Sağlık Hakkı İçin Beyaz Miting

10 Mart 2007

Basın Açıklaması

SAĞLIK HAKKI, ÖZLÜK HAKLARIMIZ, İŞ GÜVENCEMİZ, MESLEKİ ONURUMUZ İÇİN "BEYAZ MİTİNG"

Sağlık hizmetlerini piyasacı bir anlayışla "dönüşüme" uğratan AKP Hükümetinin bu çabası artık üzeri örtülemez boyutlara ulaşmıştır. Aile hekimliği pilot uygulaması sağlık çalışanlarının tüm itirazlarına, uygulamanın amacına ulaşmasında anahtar öneme sahip olan birinci basamaktan sevk zorunluluğu kaldırılmış olmasına rağmen yaygınlaştırılmak istenmektedir. Kamu hastaneleri kazanç elde etmenin temel amaç olduğu işletmeci bir anlayışla ticarethane"ye dönüştürülmek istenmektedir. Bu konuda hazırlanan pilot uygulama yasa tasarısı TBMM"ye sevk edilmiştir. Genel Sağlık Sigortası"nın Anayasa Mahkemesince iptali sonrası uygulama ertelenmiş ancak bu güne dek uygulamanın esasının değiştirildiğine dair bir ibareye rastlanmamıştır. Sağlık hakkının gaspı anlamına gelen sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesi toplum sağlığını ciddi biçimde tehdit etmekte, sağlık çalışanlarının özlük hakkı kaybına uğramalarına yol açmaktadır.

Son olarak, sayın Cumhurbaşkanınca TBMM"ye tekrar görüşülmek üzere iade edilen kamuoyunda "Torba yasa" olarak bilinen 5581 sayılı "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" un veto edilen maddelerinin Hükümet tarafından geri çekildiği açıklandı. . Hükümet, sayın Cumhurbaşkanı"nın vetosu sonrası kamuoyu vicdanını yaralayan bu maddeleri "Torba Yasa" dan çıkardığını, onaylanan maddelerini yasalaştıracağını açıkladı.

Torba Yasa"nın söz konusu 1. maddesi ile hekimler zorunlu mali sorumluluk sigortası kıskacına alınmakta; 2. maddesi ile eğitim hastanelerindeki klinik şefleri ve şef yardımcılarının bilimsel kriterlere ve liyakate göre değil, siyasi iktidara ve sadakate göre atanması düzenlenmekte; 6. ve 8. maddeler ile yurtdışından ucuz hekim ithalatının önü açılmakta; 7. maddesi ile de anestezi teknisyenlerine hasta uyutma yetkisi verilmekteydi.

Sayın Cumhurbaşkanı"nın hekimlik mesleği ve hasta haklarına gösterdiği bu duyarlı yaklaşım tüm toplumda memnuniyetle karşılanırken Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ ise veto edilen maddelerin sadece hukuki bir kolaylık açısından Torba Yasa"dan çıkarıldığı, "bilahare" tekrar Kanun haline getirileceğini açıkladı. Gelişmelerden anlaşıldığına göre Dr. Akdağ, uyarılarımızı dikkate alma konusunda samimi değildir, Torba Yasa konusunda tıpkı Sağlıkta Dönüşüm Programın da olduğu gibi inadını sürdürmektedir. Yapmaya çalıştığı, kamuoyunu yanıltarak başlattığımız "Beyaz Eylemler" in etkisini azaltmak ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri gerginlikten kaçınmaktır. Ancak Hükümet içerisinden gelen farklı sesler bu oyunu ortaya çıkarmış ve geri çekilen maddelere dair samimiyet konusunda kuşkular yaratmıştır.

Bizler, geçmiş yıllarda da, benzer şekilde inada sahip olan Sağlık Bakanları gördük. Ama hiçbirinin Türkiye sağlık sistemindeki sorunları çözdüğünü göremedik.

Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ da artık sonuna yaklaştığı görev süresinin ardından benzer şekilde hatırlanmak istemiyorsa bu inadından vazgeçmelidir. Sağlık Bakanı Akdağ iyi niyetini göstermek istiyorsa: Aile hekimliği pilot uygulamasını başka İllere yaygınlaştırma girişimlerinden vazgeçmelidir, "Kamu Hastane Birlikleri Pilot Uygulaması Hakkında kanun Tasarısı" TBMM"den geri çekilmelidir, Torba Yasa"da yer alan ve hekimlerin şiddetle itiraz ettiği bütün düzenlemeler bir daha gündeme gelmemek üzere geri çekildiği hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde kamuoyuna açıklanmalıdır.

Dr. Akdağ"ı, Bakanlık görevinin son günlerinde de olsa; aklın, hukukun, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sesine kulak vermeye davet ediyoruz.

Torba Yasa"nın da içinde yer aldığı sağlığa zararlı bir dizi uygulamaya karşı 1 Mart 2007 günü başlattığımız Beyaz Eylemler devam etmektedir. Bu çerçevede 11 Mart 2007 günü Sağlık Bakanlığı önünde Beyaz Miting ve 14 Mart 2007 günü bütün Türkiye"de Beyaz GöREV gerçekleştireceğiz. Bu etkinliklerimizin Dr. Recep Akdağ" ın hekimlerin ve sağlık çalışanlarının tepkilerini görmesi ve seslerini duyması için son derece yararlı olacağını umuyoruz.

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ