TBMM'yi göreve çağırdığımız İmza Kampanyası

.AKPHükümeti'nce TBMM gündemine getirilen ve başta Türk Tabipleri Birliği olmaküzere sağlık alanındaki meslek kuruluşlarının her türlü itirazına karşın,ülkemiz sağlık ortamını tahrip eden yasal düzenlemeler (SS ve GSS, PerformansaDayalı Döner Sermaye, Aile Hekimliği, İthal Hekim, vb.) yapılmak istenmektedir.

Sağlık alanında yapılan/yapılacak düzenlemelereilişkin görüşlerimizi belirttiğimiz ve TBMM'yi göreve davet ettiğimiz İmzaKampanyasına ilişkin form aşağıdadır.

 

Biz aşağıda imzası olan hekimler;

1."Genel Sağlık Sigortası" ile milyonlarca vatandaşımız priminiödeyemediği için sağlık hizmetlerinden mahrum kalacak, genel bütçeden destekgörmeyen, hizmet satarak ayakta durmaya çalışan işletmelere dönüştürülen devletve üniversite hastaneleri çökertilecek, sağlık çalışanları yoksullaşak işgüvencesiz, işsiz kalacaktır.

Bu nedenle;

Anayasal hak olan ulaşılabilir,nitelikli, ücretsiz sağlık hizmeti tüm vatandaşlara eşit olarak sunulmalı vehizmeti sunan hekim- sağlık çalışanları hak ettikleri ücret ve özlük haklarınakavuşmalıdır.

2. Performansa Dayalı Ödeme hekimler ve sağlık çalışanları içineşitsizlik yaratmakta, iş barışını bozmakta ve hiçbir gelecek güvencesitaşımamaktadır.

Yeterli kaynağın olduğugörülmüştür. Farklı performans ödemeleri yerine yeterli, adaletli ve emekliliğeyansıyacak bir ücretlendirme hemen yürürlüğe girmelidir.

3. Koruyucu sağlık hizmetlerini göz ardı eden, tedavi edicihizmetleri önceleyen ve "prepilot" illerde sakıncaları ortaya çıkan"Aile Doktorluğu" hemen durdurulmalıdır. Yarattığı tüm mağduriyetlergiderilmelidir.

Gelecek güvencesiz, yıllıksözleşmelere dayalı, 7 gün 24 saat işletmeci "aile doktorluğu" yerine, sağlığıbir bütün olarak ekip hizmetiyle ele alan sağlık ocakları korunmalı,eksiklikleri giderilerek iyileştirilmelidir.

4. Avrupa Birliği'ne giriş bahanesiyle hekimlik mesleğini ithalatkonusu haline getiren "ithal hekim" girişimi hekim emeğini ucuzlatmaçabasıdır.

Standartları belirlenmeden"Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan" hekimlere çalışma izniverilmemelidir.

5. Mecburi Hizmet insan haklarına aykırı, verimsiz ve yararsızdır.Sağlık altyapı olanaklarının sağlanmadığı hiçbir yerde verilen sağlık hizmetigözboyamadan öteye geçemez. Bilinmelidir ki yıllardır tüm güçlüklere karşınsağlık hizmeti sunan biz hekimler nerede ihtiyaç varsa orada hep vardık, olmayısürdüreceğiz.

Gün geçmeden gönüllülük veözendirmeye dayalı, atama güvenceli bir istihdam modeline geçilmelidir.

6. Üniversite ve eğitim hastanelerinde "kadrolaşma" amacıtaşıyan girişimler durdurulmalıdır. Uzmanlık eğitimini iktidar yanlılığındankoruyabilmek için eğiticilerin değerlendirilmesi ve belirlenmesinde bilime,hukuka ve etiğe uygun davranılmalıdır.

7. Standartlara uygun altyapı, insan gücü ve çalışma koşullarınıgözetmeksizin, hekimleri potansiyel suçlu gören "Zorunlu Mali SigortaSistemi" yerine hasta/başvuran mağduruyetini gecikmeden gideren, sorunubir bütün olarak değerlendiren güvence sistemlerine geçilmelidir.

 

Diyoruz ve gerekli düzenlemelerigerçekleştirmek üzere TBMM'yi göreve davet ediyoruz.