Emek Platformu'ndan olağanüstü toplantı

Emek PlatformuEmek Platformu Başkanlar Kurulu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ilgili olarak olağanüstü toplanarak, ortak bir programın uygulamaya konulmasını kararlaştırdı. TTB Merkez Konseyi, tabip odalarına gönderdiği genelgede, ortak programın uygulanabilmesi için gerekenlerin yapılmasını istedi.

ACELE VE ÖNEMLİDİR!

868-2006

23.05.2006

TABİP ODASI BAŞKANLIĞI’NA

10.05.2006 tarih ve 747-2006 sayılı yazımız ile “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” Sayın Cumhurbaşkanı tarafından TBMM’ne geri gönderildiğini paylaşmıştık. Ve yine bu yazımızda “Türk Tabipleri Birliği olarak yasanın sağlık alanına ilişkin temel yaklaşımına yönelik tüm eleştirilerimizin sağlık ve Türkiye ortamında yeniden gündem maddesi haline getirilmesi için çabalarımızı yoğunlaştırarak sürdürmemiz gereğini” not etmiştik.

Bu çerçevede dün olağanüstü toplanan Emek Platformu Başkanlar Kurulu söz konusu süreci değerlendirmiş, ülkemizdeki sağlık ve sosyal güvenlik hakkına çok ciddi zararlar vereceği açık olan bu yasa girişiminin geri çekilmesi için bir etkinlik programını karar altına almıştır.

Bugün bir Basın Toplantısı ile kamuoyu ile paylaşılan ekteki Emek Platformu Başkanlar Kurulu toplantısı kararlarının en etkin şekilde yerine getirilebilmesi için hazırlıkların bir an önce başlatılması son derece yararlı olacaktır.

Şu andaki bilgilerimize göre iade edilen yasa bugün (23.05.2006) TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yeniden görüşülmeye başlanacaktır. Eğer Hükümet bu konuda dünkü IMF görüşmelerinde de ifade edildiği gibi ısrarını sürdürecekse yasanın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi önümüzdeki hafta söz konusu olabilecektir. Bu nedenle odanız bünyesindeki illerde öncelikli olarak Emek Platformu dönem sözcüsü olması sıfatıyla DİSK’in ilgili birimleriyle ilişkiye geçilmesi ve odanız bölgesinde Emek Platformu’nun ortak programının uygulamaya sokulması yerinde olacaktır. Öte yandan yine bu programın hekimlik ortamında paylaşılarak kuvvetlendirilmesi için de bir program geliştirilmesi gereği açıktır.

Bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla,
TTB Merkez Konseyi Adına
Dr.Orhan Odabaşı

EMEK PLATFORMU

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, KESK, Kamu-Sen, Memur-Sen, BASK, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği, Tüm İşçi Emeklileri Derneği, Tüm Bağ-Kur Emeklileri Derneği, TMMOB, Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, TÜRMOB

Dönem Sözcülüğü:DİSK/Abidei Hürriyet Cad. Nakiye Elgün Sok. 117 Şişli İstanbul

Tel:0.212.291 00 05/291 00 06 Faks:0 212 234 20 75 e-mail:[email protected]

23 Mayıs 2006/04

Emek Platformu Dönem Sözcüsü ve

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin Basın Açıklaması

Emek Platformu Başkanlar Kurulu, DİSK Dönem Sözcülüğü’nde 22 Mayıs 2006 tarihinde Türk Tabipleri Birliği Salonu’nda toplanarak; ülkede yaşanan son olayları ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ilgili gelişmeleri görüşerek değerlendirmiş ve aşağıdaki kararları almıştır:

Emek Platformu Başkanlar Kurulu, 17 Mayıs 2006 tarihinde bir yargıcımızın ölümü ve dört yargıcımızın da yaralanması ile sonuçlanan Danıştay’a yönelik saldırıyı kınamıştır. Emek Platformu, bu tür saldırıları, ülkeyi ve toplumu kaosa ve belirsizliğe sürükleyen senaryoların bir parçası olarak değerlendirmiş; laik, özgür, demokratik bir Türkiye’nin yaratılması ve demokratik değerlere sahip çıkma konusunda emekçileri bir güvence olarak görmüştür.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ilgili olarak Emek Platformu Başkanlar Kurulu, Sayın Cumhurbaşkanı’nın veto gerekçelerinin yasaya karşı çıkışımızın temel felsefesi ile örtüştüğünü ve itirazlarımızın Anayasal boyuttaki haklılığına vurgu yaptığını belirlemiştir.

1- Emek Platformu;  Hükümetin, IMF politikalarını uygulamaktaki kararlı ve ısrarcı tutumu ile yasaya ilişkin veto gerekçelerini ve taleplerimizi göz ardı etmesini;  Anayasa’nın eşitlik, adalet ve hakkaniyet ölçülerine uymayan, sosyal devlet ilkesini göz ardı eden tavrını;  toplumsal uzlaşıyı reddeden kaygı verici bir tutum olarak,  görmektedir.

2- Emek Platformu; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ne gönderilmesini toplumsal uzlaşı sağlanması konusunda yeni bir fırsat olarak görmektedir. Bu nedenle, TBMM’ni ve Hükümeti Sayın Cumhurbaşkanı’nın işaret ettiği doğrultuda davranarak, veto gerekçeleri doğrultusunda uygun değişiklikleri yapmaya çağırmaktadır.

3- Veto gerekçesinde ifadesini bulan, sağlığın ve sosyal güvenliğin devlet için bir yükümlülük, yurttaş için de bir hak olduğu gerçeği, Yasanın yeniden görüşülmesi aşamasında göz ardı edilemeyecek Anayasal bir buyruktur.

4- Emek Platformu,  TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partileri sosyal devlet ilkesini korumak, Cumhurbaşkanı’nın veto gerekçelerine sahip çıkmak ve Emek Platformu’nun talep ve önerilerini dikkate almak üzere etkin ve kararlı olmaya çağırmaktadır.

5- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılacak görüşmelerde yasanın ilgili maddelerinin geri gönderildiği biçimde değiştirilmeden kabul edilerek TBMM Genel Kurulu’na getirilmesi halinde, Emek Platformu aşağıdaki eylemleri yapmayı kararlaştırmıştır.

a) Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun veto edilen maddelerinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlamasından bir gün önce saat 11.00’de, ülke genelinde tüm işyerlerinde 30 dakikalık süre ile Genel Uyarı Eylemi yapılarak bildiri okunacaktır.

b) Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldüğü gün, Emek Platformu bileşenlerinin tüm yöneticileri TBMM’nde olacaklardır.

c) Gelişmeler doğrultusunda Emek Platformu Başkanlar Kurulu toplanarak yeni eylemler için durum değerlendirmesi yapacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.