İzmir sağlık hakkına sahip çıktı

İzmirSağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında yer alan aile hekimliği uygulamasını protesto etmek üzere İzmir Sağlık Platformu’nca “ne sağlık kalacak, ne sağlık ocağı” sloganıyla miting düzenlendi. 26 Kasım’da Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilen coşkulu mitinge 10 bini aşkın kişi katıldı.

İzmir sağlık hakkına sahip çıktı

İzmir Sağlık Platformu’nun Genel Sağlık Sigortası ve aile hekimliğine karşı düzenlediği ‘Sağlıkta yıkımı durduralım’ mitingine AKP Hükümeti’ne öfke damgasını vurdu.

Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda yapılan miting için İzmir ve çevre İllerden gelen yaklaşık 12 bin kişi Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. “Güzel İzmir sağlık ocaklarını vermeyecek” pankartı arkasında Gündoğdu Meydanı’na yürüyen sağlık emekçileri ve İzmirliler ‘Sağlık hakkından vazgeçmeyeceğiz’ dediler. Mitinge SES, Tabip Odaları, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası, Veteriner Hekimler Odası, Pratisyen Hekimlik Derneği, Türk Hemşireler Derneği’nin yanı sıra KESK’e bağlı memur sendikaları ve Belediye-İş İzmir Şubeleri, Yol-İş 1 No’lu Şube DİSK Emekli-Sen, Birleşik Metal-İş üyesi işçi ve memurlar da katıldı. Mitingde sık sık ‘AKP sağlığa zararlıdır”, “Ocaklar sönmesin, çocuklar ölmesin” ve “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı.

14 Aralık’ta iş bırakın

İzmir Sağlık Platformu adına mitingi TTB Merkez Konseyi üyesi Mustafa Vatansever ve SES İzmir Şube Başkanı Ergün Demir birlikte sundular.

Mitingde konuşan TTB Genel Sekreteri Altan Ayaz, “sağlık ocakları işlevsiz” diyen siyasi iktidarın, sistemlerine sağlık ocaklarının en iyi işlediği yer olan İzmir’den başladıklarını hatırlatarak, “Nusret Fişek hocamız sağlıkta sosyalizasyona Muş’tan başlamıştı. Kendilerine güveniyorlarsa oralardan başlasınlar. İzmir aile hekimliğine izin vermeyecektir” dedi.

SES Genel Başkanı Köksal Aydın, sağlık hizmetinin kamusal özelliğine dikkat çekerek sağlığın, insanların sağlığı üzerinden kâr elde edilecek bir alan olmadığın söyledi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner ise Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a İzmir’e geldiğinde yeni sistemde sağlık çalışanlarının iş güvencelerini sorduklarını aktaran Kaptaner, “Bakan bize, ‘iş güvencesi tembellerin isteği. Ben iş güvencesi falan tanımam’ dedi. Ama bunu sağlıkçılara böyle açıklamaya yanaşmıyorlar. Sözleşmeli statüye geçtikten sonra bir daha eski kadroya dönüş yok. Bu sistem yalan üzerine kurulu” diye konuştu.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise AKP Hükümeti’nin emek düşmanı politikalarına karşı mücadelenin yükseltilmesine vurgu yaparak, KESK’in 14 Aralık’taki iş bırakma eylemine katılım çağrısında bulundu. (İzmir/EVRENSEL/27 Kasım)

"Sağlıkta yıkımı durduralım"

Hükümetin hayata geçirmeyi amaçladığı sağlıkta dönüşüm Programı kapsamındaki aile hekimliği, genel sağlık sigortası gibi uygulamalara İzmir ve Antalya"dan kuvvetli bir "hayır" sesi yükseldi. Alsancak Gündoğdu Meydanı"nda İzmir Sağlık Platformu tarafından düzenlenen ve KESK, TTB, SES, ÖDP, SDP, EMEP gibi birçok demokratik kitle örgütü ve partinin destek verdiği "Ne sağlık kalacak, ne sağlık ocağı" mitingine yaklaşık 8 bin kişi katıldı. Türkiye"nin çeşitli yerlerinden gelen sağlık emekçileri ile İzmir halkını buluşturan miting boyunca sık sık, "sağlıkta dönüşüm ölüm demektir", "Parasız eğitim, parasız sağlık" sloganları atılırken, mitingde bir konuşma yapan SES Başkanı Koksal Aydın, AKP Hükümeti"nin IMF talimatlarını yerine getirirken birçok şeyi unuttuğunu belirtti. Aydın, "İzmir halkı AKP"nin unuttuğu şeyi hatırlatmak için burada. Biz, parası olmayan yurttaşların sağlık hizmetlerini alamadığı bir ülkeyi hak etmiyoruz" dedi.

Mitinge katılan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise, hükümetin IMF"nin her istediğini yaptığını dile getirerek, "2007 bütçesi mecliste görüşülüyormuş gibi yapılıyor. Oysa bütçe IMF"nin talepleri doğrultusunda çoktan bağlandı. Bu bütçede emekçiler, işsizler, yoksullar yok, rantiye var" diye konuştu.

SES"in Antalya"da düzenlediği mitingden de "Sağlığıma dokunma, sağlıkta yıkımı durduralım" sesleri yükseldi. (27 Kasım – Birgün)