F Tipinde iyileştirme, Ölüm Orucunu bitirdi

Adalet BakanlığıBilindiği gibi 28 Aralık 2006 tarihinde Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy başkanlığındaki heyet Tekirdağ F Tipi cezaevinde incelemelerde bulunmuş, hazırlanan bir rapor ile inceleme souçlarını 6 Ocak 2007 tarihinde Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne ve kamuoyuna açıklamıştı.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Sayın Kenan İpek İmzalı bir yazı ile 22 Ocak 2007 tarihinde bu raporumuza yanıt verilmiştir. Yazıda özetle "1/5/2001 tarihinde 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişiklikle F Tipi yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların;

1. Kütüphane ve dershanelerde eğitim çalışmaları yapmalarına,
  2. Açık futbol sahası ve kapalı spor salonlarında futbol, voleybol, basketbol, masa tenisi gibi sportif faaliyette bulunmalarına,
  3. İş yurdu atölyelerinde meslek kazandırma ve işyurdu çalışmaları ile çok amaçlı salonda sosyal ve kültürel etkinliklere katılmalarına,
  4. Belgelendirmeleri koşuluyla bazı akrabaları ve aileleriyle haftada bir kez, 10 dakika süre ile telefon görüşmesi yapmalarına,
  5. Terör ve örgütlü suçlardan hükümlü ve tutuklu olanların ayda bir defa anne, baba, eş ve çocuklarıyla açık görüş yapmalarına,
  6. Hükümlü ve tutululardan isteyenlerin, idare ve gözlem kurulu tarafından tespit edilecek 10 kişiyi aşmayacak gruplar halinde ve kurum idaresinin gözetiminde açık görüş alanlarında veya diğer ortak yerlerdeki sosyal faaliyetler çerçevesinde, haftada toplam 5 saati aşmayacak şekilde sohbet amacıyla bir araya getirilmelerine,

İmkan tanınmış bu düzenleme 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da da korunmuştur. Bunun yanında hükümlü ve tutukluların sohbet amaçlı olarak haftada 5 saati aşmayacak şekilde bir araya gelme süresi 22/01/2007 tarih ve 45/1 nolu genelgeyle 10 saate çıkarılmıştır. Hücreye koyma disiplin cezası alan hükümlü ve tutuklular, bu cezaları infaz edildikten sonra, diğer disiplin cezalarını alanlar ise bu cezaları infaz koşulu aranmaksızın söz konusu faaliyetlerden yararlanabileceklerdir." denilmektedir.

Bu yazı üzerine Türk Tabipleri Birliği, TMMOB, İstanbul Barosu, DİSK, KESK 22/01/2007 tarihinde saat 13:00'de ortak bir basın açıklaması düzenlemişlerdir.

Bu basın açıklaması aşağıdadır.

Bu gelişmelerin üzerine TTB başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy başkanlığındaki heyet 294 gündür ölüm orucunda bulunan Av. Behiç Aşçı'yı ziyaret etmiş ve Adalet Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu genelgenin F Tipi cezaevlerinde kısmi de olsa izolasyon ve tecrit açısından bir iyilşeştirme sağlayacığına inandıklarını belirterek ölüm orucuna son vermesini istemişlerdir. Daha sonra saat 19:00'da Av. Behiç Aşçı'nın Şişli'deki evinin önünde açıklama yapan TTB Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Aşçı'nın ölüm orucuna "ara" verdiğini duyurdu. Böylelikle Av. Behiç Aşçı ile birlikte ölüm orucunda bulunan Sevgi Saymaz ve Gürcan Görüoğlu tedavi altına alınmışlardır. Umarız ülkemizde birkez daha bu tür acılar yaşamayız.

22/01/2007

BASIN AÇIKLAMASI

Türk Tabipleri Birliği'nin 05/01/2007 tarihinde F Tipi Cezaevlerindeki tecrit koşulları ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı'na ilettiği değerlendirme raporu yanıtlanıyor:

Bugün (22/01/2007) Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü ile yapılan telefon görüşmesinde, TTB'nin raporunda ifade edilen "Her hükümlü/tutuklunun tretmana tabi olmaksızın makul bir süre ortak alanlarda birlikte bulunma hakkı"nın Bakanlıkça prensip olarak kabul edildiği, bu uygulamanın başka iyileştirici açılımlarla sürdürüleceği bildirildi.

TTB, DİSK ve TMMOB, İSTANBUL BAROSU, KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU olarak söz konusu vaatlerin takipçisi olacağımızı ve bu gelişmeyle birlikte ölüm oruçlarının son bulacağını umduğumuzu kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

Türk Tabipleri Birliği Heyeti'nin Tekirdağ F Tipi Cezaevi Ziyareti Raporu