'Sağlık, Maliye'nin işi değil'

Basın AçıklamasıTTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Maliye Bakanlığı’nın 1 Temmuz tarihli Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği’nin Danıştay’ca iptal edilmesini, düzenlenen bir basın toplantısıyla değerlendirdi…

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Maliye Bakanlığı’nın 1 Temmuz 2006 tarihinde yürürlüğe konulan Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği’nin Danıştay tarafından iptal edildiğini bildirerek, yargının hekimlerin mesleki uygulamalarının sınırlandırılmasına yargının izin vermediğini belirtti.

TTB Merkez Konseyi binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Gençay Gürsoy,

son çıkarılan genelgelerle sağlık ortamının kaosa sürüklendiğini söyledi. TTB’nin de bu genelgelere karşı bir bir yasal yollara başvurduğunu ve sonuçlarını almaya başladığını kaydeden Gürsoy, “Gerçeği yansıtmayan, hastaların tedavi olanaklarını ve hekimlerin meslek uygulamalarını sınırlayan genelgelerle uğraşmak istemiyoruz. Sağlık alanını yaz-boz tahtası haline dönüştürülmesine son verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Danıştay’ın tebliği iptal etmesine karşın, halen bazı hastenelerde tebliğe bağlı uygulamalar yapıldığına dikkat çeken Gençay Gürsoy, Sağlık Bakanlığı’nı da bu gelişmeler karşısında sessiz kalmakla eleştirdi. Gürsoy, Maliye Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemelerin hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını, sadece ilaçların fiyatına bakılarak bu düzenlemelerin yapıldığını vurguladı. Antidepresanlar gibi ne yazık ki kötüye kullanmaya açık kimi ilaç gruplarında bazı sınırlamalara gidilebileceğini de belirten Gürsoy, “Ancak bu Maliye Bakanlığı’nın işi değildir. Biz bunu söylüyoruz. Hele dozlara müdahale edilmesini anlamak mümkün değil” diye konuştu.   

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gürsoy, hekimlik yaşamı boyunca hiçbir dönemde Maliye Bakanlığı’nın sağlık alanına bu kadar müdahale etmediğini söyledi ve “İlaçların yedi gün için reçetelendirilmesini istiyorlar. Ancak, bazı ilaçlar bir ömür boyu kullanılacak türden. Bu tasarrufla vatandaş hekimin karşısına yedi günde bir çıkmak zorunda bırakılıyor. Yani tasarrufa değil masrafa neden oluyor” dedi.

TTB Genel Sekreteri Altan Ayaz da, antidepresan ilaçların yalnızca psikiyatristler tarafından yazılmasının Türkiye koşullarında mümkün olamayacağını söyledi. “Uzman sayısı Türkiye genelinde ihtiyaca cevap verecek kadar değil. Bu ilacın bu şekilde sınırlandırılması vatandaşa hizmet etmek değildir” diyen Ayaz akılcı ilaç kullanımının özendirilmesi gerektiğini kaydetti.