'Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği' görüşlerimiz

. 2007 yılında uygulanacak Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile ilgili Taslak çalışma üzerine Türk Tabipleri Birliği'nin genel görüşleri 2 ve 9 Nisan 2007 tarihli toplantılarda yazılı ve sözlü olarak sunulmuştu. Bu görüşlere ek olarak, ilgili uzmanlık derneklerinin Taslak metin üzerine ilettiği değerlendirmelerden bir kısmını paylaşmak isteriz.

 

 

Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği içintıklayınız...

Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile ilgili görüş ve değerlendirmeler

2007 yılında uygulanacak Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile ilgili Taslak çalışma üzerine Türk Tabipleri Birliği'nin genel görüşleri 2 ve 9 Nisan 2007 tarihli toplantılarda yazılı ve sözlü olarak sunulmuştu. Bu görüşlere ek olarak, ilgili uzmanlık derneklerinin Taslak metin üzerine ilettiği değerlendirmelerden bir kısmını paylaşmak isteriz.

Belirtmek gerekir ki, Taslak metnin iletilmesi ile görüşlerinin sunulması için verilen son tarih arasında, ikisi hafta sonu olmak kaydıyla, uzmanlık derneklerine toplam dört gün süre verilebilmiştir. Sürenin kısıtlılığı sebebiyle görüş bildiremeyen dernekler bulunduğu gibi görüş bildiren dernekler de inceleme süresinin kısıtlılığı içinde değerlendirme yaptıklarını özellikle vurgulamışlardır.

1-BAŞVURU BAŞINA ÖDEME

Uzmanlık derneklerinden gelen görüşlerin bir çoğunun ortaklaştığı nokta başvuru başına ödeme yapılması suretiyle hizmet alınmasının (ya da sunulmasının) sağlık hizmetlerinin doğasına uygun olmadığı; bu uygulamada sağlık hizmetlerinin mümkün olan en ucuz yöntem ve araçlar kullanılarak sunulacağı, tıbbi gelişmelerin hizmet sunumuna yansıtılamayacağı, en az maliyetle en çok hastaya bakılmaya çalışılacağı ve bütün bunların hizmetin niteliğine doğal olarak olumsuz biçimde yansıyacağı vurgulanmıştır.

Anayasal haklardan olan yaşam ve sağlık hakkı sözkonusu olduğunda tercih edilecek hizmet sunum yönteminin saptanmasında öncelikli kriter maliyet değil hizmetin en iyi biçimde sunulabilmesi olmak zorundadır. Vaka başı ödeme uygulamasının iptali istemiyle açılan davada Danıştay 5.Dairesi tarafından verilen yürütmenin durdurulması kararında da bu hususlar vurgulanmış; Maliye Bakanlığının itirazı üzerine davayı inceleyen İdari Dava Daireleri Kurulu da düzenlemenin hukuka aykırı olduğuna hükmetmiştir.

Bu değerlendirmeler ve yargısal kararlar ile Anayasa'nın 138. maddesi de gözetilerek Tebliğ Taslağının başvuru başına ödeme uygulamasını getiren düzenlemelerinin yeniden değerlendirilmesinin bir zorunluluk olduğu Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmiştir.

2-REÇETE DÜZENLEMESİNDE GETİRİLEN SINIRLAMA

Genel değerlendirme niteliğindeki Türk Tabipleri Birliği görüşünde de ifade edilmiş olan Tebliğ Taslağının 12.2 maddesindeki sınırlamalar bir çok uzmanlık derneği[1] tarafından da paylaşılmış; bu tür sınırlandırmaların hastaların tedavi haklarının ellerinden alınması niteliğinde olduğu ve bu niteliğiyle yaşam hakkının özünü zedelediği belirtilerek özellikle bütün oral antibiyotiklerin sınırlama kapsamı dışında tutulması gerektiği vurgulanmıştır.

3-SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANMA KOŞULLARI

Sözleşmesi anlaşması olmayan sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılmak zorunda kalınan acil tedavilerde acil halin kalkmasına kadar değil hastanın taburcu edildiği tarihe kadar olan ücret ödenmelidir. Ayrıca bu ödemenin önce hasta tarafından yapılması ile paranın sonradan hastaya ödenmesi uygulamasından da vazgeçilmelidir. Hastanın sağlık hizmeti alımında parasının olup olmaması değil hastalığının olup olmaması temel kriter olmalı ve acil durum sebebiyle başvurduğu bir sağlık kuruluşunun Kurum ile anlaşma yapmış olup olmadığı hastanın hizmet alım koşullarını değiştirmemelidir.

4-BEHÇET HASTALIĞI[2]

İnterferon kullanım ilkelerini düzenleyen hükme (12.7.13) Behçet hastalığı ile ilgili bir bent eklenmesi yerinde olacaktır.

"C-Behçet hastalığı

Ağır organ tutulumlu veya dirençli Behçet hastalığı

Bu ilaçlar romatoloji immünoloji veya göz hastalıkları uzmanları ya da bunlar tarafından düzenlenen ilaç kullanım raporuna dayanılarak iç hastalıkları uzman hekimleri tarafından reçete edilmesi halinde bedeli ödenir."

5-ALTIN PREPARATLARI, BİYOLOJİK AJANLAR, LEFLUNOMİD VE SUBKÜTAN METOTREKSAT KULLANIM İLKELERİ (12.7.1.)

Bu başlık altında düzenlenmiş olan "d) Biyolojik ajanlardan Anti TNF (infliksimab, etanarsept, adalimumab gibi) ilaçların kullanım ilkeleri"nden "Periferik eklem tutulumlu ankilozan spondilitli hastalarda, sulfasalazin veya metotreksat kullanılmasına rağmen cevap alınamayan veya yan etkileri nedeniyle bu ilaçların (Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi BASDAİ > 4, Visual Analog Skoru VAS 0-10cm) kullanılamadığı hallerde," ibaresinden "...Visual Analog Skoru VAS 0-10cm..." kısmının çıkartılması yerinde olacakır.

Ayrıca Taslağın 12.7 düzenlemesi altında periferik damar hastalıkları ve dijital ülser tedavisinde IV Iloprost ile ilgili bir hükmün bulunmamasının da uygulamada sorun yaratabileceği düşünülmektedir. [3]

6-OSTEOPOROZ[4]

Osteoporozda ilaç kullanımını düzenleyen hükmün aşağıdaki gibi düzenlenmesi hususunun değerlendirilmesi yerinde olacaktır:

"12.7.17. Osteoporozda İlaç Kullanım İlkeleri

A. Senil, postmenopozal ve cerrahi menapoza bağlı osteoporozda:

Aşağıdaki hasta gruplarında bifosfonatların veya diğer osteoporoz ilaçların (raloksifen, stronsiyum ranelat) kullanımında raporda tedavi süresi belirtilir, omurgadan ve femurdan yapılan tetkiklerle ilgili KMY ölçümünün bir örneği reçeteye eklenir. Bu grup ilaçlardan Calsitoninin bedeli ödenmez.

Bu grup ilaçlar;

1) Osteoporotik patolojik kırık bulunan ve lomber bölgeden posteroanterior veya lateral yapılan kemik mineral yoğunluk (KMY) ölçümünde L1-4 veya femoral bölgeden yapılan KMY ölçümünde "T" değerlerinden herhangi birinin -1 veya daha düşük olduğu hastalarda,

2) Lomber bölgeden posteroanterior veya lateral yapılan KMY ölçümünde L1-4 veya femoral bölgeden yapılan femur total veya femur boynu KMY ölçümünde "T" değerlerinden herhangi birinin -2,5 veya daha düşük olduğu hastalarda,

B. Senil, postmenopozal ve cerrahi menapoza bağlı osteopenide (T-skorunun 1 ile 2.5 arasında olması)

Aşağıdaki hasta gruplarında bifosfonatların veya diğer osteoporoz ilaçların (raloksifen, stronsiyum ranelat) kullanımında raporda tedavi süresi belirtilir, omurgadan ve femurdan yapılan tetkiklerle ilgili KMY ölçümünün bir örneği ile belirlenen hastalıklara ait raporun bir örneği reçeteye eklenir.

Romatoid artrit, Çölyak hastalığı, kronik inflamatuar barsak hastalığı (Crohn Hastalığı veya Ülseratif Kolit), ankilozan spondilit, hipertiroidi, hipogonadizm, hipopituitarizm, anoreksia nevroza, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, tip I diyabet, uzun süre (en az 3 ay) ve >5 mg/gün sistemik kortikosteroid kullanımı veya organ nakli uygulanmış hastalara ait ilaç kullanım (veya sağlık raporu) bulunan hastalarda,"

7-BİYOKİMYA-PARAZİTOLOJİ[5]

Ek 8 (Sağlık Kurumları Fiyat Tarifesi) 9.1.BİYOKİMYA-PARAZİTOLOJİ başlığından parazitoloji çıkartılmalıdır.

Ayrıca 3836,3963,4062, 4110,4111,4134, 4176 ve 4214 sıra numaralı işlemlerin bu grup altında yer almasının anlamı yoktur.

8-ORLİSTAT VE SİBUTRAMİN ETKEN MADDESİ İÇEREN İLAÇLARIN KULLANIM İLKELERİ (12.7.18)

Orlistat ve sibutraminlerin s