Şiddet Sempozyumu

ŞİDDET SEMPOZYUMU


Her geçen gün şiddetin günlük yaşamımızda daha çok yeraldığı görülmektedir. Şiddetin bu denli yoğun olarak günlük yaşamda yer almasıda şiddetin kanıksanmasına yol açmaktadır. Şiddet ayrıca bir problem çözmearacı olarak kullanıldığından, bu kanıksama şiddetin birçok boyuttakullanılmasına ve çok çeşitli şekillerde karşımıza çıkmasına neden olmaktadır.

Çoğu şiddet olaylarının toplumdaki eşitsizlikle bağlantısıvardır. Bu eşitsizlikler de nüfusun büyük bir kısmını, yüksek risk altınasokmaktadır. Şiddetin yaygın olduğuyerlerde, sağlık konusunda sıkıntılar yaşanmakta, toplumsal ve ekonomikgelişmeler ciddi bir biçimde gerilemektedir.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) sağlık tanımından yola çıkarsakşiddet, günümüzün önemli halk sağlık sorunlarından biridir.

DSÖ, 2002 yılında yayınladığı Şiddet ve Sağlık Raporu'ndaşiddet, "Gücün ya da fiziksel kuvvetin; tehdit yoluyla ya da gerçekte; fizikselzarar, ölüm, psikolojik zarar, gelişme engeli ya da yoksunluğa neden olacakşekilde; kendine, bir başkasına ya da bir grup veya bir topluma karşı niyetlibiçimde kullanılması" olarak tanımlanmıştır.

Nelson Mandela bu raporun önsözünde "Sürekli olarak şiddetyaşayan pek çok kişi, bunu insan hayatının doğal bir bölümü olarak kabuletmektedir. Ancak bu böyle değildir. Şiddet önlenebilir. Şiddet kültürleri,tersine çevrilebilinir. Hükümetler, topluluklar ve bireyler bu farklılığıyaratabilir." demektedir.

DSÖ' nün Kasım 2005 tarihinde yayınladığı bir açıklamada iseher yıl dünya üzerinde 1,6 milyon insan şiddet sonucu ölmektedir. Şiddet 1544yaş grubundaki insanlar için önde gelen ölüm nedenleri arasındadır. Şiddetiçeren davranışların kurbanları, yakınları veya tanıkları oldukları içinsakatlanan, ruhsal problemlerden sıkıntı çeken veya diğer sağlık sorunlarınamaruz kalan insan sayısı ise ölüm sayısından çok daha fazladır.

Sağlık çalışanları, şiddet sorununun belirlenmesinde önemlibir rol oynayabilir. Şiddet önleme programlarının geliştirilmesi için bilimseltemelli halk sağlığı yaklaşımları uygulayarak şiddetin değişik şekillerihakkında bilgileri açığa çıkarabilir, kökenini inceleyebilir, korunmanınyollarını araştırabilir ve sonuçları ile ilgili önerilerde bulunabilir.

Sağlık açısından şiddeti değerlendirmek, yıllardır şiddetinhukuki yollardan ilgilenilmesi gereken kriminal bir sorun olduğuna dairinançlarını sarsabilecektir.

Sağlık ortamının sistemden kaynaklanan sorunları ve kimiyöneticilerin sağlık çalışanlarını hedef göstermesi, şiddet eğilimi ilebirleşerek çalışma ortamlarımızda hastalarımıza yardım etmeye çalışırkenkarşımıza çıkmaktadır. Kimi zaman ağır hakaretlere maruz kalmakta, kimi zamandarp edilerek ve hatta bazen canımıza kastedilmektedir.

Şiddet yöntem ve gerekçeleri değişse de canlar almaya devamediyor, yaşam alanları daralıyor, özgürlükler kısıtlanıyor. Şiddet her yanımızısararak insanlarımızın diline, benliğine hakim oluyor. Yönetenleri ve toplumusaran şiddet dalgasının ne zaman karşımıza çıkacağı belli olmuyor.

TTB olarak, giderek bir hastalık halini alan, yaygınlaşanşiddet olgusuna yönelik, onu yaratan,besleyen nedenlere, neler yapılabileceğine ilişkin görüş ve düşünceleri, bualanla ilgili birikimleri paylaşmak ve toplumsal duyarlılığa katkı sunabilmekamacıyla bu sempozyumu düzenlemiş bulunuyoruz.

Türk Tabipleri Birliği
Merkez Konseyi

 

 

  • 3 Mart 2007 Cumartesi
  • İbni Sina Hastanesi
    Hasan Ali Yücel Konferans Salonu - Ankara
  • Başvuru:
    Hülya Yüksel
    Türk Tabipleri Birliği
    GMK Bulvarı Ş. Daniş Tunalıgil Sok. No:2 KAt: 4, Maltepe - ANKARA
    Tel: (0 312) 231 31 79 / 125
    Faks: (0 312) 231 19 52
    e-posta: [email protected]

PROGRAM

09.00 : Açılış


 

09.30- 12.00

 

TOPLUMSAL ŞİDDET


Oturum Başkanı: Doç. Dr. Burhanettin Kaya
(Gazi Üni. Tıp Fak. Psikiyatri AD.)


Şiddete Felsefeyle Bakınca


Prof. Dr. İoanna Kuçuradi
(Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı)


Milliyetçilik ve Şiddet


Tanıl Bora
(Toplum&Bilim Dergisi Yayın Yönetmeni)

 

10.30-11.00

 

ARA

 

11.00-12.00

 

Psikanalitik Açıdan Siyaset ve Şiddet


Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu
(Osmangazi Üni. Tıp Fak. Psikiyatri AD.)


Medya ve Şiddet


Ragıp Duran
(Gazeteci)

 

12.00-13.00

 

YEMEK

 

13.00-15.00

 

ŞİDDET VE SAĞLIK


Oturum Başkanı:


Dr. Mustafa Vatansever
(TTB Merkez Konseyi Üyesi)


Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet


Dr. Selim Matkap
(Hatay TO. Genel Sek.)


Dr. Remzi Azizoğlu
(Diyarbakır TO. İnsan Hakları Komisyonu)


Şiddet Karşısında Sağlık Çalışanlarının Tutumu


Prof. Dr. Ümit Biçer
(Kocaeli Üni. Tıp Fak. Adli Tıp AD.)


Dr. Metin Bakkalcı
(TİHV Genel Sekreteri )

 

15.00-15.30

 

ARA

 

15.30-17.00

 

Forum


Oturum Başkanı:


Dr. Necdet İpekyüz
(TTB Merkez Konseyi Üyesi )