'Ekmek, Gül ve Özgürlük' için merhaba!

08 Mart 2007

"EKMEK, GÜL ve ÖZGÜRLÜK" için MERHABA!

Türk Tabipleri Birliği olarak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü yeni kurulan "Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu"muz ile karşılıyoruz. Bütün kadınlara, "Ekmek, Gül ve Özgürlük" için merhaba!

KADIN*
Kimi der ki kadın uzun kış gecelerinde yatmak içindir.
Kimi der ki kadın yeşil bir harman yerinde dokuz zilli köçek gibi oynatmak içindir.

Kimi der ki ayalimdir. Boynumda taşıdığım vebalimdir.
Kimi der ki hamur yoğuran.
Ne o, ne bu, ne döşek, ne köçek, ne ayal, ne vebal.
O benim kollarım, bacaklarım. Yavrum, annem, karım, kız kardeşim hayat arkadaşımdır.

Nazım HİKMET

Amerika'nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının, düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yaptığı 8 Mart 1857 tarihinden bu yana 150; Danimarka'nın Kophenhag şehrinde düzenlenen Kadın Sosyalist Enternasyonel toplantısında her yıl bir "Kadın Günü" kutlanmasının kararlaştırıldığı 1909'dan bu yana 98; Birleşmiş Milletler'in 8 Mart'ı Dünya Kadınlar Günü olarak kabul ettiği 1977'den bu yana ise tam 30 yıl geçti.

Verilen mücadelenin büyük anlamına, elde edilmiş bütün kazanımlara karşın, kadınlar bugün hala aile içinden çalışma ortamına kadar bütün alanlarda namus cinayetleri, intiharlar, cinsel istismar, taciz ve tecavüz, yoksulluk, açlık, eşitsizlik gibi sorunlara karşı karşıya. Dünya genelinde kadın haklarında son yıllarda meydana gelen olumlu denebilecek değişimler dahi, birçok gerçeği değiştirebilecek nitelikte değil. Dünyadaki en yoksul insanların büyük bir çoğunluğu (%70) kadın. Dünyadaki eğitim almamış insanların büyük çoğunluğu (2/3'si) yine kadınlar. Kadınlar bugün ülkemizde de erkeklere göre %25 - 50 oranında daha az ücretle çalıştırılmaktalar.

Türk Tabipleri Birliği olarak kadınların halen yaşadıkları ve doğrudan kadın sağlığı ile ilgili bu sorunlara karşı çalışmalar yürütebilmek, varolan çalışmalara katkı sağlayabilmek amacıyla kuruluş hazırlıklarını yürüttüğümüz "Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu"muz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü arifesinde çalışmalarına başladı. TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, ilk olarak "Kadına Yönelik Şiddette Hekim Tutumu Araştırması" yapılmasını, "Kadına Yönelik Şiddet" kitabı çıkarılmasını ve Kasım 2007'de "Kadın Sağlığı Kongresi" düzenlenmesini planlıyor.

8 Mart'ın özünü, kadınların mücadele geleneğini ve azmini unutmadan, "Ekmek, gül ve özgürlük" için, demokratik taleplerin dile getirildiği bir platform olarak değerlendirmek gerektiğine inanıyor, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyoruz.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ

* Şiiri kadın duyarlılığı ve kadın inceliği ile, tüm mesajlarına, tüm konuşmalarına taşıyan, kısa süre önce aramızdan ayrılan Türk Tabipleri Birliği'nin değerli başkanı Dr. Füsun Sayek anısına...