ARTIK YETER, SAĞLIKTA YIKIMI DURDURALIM!

28/02/2007

Basın Açıklaması

Tüm sağlık çalışanları

ARTIK YETER, SAĞLIKTA YIKIMI DURDURALIM!

diyor

AKP Hükümeti "dönüşüm" programı ile SAĞLIKTA YIKIMA DEVAM EDİYOR. Yoğun Bakım ünitelerinde bebeklerimiz, immunglobulin bulamadığı için insanlarımız ölüyor. IMF emriyle çıkarılan paket fiyat ve ilaç sınırlandırmalarından  halkımız mağdur ediliyor. Dört yılı aşkın süredir uyguladıkları politikalarla sağlık sisteminin hiçbir sorununu çözmeyi başaramayanlar gene o bildik eski senaryoyu hayata geçirmeye çalışıyorlar. Sağlık sitemindeki bütün sorunların sorumlusu olarak sağlık çalışanlarını gösteriyorlar.

Tüm itirazlarımıza rağmen, en son TBMM"de kabul edilen torba yasa ile; ithal hekim çalıştırmanın önü açılmış, yine bu yasa ile radyoloji çalışanlarına fazla çalışma dayatılmış, anestezi teknisyenlerine ağır sorumluluk yüklenmiş, tüm sağlık çalışanlarının çalışma süreleri 45 saat olarak düzenlenmiştir.

Türkiye genelinde 9 ilde aile hekimliği pilot uygulaması başlatılarak sağlık ocakları tasfiye edildi. Henüz pilot uygulamanın sonuçları konusunda hiçbir bilimsel değerlendirme yapılmadan uygulama 2007"de 20 ile yaygınlaştırılmak istenmektedir. Aile Hekimliği uygulamaları ile bir yandan sağlık emekçileri fazla çalışmaya-angaryaya mahkum edilirken, diğer yandan iş güvencesiz ve birbirleriyle sürekli rekabet halinde çalışmaya zorlanmaktadır.

Sağlık hizmetlerinde taşeron çalışma yaygınlaştırılıp sağlık çalışanlarının iş güvencesi ortadan kaldırılmaktadır.

Anayasa Mahkemesi"nin pek çok maddesini iptal etmesine rağmen, Hükümet Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu"ndan vazgeçmiyor. Uluslararası finans kurumlarının ve TÜSİAD, TİSK, vb. sermaye örgütlerinin ısrarları doğrultusunda uygulamaya 1 Temmuz 2007 tarihinde başlamak için ısrarını sürdürüyor.

"Devlet Memurları Kanunu Yasa Tasarısı"nı gündeme getirerek iş güvencesiz, esnek çalışmayı dayatıyor, "aba altından sopa gösteriyor".

Hastayı "müşteri", hastalığı ve hasta tedavisini dev boyutlu "bilboard"larda reklamı yapılan "mal ve hizmet" malzemesi olarak görenler büyük bir yetmezlik içerisine sürükledikleri kamu sağlık kurumlarını kademeli olarak özelleştirmeye çalışıyorlar.

Reçete kısıtlamalarıyla hekimleri, sürekli değişen kurallarla eczacıları hastalarıyla karşı karşıya getiren, ülkemizin ilaç harcamalarını olağanüstü artırarak uluslararası ilaç tekellerine pasta olarak sunanlar, vatandaşa sonunda pes dedirtip ilacın çoğunu cebinden alacağı bir sistemi örüyor.

Bizler doğuştan kazanılmış hak olan sağlık hakkının gasp edilmesine, hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, gözümüzün önünde çocuklarımızın hastalanmasına, insanlarımızın önlenebilir hastalıklardan ve ilaçsızlık yüzünden ölmesine şimdiye kadar seyirci kalmadık, bundan sonra da kalmayacağız.

Bu amaçla Mart ayı içerisinde gerçekleştireceğimiz BEYAZ EYLEM TAKVİMİ şöyledir:

1- Beyaz Çağrı (Sağlık Ocaklarımıza Sahip Çıkıyoruz): 1 Mart 2007 Perşembe günü tüm illerde sağlık ocakları önünde yapacağımız basın açıklamalarıyla elli yıllık birikimimiz, toplum sağlığının temel taşları olan sağlık ocaklarının kapatılarak yerine piyasacı Aile Hekimliğinin dayatılmasına karşı çıkacağız.

2- Beyaz Referandum (Nabız sayımı): 5-9 Mart 2007 Pazartesi-Cuma, 5 gün  boyunca tüm sağlık kurumlarında gerçekleştireceğimiz Beyaz Referandum ile dört yıldır uygulanmakta olan sağlık politikaları konusunda tüm sağlık çalışanlarının yükselen "Nabzını sayacağız".

3- Beyaz Miting: 11 Mart 2007 Pazar günü Ankara Sıhhiye"de Sağlık Bakanlığı"nın önünde, sağlıkta yıkıma yol açan; Aile Hekimliği, hastanelerin işletmeye dönüştürülmesi, Genel Sağlık Sigortası, torba yasa ve sağlık hakkını ortadan kaldıran tüm uygulamalara karşı bütün toplum kesimlerinin katılımına açık merkezi bir miting gerçekleştireceğiz.

4- Beyaz GöREV: Türkiye"de modern tıp eğitiminin başladığı ve uzun yıllardır Tıp Bayramı olarak kutladığımız 14 Mart 2007 Çarşamba günü bütün sağlık birimlerinde GöREV"de olacağız. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu GöREV etkinliğimiz sırasında da hastalarımızın mağdur olmaması için dikkat edilecek ve uyulacak kurallar eylem öncesinde kamuoyuna ilan edilecektir.

Doktorlar, dişhekimleri, eczacılar, hemşireler, biyologlar, teknisyenler, hastabakıcılar; tüm sağlık çalışanları olarak "ARTIK YETER, SAĞLIKTA YIKIMI DURDURALIM!" talebiyle yürüttüğümüz bu mücadelede bütün halkımızın desteğini bekliyoruz .

HERKESE EŞİT, ÜCRETSİZ, NİTELİKLİ; BAŞKA BİR SAĞLIK SİSTEMİ MÜMKÜN"dür.

Saygılarımızla.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ