Geçici Görevi Yargı Durdurdu

HukukSağlık Bakanlığı, 4 Ağustos 2006'da 92 sayılı bir genelge hazırlayarak Valilikleregönderip, bu genelge ile İl Sağlık Müdürlüklerine Valilik onayı ile Eğitimhastanelerindeki klinik şefi, şefyardımcısı, başasistan, uzman ve asistanları eğitim hastanesi dışındaki sağlıkkuruluşlarında geçici görevlendirme yetkisi verdi.

Bakanlığın, Eğitim HastanelerindekiHekimleri Geçici Göreve Göndermesini Yargı Durdurdu.

Sağlık Bakanlığı, 4 Ağustos 2006'da 92 sayılı bir genelge hazırlayarak Valilikleregönderip, bu genelge ile İl Sağlık Müdürlüklerine Valilik onayı ile Eğitimhastanelerindeki klinik şefi, şefyardımcısı, başasistan, uzman ve asistanları eğitim hastanesi dışındaki sağlıkkuruluşlarında geçici görevlendirme yetkisi verdi.

Bu genelge sonrasında bir kısım eğitim hastanelerinden, il ve ilçelerdekihastanelere hekimler geçici görevlendirilmeye başlandı. Hem eğitimhastanelerindeki eğitim ve araştırma hizmetlerini aksatan, hem de eğitimhastanelerinin özerkliğini ortadan kaldırarak Sağlık Müdürlerinin müdahalesineaçık hale getiren bu genelgeye karşı yürütmeyi durdurma istemi ile TürkTabipleri Birliği tarafından dava açıldı. Şubat ayında Danıştay 5.Dairesitarafından dosya görüşülerek genelge hukuka aykırı bulunmuş ve yürütmesidurdurulmuştur.

 

TC

DANIŞTAY

BEŞİNCİ DAİRE

Esas No:2006/5865

Davacı ve YürütmeninDurdurulmasını İsteyen :Türk TabipleriBirliği Merkez Konseyi Başkanlığı

Vekili :Av.Ziynet Özçelik, Tunus Cad. No:21-3 Kavaklıdere/ANKARA

Davalı :Sağlık Bakanlığı-ANKARA

Davanın Özeti :Davacı, eğitim personelinin 5442 sayılıYasaya göre geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin 4.8.2006 günlü, 2006/92sayılı Sağlık Bakanlığı Sağlık eğitimi Genel Müdürlüğü genelgesinin iptalini veyürütmenin durdurulmasını istemektedir.

Danıştay Tetkik Hakimi :M.Emin Kaçar

Düşüncesi :Danıştay Beşinci Dairesi'nin 6.2.2007 günlü, E:2007/168 sayılıkararıyla, 4.8.2006günlü 2006/92 sayılı genelge hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildiğinden, aynı genelgenin yürütülmesinindurdurulması istemi hakkında yeniden karar verilmesine yer olmadığı düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı :Saadet Ünal

Düşüncesi :Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için 2577sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinde öngörülen koşullarıngerçekleştiği anlaşıldığından, istemin kabulü gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hükümveren Danıştay Beşinci Dairesi'nce davalı idarenin birinci savunmasının geldiğigörülerek işin gereği yeniden düşünüldü:

DanıştayBeşinci Dairesi'nin 6.2.2007günlü, E:2007/168 sayılı kararıyla, Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi GenelMüdürlüğü'nün 4.8.2006günlü, 5271 sayılı "Eğitim Personelinin Geçici Görevlendirilmesi" konulu2006/92 sayılı genelgesi hakkında "5442 sayılı İl İdaresi Kanunun'da, tıptauzmanlıkta görevli eğitim personeli olan klinik şefi, şef yardımcısı vebaşasistanlarla ilgili geçici görevlendirme yetkisinin düzenlenmemiş olmasıkarşısında, kanunla tanınmayan bir yetkinin genelge ile tesis edilmesindehukuka uyarlık görülmemiştir. Tıpta uzmanlık öğrencisi olan asistanların ise,eğitimleri kapsamında rotasyon adı altında geçici görevlendirilmelerininhukuksal dayanağı bulunmamaktadır." gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararıverildiğinden, aynı genelgenin yürütülmesinin durdurulması istemi hakkındayeniden karar verilmesine yer olmadığına, 12.2.2007 tarihinde oybirliğiylekarar verildi.

Başkan

Üye

Üye

Üye

Üye

Turan

Salih

Günay

Mustafa

Hayrettin

FALCIOĞLU

ER

ERDEN

KILIÇHAN

KADIOĞLU