavın bu haliyle gerçekleştirilmesinin geçici birinci maddenin kötüye kullanımı anlamına geleceği ortak kararına varılmıştır.

Benzer bir toplantı 9 mayıs 2007 tarihinde bu kez Ankara Tabip Odası'nın ev sahipliğinde bu kez Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi genel Müdürü sayın Sinan Yol'unda katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Toplantının, sorunlarımızı diyalog yolu ile ve alanın tüm taraflarının görüşleri doğrultusunda çözümüne yönelik olarak önemli bir adım olduğu inancındayız. Bu toplantıda dört yıldır yan dal uzmanlık eğitimi için sınav açılamamasının alanda yarattığı sıkıntıya vurgu yapılarak yönetmeliğin çıkmış olmasının ve sınavların bundan sonra ÖSYM tarafından yapılacak olmasının önemli adımlar olduğu vurgulanmıştır. Geçici birinci maddenin ÖSYM tarafından sınav açılıncaya kadar geçecek sürede makul sayıda kadro açarak ve jürilerin kura ile belirlenerek yorumlanması halinde uygulanabileceği ancak bu haliyle bakıldığında açılan sınavın bu maddeyi kötüye kullanım havasını doğurduğu belirtilmiştir.

Konunun hukuka başvurmaksızın çözümü konusunda sayın Yol'un iyi niyetli bir çaba içerisinde olduğu göz önüne alınarak tarafımızdan geliştirilen öneri genel kabul görmüştür. Bu önerinin ilk basamağına göre: ÖSYM başkanlığı ile görüşülerek öncelikle iç hastalıkları ve çocuk hastalıkları yan dalları başta olmak üzere üç veya dört alanda kısa süre içerisinde bir sınav yapılmasının sağlanması, bu doğrultuda gereken her tür desteğin TTB'nin koordinatörlüğünde üniversiteler ve uzmanlık dernekleri tarafından ÖSYM'ye sağlanması görüşü benimsenmiştir. Bu yolla bir sonuç elde edilemediği takdirde ise önerimizin ikinci basamağı olan ilan edilen kadrolarda indirime gidilmesi ve sınavda görev alacak jürilerin kura ile saptanması formülü gündeme gelecektir. Bu formülden beklenen yönetmeliğin geçici maddesinin kötüye kullanımının önüne geçilmesi ve asıl sınavın ÖSYM tarafından yapılmasına imkan tanıyarak mevcut sıkışıklığın bir ölçüde rahatlatılmasıdır. Sınavın bu haliyle yapılmasında ısrar edilmesi durumunda geçmişte Sağlık Bakanlığının kimi uygulamalarında karşımıza çıkan kadrolaşma iddialarının yeniden gündeme geleceği bir kez daha hatırlatılarak TTB'nin bu duruma sessiz kalamayacağı vurgulanmıştır.

Bu amaçla ÖSYM başkanlığı ile TTB Merkez Konseyi olarak 10.05.2007 tarihinde yaptığımız görüşmede gerekli destek sağlandığı takdirde sınavın kısa bir süre içerisinde yapılabileceği görülmüştür. Bu bilgi Sağlık Bakanlığı sağlık eğitim genel müdürü sayın Sinan Yol'a iletilmiştir. Şimdi Sağlık Bakanlığı ile birlikte ÖSYM ile görüşmeye gidilerek bu konunun bir mutabakata bağlanması gerekmektedir. ÖSYM tarafından tarafımıza iletilen bilgiye göre böyle bir sınavın yapılabilmesi için öncelikle Sağlık Bakanlığının ÖSYM'ye başvurması gerekmektedir.

TTB olarak bu görüşmelerin yanı sıra ülkemizde bulunan tüm tıp fakültelerinin dekanlıklarından ve tüm uzmanlık derneklerinden yazılı olarak konu hakkındaki düşünceleri istenmiştir. Gelen görüşlerin tamamının TTB'nin konuya yaklaşımı ile tam bir uyum içerisinde olduğu görülmüş ve haklı görüşlerimizin takibinde birlikte olma mesajı bizler açısından memnuniyet verici olmuştur.

Gelişmeleri paylaşmaya ve sürecin her noktasında birlikte tavır belirlemeye özen göstermeye devam edeceğiz. Umut ediyoruz ki sağlık Bakanlığı bu alandaki düzenlemelerde ülkenin bu gününe ve yarınına dair bir kurguyu hep birlikte yapmamıza olanak tanıyarak, tıpta uzmanlık eğitiminin özelliklerini de ihmal etmeksizin bir çıkışa olanak sağlar.

Türk Tabipleri Birliği
Merkez Konseyi