Kamu emekçileri iş bıraktı

KESK EylemKESK'e bağlı sendikalar; TTB ve TMMOB'nin de desteğiyle, örgütlenme, grev ve toplu sözleşme hakkı, insanca yaşanacak ücret, sağlık ve eğitime yeterli bütçe, herkese parasız, eşit, ulaşılabilir, nitelikli kamusal hizmet ve demokratik bir Türkiye talepleriyle 14 Aralık günü tüm Türkiye'de iş bıraktı.

 

Ankara'da 14 Aralık günü Ziya Gökalp Meydanı'nda bir araya gelen kamu emekçileri, hükümeti protesto ettiler. Kamu emekçileri, sık sık "demokratik Türkiye, halk için bütçe", "IMF'ye değil, emekçiye bütçe", "sadaka değil toplu sözleşme", "insanca yaşamak istiyoruz" sloganları ile tepkilerini dile getirdiler.

KESK'in eylemine TTB ve TMMOB de destek verdi. Eylemde, TTB adına konuşma yapan TTB Genel Sekreteri Dr. Altan Ayaz, Türkiye'nin Ankara'dan yönetilmediğini söyledi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, GSS'nin yaşama geçirilmesiyle ilgili olarak "B planı hazırladıkları" yönündeki sözlerini hatırlatan Ayaz, bütün bu açıklamaların hükümetin IMF'nin talepleri doğrultusunda hareket ettiğinin bir göstergesi olduğunu kaydetti. Ayaz, daha dün, Denizli'de aile hekimliğini reddeden hekimlerin, bulundukları yerlerden sürüldüklerine dikkat çekerek, "Bizi yıldıramayacaklar" diye konuştu. Ayaz, doğru bildiklerini söylemeye devam edeceklerini, bütçeye, aile hekimliğine olan tepkilerini dile getirmeyi sürdüreceklerini bildirdi.

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da, "Bütçe kaynaklarının nitelikli kamu hizmeti üretiminde kullanılması, herkese parasız, eşit, ulaşılabilir nitelikli kamu hizmeti verilmesini talep ediyoruz. Özelleştirme ve sosyal tesislerin satılması uygulamalarına son verilmesini, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasını, kaçak işçi çalıştırmaya ve vergi kaçırmaya ağır cezalar uygulanmasını öneriyoruz" diye konuştu. Ücret ve çalışma koşullarının toplu sözleşme hukuku çerçevesinde belirlenmesi gerektiğini anlatan Soğancı, iş güvenceli istihdamı esas alan, çalışma yaşamını demokratikleştiren yeni bir düzenleme hazırlanması gerektiğini, bu nedenle Meclis gündemindeki Devlet Memurları Kanunu Tasarısı'nın geri çekilmesini istediklerini de açıkladı.

Ayaz ve Soğancı'nın ardından eyleme katılan kamu emekçilerine seslenen KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, 2007 bütçesinin çalışanların beklentilerine yanıt vermediğini vurguladı. Kamu çalışanlarının insanca yaşayabilmeleri için yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret talep ettiklerini belirten Tombul, "Kamu emekçilerinin taleplerini dile getirmek için alanlara çıktık. Bizler kesintisiz ve giderek artan bir kararlılıkla ve meşru eylemlerimizle geleceğimizi kendi ellerimizle yaratmaya devam edeceğiz.. Kulaklarını emekçiden gelen sese tıkayanlar, gözlerini alanlardan kaçıranların sonu bundan önceki hükümetlerle aynı olacaktır, kimsenin kuşkusu olmasın. O gün geldiğinde IMF de onları kurtaramayacaktır" diye konuştu.

Milli gelirden kamu çalışanına en az pay ayıran ülkenin Türkiye olduğunu belirten Tombul, AKP Hükümeti'nin iktidara gelmesiyle birlikte kamu hizmetlerinin büyük bir hızla tasfiye edildiğine dikkati çekti. Özellikle sağlık ve eğitim alanında yapılan piyasalaştırma çalışmalarını sert bir dille eleştiren Tombul, "Kamu hizmetlerinin piyasa şartlarına teslim edilmesine izin vermeyeceğiz" dedi. Tombul, hükümetin taleplerini dikkate almamaları durumunda eylemlerinin süreceklerini açıkladı.

İş bırakma eylemi tüm Türkiye çapında sürdü. İstanbul'da çok sayıda öğretmen ve eğitim çalışanı, derslere girmemek için sabahın erken saatlerinden itibaren sevk alarak sağlık ocaklarına gitti. Ankara'da ise sabah işyerlerine sadece viziteye çıkmak üzere giden memurlar, daha sonra topluca Kızılay Meydanı'na doğru yürüyüşe geçtiler. Toplu iş sözleşmesi, grev hakkı, çalışma yaşamının demokratikleşmesi, iş güvenceli istihdam, sağlık ve eğitime yeterli bütçe ayrılması taleplerini dile getiren kamu çalışanları, meydanda toplandı. Eyleme birçok sendika ve sivil toplum örgütü de destek verdi.

 

İSTANBUL: İstanbul'da iş bırakan kamu emekçileri,iki koldan Saraçhane Parkı'na yürüdü. Eğitim Sen 2 No'lu Şube, SES AnadoluYakası Şubesi, BES 3 No'lu Şube Eminönü'nden Saraçhane'ye gelirken, bir diğergrup da Yusufpaşa'da bir araya gelerek Saraçhane'ye yürüdü. 2007 bütçesininhalkın çıkarları doğrultusunda hazırlanmasını isteyen 3 bini aşkın kamuemekçisi, "Halk için bütçe", "Parasız eğitim parasız sağlık" sloganları attı.Asgari ücretin yükseltilmesi için eylem yapan DİSK de eylemin ardından kamuemekçilerinin yürüyüşüne katıldı. IMF'nin talimatlarıyla hazırlanan 2007bütçesinin halkın ihtiyaçlarından uzak olduğunu ifade eden KESK Genel MerkezYöneticisi Sevgi Göğçe, kamu hizmetlerine ayrılan payın daha da azaldığınıvurguladı

İZMİR: Basmane'de Konak Belediyesi önünde saat10.30 da toplanan kamu emekçileri, meslek odaları ve emekten yana örgütleryaklaşık bir saat sonra Gazi Bulvarı'ndan Büyükşehir Belediyesi'ne doğruyürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında yol trafiğe kapatan 3500 emekçi bir ağızdan"Yaşasın Sınıf Dayanışması, Parasız Eğitim Parasız Sağlık, IMF'ye DeğilEmekçiye Bütçe, Toplu Sözleşme Hakkımız Grev Silahımız, IMF Defol Bu MemleketBizim, Sözleşmeli Köle Olmayacağız" sloganlarını attılar.
Saat 12'de Büyükşehir Belediyesi önünde KESK adına basın açıklamasını okuyanGenel Sekreter Abdurrahman Daşdemir "Bütçeye karşı koymak sadece KESK'insorumluluğu değil herkesin sorumluluğudur. Bizler hak aramanın suç sayıldığıbir ülkede mücadelemizi bugünlere getirdik. Okulumuza ödenek ayırmayan, sağlık ocaklarımızıkapatan, TİS ve grev haklarımızı engelleyen sermayeden yana olan bu bütçeninemekçiden yana hazırlanmasını istiyoruz" dedi. Daşdemir iktidara "Parasızeğitim parasız sağlık için, toplu sözleşme için, grev hakkı için, insanca biryaşam demokratik bir Türkiye için bugün burada toplanan emekçilere kulağınıtıkayan sermayedarlar bir gün sizi IMF bile kurtaramayacaktır" sözleriyleseslenerek konuşmasını tamamladı.

ADANA: Adana'da kamu emekçileri bazı işyerlerinde iş bırakırkenbazı işyerlerinde iş yavaşlattılar. Yapı Yol-Sen üyeleri gişelerde işyavaşlatma eylemini sürdürürken, Devlet Demir Yolları'nda örgütlü BTS iseönceki gece saat 24.00'ten itibarın iş bıraktı. BTS üyelerinin tamamı eylemekatılırken Kamu-Sen, Memur-Sen ve sendikasız çalışanlar da vizite alarak destekverdiler. Polisin müdahalesine karşın eylem devam etti. Adana'da 2 bin öğretmensevk alarak eyleme katıldı. Balcalı Hastanesi'nde ise SES ve Dev Sağlık-İşüyeleri iki saat iş bıraktı ve hastane önünde basın açıklaması yaptı. KESK'ebağlı sendikalara üye emekçiler ve Tabipler Odası üyesi doktorlar, işbırakmanın ardından Büyükşehir Belediyesi önünde toplandılar. AtatürkCaddesi'nde yolun bir bölümünü trafiğe kapatan kamu emekçileri, alkış vesloganlar eşliğinde Uğur Mumcu Meydanı'na yürüdü. Burada konuşan SES ŞubeBaşkanı Mehmet Antmen, demokratik ve meşru yollardan eylemlerin devam edeceğinibildirdi. KESK Yöneticisi Kamuran Karaca da bugüne gelinmesinin nedeni,taleplerinin arkasında olduklarını göstermek için alanlarda olduklarınıaçıkladı.

 

 

 

 

 

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image