Torba Yasa'da geri adım

...Hükümet, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiğimaddeleri Torba Yasa'dan çıkardı. Hükümet, Torba Yasa'nın Cumhurbaşkanı Sezertarafından onaylanan maddelerinin bir an önce yürürlüğe konmasına hazırlanıyor.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, kamuoyunda"Torba Yasa" olarak bilinen ve sağlık alanını ilgilendiren çeşitli yasalardadeğişiklikleri içeren 5581sayılı "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına DairKanun"un, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen 1,2,6,7 ve 8. maddelerininyasadan çıkarılacağını açıkladı. Yasanın Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen1. maddesi zorunlu mali sorumluluk sigortasını, 2. maddesi şef ve şefyardımcılığı atamalarını, 6 ve 8. maddeleri yabancı doktor çalıştırılmasını, 7.maddesi ise anestesi teknisyenlerinin uzman gözetimi olmadan çalışmasınıdüzenliyordu.

Komisyon Başkanı Cevdet Erdöl, maddelerin yasadançıkarılmasıyla ilgili olarak, "Cumhurbaşkanı'nın gerekçeleri çok etkileyiciydi,ikna olduk. Yabancı doktorun yararına inanıyorum. Türk Hekimliğine çokkatkıları olacaktı. Ancak aldığımız karar kanunun geri gönderilen maddelerininmetinden çıkarılması yönündedir. Daha fazla açıklamabeklemeyin. Elbette ki bizim de kendimize göre söylemek istediğimiz fakatsöylemediğimiz çok şey var" açıklamasını yaptı.

Torba Yasa'dan söz konusumaddelerin çıkarılmasının "geri adım" olarak değerlendirilmesi üzerine SağlıkBakanlığı'ndan "Geri adım yok" açıklaması geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğanise "Neden böyle bir karar aldılar bilmiyorum. Ben yabancı doktor uygulamasınınhala arkasında duruyorum" dedi.

Hükümetin, yasanın Cumhurbaşkanı Sezer tarafından AnayasaMahkemesi'ne götürülmesi ihtimalini uzaklaştırmak için bu adımı attığı yönündede yorumlar yapıldı. Ancak, ana muhalefet partisi olarak CHP'nin de konuyuAnayasa Mahkemesi'ne taşıma yetkisinin bulunduğu anımsatılarak, bu olasılığınzayıflığı üzerinde de duruluyor.

Eylemlersürecek

Türk Tabipleri Birliği olarak, "Torba Yasa" ile ilgili bugelişmeyi olumlu olarak değerlendirmekle birlikte, Hükümetin vetolu maddeleriyeniden gündeme getirmeyeceğine ilişkin samimiyeti konusunda sıkıntılarımızsürmektedir. Hükümet, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının 4 yıldır uygulanansağlık politikalarına karşı yükselen ve son olarak "Torba Yasa"nın gündemegetirilmesiyle zirveye vuran tepkileri baskılamak, Türk Tabipleri Birliği'ninöncülüğünü yaptığı "Beyaz Eylemler" sürecinin hızını kesmek için böyle bir "taktik"adım atmıştır.

Torba Yasa ile ilgili bu geri adım, sağlık ortamımızıtahrip eden diğer tüm düzenlemelerin de kararlı ve ısrarlı mücadelemizsonucunda geri çekilebileceğinin göstergesidir. Bu nedenle; "Beyaz Eylemler" takvimimiz 11 Mart 2007Pazar günü Ankara'da gerçekleştirilecek "Beyaz Miting" ve 14 Mart 2007 Çarşambagünü bütün Türkiye'de gerçekleştirilecek "Beyaz G(ö)REV" etkinliği ilesürecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.