Sağlık Bakanı ile Görüşme...

Sağlık BakanlığıTürk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyeleri ve tabip odası başkanları, 15 Ağustos 2006 günü Sağlık Bakanı Prof.Dr.Recep Akdağ"a Atama ve Nakil Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle ilgili olarak görüşlerini iletti.

Sayın
PROF. DR. RECEP AKDAĞ
SAĞLIK BAKANI
ANKARA

15 Ağustos 2006

Sayın Bakan,

Atama ve Nakil Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle ilgili olarak Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve Tabip odalarının görüşleri aşağıdadır:

1. Bu tür hekimlerin gelecek kurgularını yakından ilgilendiren ve çalışma şartlarını, koşullarını etkileyen değişikliklerin sıkça ve ilgili tarafların görüşleri alınmaksızın yapılıyor olması kaygı ve güvensizlik vericidir. Kalıcı ve Türkiye gerçeklerini gözeterek yapılması gerekli değişiklikler için ortak çalışmalar yürütmeye hazır olduğumuzu bir kez daha bildirmek istiyoruz.

2. Uygulamanın 18 Aralık 2006 tarihine ertelenmiş olması tarafımızdan olumlu bir adım olarak değerlendirilmekle birlikte bazı valiliklerin hazır oldukları takdirde uygulamaya hemen geçebilecekleri şeklindeki düzenleme endişemizi gidermemiştir.

3. PDC hizmetin gereklerine uygun değildir.

4. Hizmet puanı hesaplamalarında belirlenen kıstaslar adil, nesnel ve denetlenebilir olmalıdır. Bu değişikliklerle bu kriterlerin gözetilmediği görülmektedir.

5. Yönetmelikte yapılan değişikliklerle geçici görevlendirmeler asli ve genel bir uygulama haline gelmektedir.

6. Eş durumu atamaları hukuka aykırıdır.

7. İdari personel gözetilmiştir. Stratejik personel tarifi muğlaktır.

8. PDC benzeri düzenlemelerin yapılabilmesi için her il kendi ihtiyaçlarını oluşturulacak komisyonlar dolayısıyla yerelde belirleyebilir. Bu komisyonlarda meslek kuruluşları, sendikalar, üniversiteler ve ilgili diğer tarafların temsilcileri yetkili bir biçimde yer almalıdırlar.

9. Hizmet puanı hesaplamaları adil ve hakkaniyete uygun kıstaslar belirlenerek geleceğe yönelik olarak uygulanmalıdır.

10. PDC benzeri kadro çalışmaları neticesinde mevcut çalışanların özlük hakkı kayıplarına uğramaksızın belirlenmelidir.

11. Hizmetin gereği olan boş kadrolar için açıktan atamalar yada gönüllülük ekseninde yapılacak nakiller yoluyla açık giderilmelidir.

12. 21 Temmuz 2006 tarihli 7.Dönem Devlet Hizmet Yükümlülüğü kurasında değişik gerekçelerle atamaları yapılmayan yaklaşık 3 bin hekimin atamaları bir an önce yapılmalıdır.

13. Tıpta istihdam konusunda ilgili tüm tarafların katılımıyla gerçekleştirmeyi düşündüğümüz Kurultay’a katılımınız sorunun giderilmesinde ortak çalışmalar yürütmemize imkan tanıyacaktır.

Bu konudaki görüşlerimizi iletir, saygılar sunarız.

Prof. Dr. Gençay Gürsoy
TTB Merkez Konseyi