Aile hekimliği süreci sancılı başladı

Aile HekimliğiSağlıkta Dönüşüm programı ile Samsun'da 1 Martta başlatılan pilotuygulama ilk 4 günkü sonuçlar, uygulamanın sağlık hakkı kaybına yol açacağınınönemli işaretlerini verdi. Samsun-Sinop Tabip Odası, bir basın açıklamasıyaparak gelişmeleri aktardı.

BASINAÇIKLAMASI

Samsun Valiliği İmzalı Geçici Görevlendirmeler Hukuka Aykırıdır!

Aile Hekimliği Süreci Sancılı Başlamıştır!

Sağlıkta Dönüşüm programı ileSamsun'da 1 Martta başlatılan pilot uygulama ilk 4 günkü sonuçlar, buuygulamanın sağlık hakkı kaybına yol açacağının önemli işaretlerini vermiştir.Kamuoyuna yansıyan şekilde, trajikomik hal alan, hekim sürgünleri ileşekillenen, valilik imzalı geçici görevlendirmeler ve atamalar ile sağlıkhizmetlerinin bütünlüğü ve etiği bozulmuştur. İş barışını bozan,tıp mesleğininahlakına aykırı, deneyim ve tecrübeyi hiçe sayan, bu geçici görevlendirmelerhukuka uygun değildir. Bu süreç Sağlık Bakanlığı'na, İçişleri Bakanlığına veCumhurbaşkanına bildirilmiştir. Bu geçici görevlendirmeleri onaylayan kamuyönetimi, ivedilikle geçici görevlendirilmeleri durdurmalı, hukuka uygun halegetirilmelidir.

Yoksulların Hizmete Ulaşmada Zorluğu Artmıştır.

Samsun-Sinop Tabip OdasıSağlıkta Dönüşüm İzleme Komitesi 1 Mart süreci ile özellikle Samsun kırsalındabirinci basamak sağlık hizmetlerinin tamamen aksadığını gözlemlemiştir.

Vezirköprü, Asarcık, Ladik,Havza, Bafra ‘nın özellikle köyleri hekime ulaşmada zorlanmışlardır. AileHekimini Internet üzerinden belirlenmesi de köy gerçeği ile uyumlu değildir.Özellikle Samsun sağlık erkin "Vezirköprü hiçbir zaman bu kadar doktor görmemiştir."beyanına rağmen özellikle köylerden komitemize yoğunşikayetler iletilmiştir.Vezirköprü ‘nün 17 köyünde halkın çoğu kayıtdışındadır.Aile Sağlığı Merkezi boş kalmıştır. Vezirköprü Toplum SağlığıMerkezi boş kalmıştır. Vezirköprü Toplum Sağlığı Merkezine hekim atanmamıştır.Sağlık Müdürlüğü sitesinde Aile Hekimi sistemde olmayan hastalar için "En yakınToplum Sağlığı Merkezine başvurun" uyarısı anlamsız kalmıştır.Vezirköprü halkıhangi Toplum Sağlığı Merkezine başvuracak? Vezirköprü ‘de adli rapor yazımıgörevi acilde geçici görevlendirmeye maruz kalan hekimlere verilmiştir. Kanundabu görevin hangi merkezde olduğu açıktır. Havza Devlet Hastanesi Acil Servisiboşaltılmıştır. Nöbet görevi,yıllardır zor şartlarda uzmanlık yapan uzmanmeslektaşlarımıza bırakılmıştır. Ana görevleri olan uzmanlık dallarındagörevleri aksamıştır.

112 Acil Hizmetleri

Son 6yılda sağlıkta yapılan birkaç gerçekçi uygulamadan 112 Acil HizmetleriSamsun'da 1 Mart süreci ile birlikte tahribata uğratılmıştır. Acil SağlıkHizmetleri tecrübeyi, yoğun eğitimi gerektirir. Çünkü bilgi eksikliği vedikkatsizlik kabul etmez. 112 Komuta Eğitim Merkezi özverili çalışmalı,idealist tutumu ile Samsun'da önemli bir hizmet sunumu gerçekleşmekteydi.Samsun'da merkezde 112 acil hizmetlerinde bu konuda yoğun eğitim alanarkadaşlarımız geçici görevlendirmelere gönderilmiş ve hukuksan atamalara maruzkalmıştır.Maalesef Samsun Sağlık Erki bukonuların izleyicisi olmamıştır.Bu şehirde daha 2 gün önce, Aile Hekimliğinegeçicin 3. gününde, sağlık erki açılış açılış koştururken, acil 112 de hekim arkadaşlarımız 48 saat nöbet tutmuştur.Görev bilinci ile. Evet Sağlıkta Dönüşümün gerçeği budur.

Uzm.Dr. Cem ŞAHAN
Samsun-Sinop Tabip Odası