GSS'ye karşı zincir eylemi

GSS EylemiTBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’na (GSS) karşı, Türk Tabipleri Birliği, DİSK, KESK ve TMMOB’un çağrısıyla düzenlenen “zincir eylemi”, 18 Nisan 2006 Salı günü gerçekleştirildi. Kızılay’dan TBMM’ye kadar zincir halinde yürüyen grup, TBMM önünde de akşam saatlerine kadar oturma eylemi yaptı.

Türk Tabipleri Birliği, DİSK, KESK ve TMMOB üyeleri, GSS’yi protesto etmek için Kızılay’dan TBMM’ye kadar zincir halinde yürüdüler. Öğle saatlerinde Süleyman Sırrı Sokak’taki SSK Genel Müdürlüğü’nün önünde toplanan grup, daha sonra TBMM’ye doğru yürüyüşe geçti.

Ellerinde, “Sosyal güvenlik yasasına yüzde 99.4 hayır, halktan geçmeyen yasa, meclisten geçer mi, IMF iradesi değil, halk iradesi” yazılı dövizler taşıyan yaklaşık 2 bin 500 kişilik grup, tek sıra halinde zincir oluşturarak Mithatpaşa, Meşrutiyet Caddesi ve Atatürk Bulvarı güzergahından geçerek, TBMM’ye yürüdüler. Grubu izleyen polislerin de zincir oluşturarak yürümeleri ilginç görüntüler oluşturdu. Grup, yürüyüş sırasında sık sık “Mezarda emekli olmacağız”, “IMF defol bu memleket bizim”, “Sağlık hakkı satılamaz” sloganları attı.

Polisin, eyleme destek veren Halkevleri grubunu TBMM önüne yaklaştırmak istememesi üzerine arbede çıktı. Çıkan arbedede polis havaya ateş açtı ve grubu kordon altına aldı. Görüşmeler sonucu, kordon kaldırılarak grubun yürüyüşüne izin verildi.

Grup, TBMM önünde toplandıktan sonra oturma eylemine başladı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, burada yaptığı açıklamada, yasaya karşı uzun süreden beri mücadele ettiklerini söyledi. Çelebi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın halka rağmen IMF ve Dünya Bankası’ın dayatmaları sonucu çıkarılmaya çalışıldığını belirterek, “Bu yasa halka karşı bir yasadır” diye konuştu.  Tasarının yasalaşması durumunda insanların mezarda bile emekli olamayacaklarına dikkat çeken Çelebi, yasanın sağlık hizmetlerini yok edeceğini ve kayıt dışını büyüteceğini de sözlerine ekledi. Çelebi, “Fransa'da da iş yasası çıktı, ama halk bu yasayı yok etti. Biz de yasa çıksa bile onu yok edeceğimize ant içiyoruz” dedi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, tasarının TBMM’de temel yasa olarak görüşülmesinin, tasarının meşruiyetine gölge düşürdüğünü söyledi.

Açıklamaların ardından ve TTB Merkez Konseyi İkinci Başkanı Metin Bakkalcı, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, tasarının görüşmelerini izlemek üzere TBMM Genel Kurul’una girdiler.

Grubun TBMM önündeki yaptığı oturma eylemi akşam saatlerine kadar sürdü.

Image     Image

Image                Image