Rehin değil, hapis dönemi

...Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Heyeti, Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde, hastane borcunu ödeyemedikleri için bir hafta süreyle hapis yatan Serpil-Önder İleri çiftini, hapisten çıktıktan sonra evlerinde ziyaret etti.


Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde, 2 yıl önce çocuklarının doğum masrafı olan 1.870 YTL’ye karşılık, Hacı Hidayet Doğruer Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne senet imzalayan Serpil ve Önder İleri çifti, borçlarını ödeyemedikleri ve mal beyanında bulunmadıkları için 10 gün hapse mahkum edildi. 3 Mayıs 2006 Çarşamba günü Keskin Kapalı Cezaevi’ne gönderilen karı-koca, olayın basına yansımasının ardından Keskin Kaymakamlığı’nca borcun ödenmesi üzerine, 9 Mayıs 2006 Salı günü serbest bırakıldı. Çiftin 2 yaşındaki ve 11 aylık iki çocuğuna hapiste oldukları süre içinde babaanneleri baktı.

TTB Merkez Konseyi Heyeti, İleri çiftini, 9 Mayıs günü serbest bırakıldıktan sonra evlerinde ziyaret etti. Sosyal güvenceleri olmadığı için ilk çocukları İpek’in doğumunda hastaneye borçlandıklarını ve bunun üzerine kendilerine senet imzalatıldığını anlatan Serpil İleri, maddi durumlarının iyi olmadığını söylemelerine ve bunu gerek hastane yetkililerine, gerek ilgili kuruluşlara bildirmelerine karşın, kendilerine yardımcı olunmadığını anlattı. İleri, herkesin, olay basına yansıdıktan sonra kendileriyle ilgilendiğini söyledi.

Baba Önder İleri de, günlük 2 milyon liraya bulaşıkçılık yaptığı restoranın kapanmasından bu yana işsiz olduğunu, yakın zamana kadar sosyal güvencelerinin bulunmadığını, ancak ikinci çocukları Pınar’ın doğumu sırasında yeşil kart çıkartabildiklerini anlattı. Büyük maddi güçlük içinde olduklarını, çocukların sütünü bile komşularının yardımı ile alabildiklerini anlatan aile, hastane borcu nedeniyle hapis yatmanın devletin ayıbı olduğunu söyleyerek, iş istedi.

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Haluk Başçıl, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, AKP Hükümeti’nin sağlığı ticarileştiren politikalarının acı meyvelerini vermeye başladığını söyledi. Bu olayın Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sağlığı nasıl ticarileştirdiğinin somut bir örneği olduğunu belirten Başçıl, Genel Sağlık Sigortası’nın yaşama geçmesiyle birlikte bu tür olayların daha da artacağı uyarısında bulundu. Başçıl, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, sürekli olarak “hastanede rehin kalma olaylarının son bulduğu” yönünde açıklamalar yaptığını anımsatarak, “Evet, gerçekten AKP Hükümeti bir ilke daha imza atmıştır. Hastanede rehin kalma olayları son bulmuştur. Çünkü artık insanlar doğrudan hapse gönderilmeye başlanmıştır” diye konuştu.