Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar istifa etmelidir

02.12.2006

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar istifa etmelidir

AKP Hükümeti’nin iktidara gelmesinden bu yana, sağlık alanında gün geçmiyor ki yasalara ve hukuk kurallarına aykırı yeni bir düzenleme, yeni bir uygulama yaşama geçirilmesin…
Başta hekimler ve örgütümüz olmak üzere, çeşitli kurum ve kuruluşların karşı çıktığı, itiraz ettiği bu uygulamalar, doğaldır ki yargı ve hukuk yollarına başvurularak önlenmeye çalışılıyor. Özellikle şef ve şef yardımcılıklarında yapılan hukuksuz atamalara ilişkin olarak Sağlık Bakanlığı’nın aleyhinde gerek Türk Tabipleri Birliği tarafından, gerekse bu uygulamadan etkilenen hekimler tarafından çok sayıda dava açıldı. Bu davalar Anayasa Mahkemesi’nin atama yasasını iptal etmesi ve açılan bireysel davaların kazanılmasıyla sonuçlandı. Buna karşın Bakanlık, yargı kararlarını uygulamadı.
Sağlık Bakanlığı alınan bu yargı kararlarını çiğnemeyi adeta alışkanlık haline getirirken, buna son tepki de yine yargıdan geldi. Bilindiği gibi Yargıtay, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar hakkında “yargı kararlarını yerine getirmemekten” açılan davada “görevde keyfi davrandığı” suçlamasıyla 8 ay 22 gün hapis cezasına ve aynı süreyle kamu hizmetlerinden men edilmesine karar verdi.

Yargıtay’ın bu kararı, Sağlık Bakanlığı’nın hukuktanımaz tavrında bir son noktadır. Bu koşullarda, Necdet Ünüvar’ın hapis ve görevden men cezasının ertelenmesinden yararlanarak görevine devam etmesi kabul edilemez. Necdet Ünüvar, ertelenmiş de olsa kamu görevinden men cezası almış bir kişi olarak görevinden ayrılmalıdır.

Türk Tabipleri Birliği olarak, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar’ı istifa etmeye, Ünüvar’ın “Bakanlığın emriyle hareket ettiği” yönündeki beyanı doğrultusunda Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı da içinde bulunduğu durumun gereğini yapmaya ve yargı kararlarını uygulamama alışkanlığından vazgeçmeye çağırıyoruz.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ