GSS'ye 2 milyon 228 bin 592 'hayır'

Referandum 2006 Basın AçıklanasıAKP Hükümeti’nin, TBMM komisyonlarından “gürültüsüz” biçimde geçirdiği, Genel Kurul’da “temel yasa” haline getirerek, tartıştırmadan, “yangından mal kaçırır” gibi yasalaştırmayı planladığı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’nı halk veto etti.

 

TTB, DİSK, KESK ve TMMOB’un çağrıcılığını yaptığı referandumda 2 milyon 228 bin 592 kişi GSS’ye “hayır” dedi.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nı halka sormak üzere, Türk Tabipleri Birliği, DİSK, KESK ve TMMOB tarafından düzenlenen referandum sonuçlandı. Türkiye genelinde kurulan 2 bin 892 sandıktan, toplam 2 milyon 228 bin 592 “hayır” oyu çıktı.

Referandum sonuçlarını açıklamak üzere 4 Nisan 2006 Salı günü TTB Merkez Konseyi binasında basın toplantısı düzenlendi. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı’nın da katıldığı toplantıda, açıklamayı TTB İkinci Başkanı Metin Bakkalcı yaptı. Böyle bir etkinliğin Türkiye’de ilk olduğuna dikkat çeken Bakkalcı, “İnsanlık ayağa kalktı, vatandaşlar özgür iradelerini ortaya koydu. Halk sosyal devletin tasfiyesine hayır dedi. Zaten bunun aksini düşünebilmek mümkün değildi. Şimdi vekillerin görevi bu yasa tasarısını geri çekmektir” dedi.

Referandumda, Türkiye genelinde toplam 2 bin 892 sandık kurulduğunu bildiren Bakkalcı, internet üzerinden kullanılan oylarla birlikte, 2 milyon 241 bin 738 kişinin GSS’ye ilişkin iradesini belirttiğini aktardı. 2 milyon 228 bin 592 kişi GSS’ye hayır derken, 13 bin 146 kişi de GSS’yi destekledi. Oylama sonucunda, “hayır” diyenlerin oranı yüzde 99.4 olurken, “evet” diyenler ise yüzde 0.6 oranında kaldı. 

“Hayır” oylarıyla aydınlık geleceğin önünün açıldığını belirten Metin Bakkalcı, “Emeklilik hayal olacak, emekli maaşları düşecek, sağlık paralı hale gelecek. İşte vatandaş bunları öngören yasa tasarısına karşı çıkmıştır. Bu yasayla paran kadar sağlık anlayışı yasal çerçeve altına alınmak isteniyor. Hükümet milli gelirin yüzde 7.6 oranında arttığını söylüyor. Bir yandan da emekli maaşlarını düşürmeye çalışıyor. Ne hakla bunu söylerler. Bu bütün halkı, ülkeyi aptal yerine koymaktır. Yeni bir yol açıldı artık referandum süreci de bu yolun başlangıcıdır”.

Bakkalcı, bu oy oranlarının tasarının geri çekilmesini gerektirdiğini, tasarının geri çekilmemesi durumunda “İnsanca Bir Yaşam İçin Büyük Yürüyüş” başlatılacağını da duyurdu.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türkiye’de bir oyun oynandığını ve bu oyunun bozulması gerektiğini söyledi. Çelebi, “Emekliliğinin hayal olduğu, emekli maaşlarının düşürüldüğü, sağlığın paralı olduğu bir düzen yaratılmaya çalışılıyor. Bu oyunu bozmamız gerekiyor. Vatandaş tepkisini ortaya koydu. Şimdi önemli olan bu tepkiye sahip çıkmaktır. Vekillerin görevi de yasa tasarısını geri çekmektir” dedi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, asıl işin bundan sonra başladığını ve vatandaşa büyük görev düştüğünü söyledi. Vatandaşların iradesine sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Tombul, “Biz halka sorduk. Halk iradesini sandığa yansıttı. Halkın söz söylediği yerde vekilin ayrı bir söz söylemeye yetkisi yoktur. Halkın kararına saygı duysunlar. Bu etaptan sonra yine vatandaşa büyük iş düşüyor. Herkes iradesine sahip çıkmalı” diye konuştu.

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı da “Halk bu tasarıyı reddettiğini beyan etti. Türkiye’de insanlar halk etmediği bir muamele görüyor. Ancak bu referandum bir ilki gerçekleştirdi. Halk iradesini sandığa yansıttı. Bu yasa meclisten geçirilebilir. Ama meşru olmaz. Türk halkı kararını ortaya koymuştur” görüşünü aktardı.


 

04.04.2006

 

İNSANLIK AYAĞA KALKIYOR

Türkiye’de bir İLK yaşanıyor.

Ülkenin her yerinde, toplumun her kesiminden milyonlar, bir konuya ilişkin bilgiyi paylaşarak, özgürce iradesini ortaya koyuyor.

Başta ‘Referandum 2006’ çağrıcısı olan DİSK, KESK, TMMOB, TTB olmak üzere, ‘Referandum 2006’ya sahip çıkan kurumlar ve kişiler her türlü resmi engellemelere karşın, örgütlülükleri ve güçleri ile bu çalışmayı başarmışlardır.

Tümüyle gönüllü kuruluşların, bir zorunluluk olmaksızın görev yaptığı, halkın bir zorunluluk olmaksızın büyük bir coşku ve heyecan ile katıldığı bu referandumda 2.241.738 gerçek kişi oyunu kullanarak Türkiye’de bir ilki yaşatmışlardır. Kullanılan oyların % 99.4’ü (2.228.592) HAYIR oyu olup, ülkemiz için aydınlık bir yolun önü açılmış, sosyal devletin tasfiyesine halkımız açıkça karşı çıkmıştır.

Bu coşku ve heyecan nasıl olmasın ki?

Söz konusu olan, kimi güzel sözcüklerin arkasında toplum olma vasfını tümüyle ortadan kaldıran,  insanlık tarihinin derinliklerinde kalan gayri insani bir toplum tahayyülünün yasal çerçevesi olan “Genel Sağlık ve Emeklilik Sigortası” diye bilinen yasa tasarısıdır.

Bu yasa tasarısı ile, daha geçen hafta Sayın Çalışma Bakanı’nın söylediği gibi emeklilik maaşları düşürülecek. Dahası, emeklilik kesintileri artacağı için bugünkü ücretlerimizin düşürülmesi, emeklilik yaşının 65’e, prim ödeme gün sayısının 9.000’e çıkarılmasıyla, emekli olabilmek imkansız hale getirilmektedir. Yasadaki diğer maddelerde “paran kadar sağlık anlayışının” tamamen yerleştirilmesi isteniyor.

Milli gelirin % 7.6 arttığının söylendiği bir dönemde, ayda 127 YTL geliri olanlardan 64 YTL sağlık vergisi alacaklarını söyleme cesareti gösterenlerin hedefledikleri gayri insani, gayri vicdani, gayri ahlaki bir toplum tasarımına karşı bu referandum sürecinde İNSANİ DEĞERLERE sahip çıkılmıştır.

Toplumsal dokumuzun hızla çözülüşünün her türlü sonuçlarının yaşandığı bir dönemde bu durum ÜLKEMİZ İÇİN BİR UMUT OLMUŞTUR.

Şimdi, bu sonuçları gerek merkezi, gerekse de yerel düzeyde Hükümete ve Parlamento’ya ileteceğiz.

Hükümet ve Parlamento’nun, halkın iradesine hürmet etmesini, sorumlulukların