Sağlık Çökertiliyor!

Sağlık Çökertiliyor!1 Temmuz 2006 günü Maliye bakanlığı tarafından yayımlanan “tedavi yardımına ilişkin uygulama tebliği” hastalarımızın sağlık hizmetine ulaşımını ciddi biçimde zorlaştırmaktadır. Sağlık harcamalarını kısmak için hazırlanan bu tebliğ ile birlikte...

 

 
SAĞLIK ÇÖKERTİLİYOR!

 

Sağlıklı yaşam tüm vatandaşlar için doğuştan kazanılmış bir haktır. Son yıllarda bu haktan yararlanımı zorlaştıran uygulamalara bir yenisi daha eklendi. İMF’nin direktifleri doğrultusunda hazırlanarak 1 Temmuz 2006 günü Maliye bakanlığı tarafından yayımlanan “tedavi yardımına ilişkin uygulama tebliği” hastalarımızın sağlık hizmetine ulaşımını ciddi biçimde zorlaştırmaktadır. Sağlık harcamalarını kısmak için hazırlanan bu tebliğ ile birlikte:

  • Sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar için vaka başı ödemeye geçilmiştir. Muayene, tanı, tahlil ücretlerinin toplamı için vaka başına birinci basamak sağlık kuruluşlarına 11 YTL, hastanelere 25 YTL, üniversite hastanelerine ise 60 YTL ödeneceği belirtilmektedir. Özel sağlık kuruluşlarına bu fiyatlar %20 zamlı olarak uygulanacaktır.

  • Başta tıp fakülteleri hastaneleri olmak üzere tüm sağlık kuruluşları uygulamadan olumsuz etkileneceklerdir.
    Bu rakamlarla kamu sağlık kuruluşlarının ayakta durmaları imkansızdır. Sağlık Bakanlığının uygulamaya çalıştığı “sağlıkta dönüşüm programı” ile hizmet satarak ayakta durmaya çalışan, devlet bütçesinden tek kuruş almayan kamu sağlık kurumları  bu tebliğ ile birlikte ayakta kalmakta zorlanacaklar ve bir süre sonra zarar ettikleri gerekçesi ile özelleştirilmeleri istenecektir.

  • Tebliğ hekimlik uygulamalarına müdahale niteliğindedir.
    Modern tıbbi yaklaşıma göre hastalık yoktur, hasta vardır: yani her hastaya uygulanması gereken tıbbi yaklaşım farklıdır. Oysa bu tebliğ tüm hastaları aynı kabul etmektedir. Bu anlayış hekimlik uygulamalarını kısıtlamaktadır.

  • Tebliğ ile hastalara tanı koymak zorlaşacaktır.

  • Uygulamadan en çok etkilenenler hastalarımız olacaktır.
    Ayakta durmakta zorlanacaklarını gören sağlık kuruluşlarının aksi tüm uyarılara rağmen vatandaşlardan ek katkı ücreti almaya yöneldikleri görülmektedir. Ödedikleri gelir vergisine ilave sigorta primi ödeyen vatandaşlar için hastalandıklarında ayrıca ek ücret ödemek zorunda bırakılmaları “sosyal devlet” anlayışı ile bağdaşmayan bir yaklaşımdır.

  • Uygulama ile acil servislerden giriş ve yatarak teşhis ve tedavi artacaktır.
    Tebliğ şimdilik ayaktan tedavide ödenecek ücretleri kapsamakta olup acil hizmetler ve yatarak tedaviyi içermemektedir. Bu durumda hastalar acil servislere yönelecek veya yatarak tedavi olmak isteyeceklerdir.

  • Hasta hekim karşı karşıya getirilmek istenmektedir.

  • Tebliğ tasfiye edilmeye çalışılan sağlık ocaklarına vurulan son darbedir.
    Çıkarılan yasa  ve yönetmeliklerle işlevsizleştirilen sağlık ocakları bu tebliğle tetkik yapamayan, reçete düzenleyemeyen, sadece sevk yapabilen kurumlara dönüştürülmek istenmekte, pratisyen hekimlerin tamamen işlevsiz hale getirilmesi hedeflenmektedir. Birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuran hastaları sevk ettikleri takdirde Maliye tarafından 5 YTL ücret ödenecektir. Tahlil ve tetkik için ek kaynak alamayan bu kuruluşlar başvuran hastalara tanı koymakta zorlanacaklar ve sevk yoluna gideceklerdir. Bu durum hastanelerde görülen kuyrukların uzamasına neden olacak, vatandaşlar daha da mağdur olacaklardır.

  • Sağlıktan tasarruf edilemez.
    Son yıllarda sağlık harcamalarını arttıran temel neden uygulanan yanlış sağlık politikalarıdır. Bu gün yanlışın faturası vatandaşların sağlık hakkına ulaşımını zorlaştırarak ödenemez. Yapılması gereken kamu sağlık kuruluşlarının güçlendirilmesi ve işletme anlayışından vazgeçilmesidir.

Bu tebliğ vatandaşlar için sağlık hakkının gaspı niteliğinde olup derhal geri çekilmelidir.   
 

SAĞLIK HAKKIMIZA SAHİP ÇIKALIM!

MÜŞTERİ DEĞİL VATANDAŞIZ!

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ

 

Broşürün pdf haline ulaşmak için tıklayınız...