Referandum başladı

Referandum 2006TTB, DİSK ve KESK tarafından düzenlenen “referandum2006” başladı. Genel Sağlık Sigortası’na “hayır” demek amacıyla düzenlenen referandum, Türkiye’nin her yerinde, 1 Nisan 2006 Cumartesi gününe dek sürecek.

 

Türk Tabipleri Birliği, DİSK ve KESK tarafından, TBMM gündeminde bulunan Genel Sağlık Sigortası ve Emeklilik Yasa tasarısına ilişkin olarak “emeklilik ve sağlık hakkına sahip çık” sloganıyla düzenlenen referandumda oy kullanma işlemi 27 Mart 2006 Pazartesi günü başladı. Bütün Türkiye çapında düzenlenen referandumda ilk gün sandık başlarında basın açıklamaları yapıldı.

 

Ankara’da Kızılay’daki Gima önüne kurulan sandıkta başlatılan oy kullanma işlemi öncesinde konuşan KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, referandumda oya sunulan Genel Sağlık Sigortası ile ilgili bilgiler aktardı. Genel Sağlık Sigortası ile birlikte herkesin sigortalı olacağı yönündeki açıklamaların “koca bir yalan” olduğunu belirten Tombul, bu yasa ile birlikte emeklilik yaşının 65’e çıkarılacağını, emekli olmak için gereken sürenin 7 bin günden 9 bin güne çıkarılacağını, devlet memurlarının sağlık primi ödemeye başlayacağını ve bu yüzden maaşların yüzde 5 oranında azalacağını, emekli maaşlarının yüzde 33’e varan oranlarda azalacağını söyledi. Tombul, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sağlığı da piyasalaştıracağız” sözlerini anımsatarak, “Bu yasanın amacı, Başbakan’ın sözlerinde açıkça belirttiği sağlığı piyasalaştırmaktır” dedi. Sağlığın piyasalaşmasına izin vermeyeceklerini belirten Tombul, emeklilik ve sağlık hakkına sahip çıkmak için tüm vatandaşları Genel Sağlık Sigortası ve Emeklilik Yasası’na karşı “hayır” oyu kullanmaya çağırdı.

 

DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-iş Genel Başkanı Mahmut Seren, referandumdan 1 milyon hayır oyu çıkacağını söyledi. Seren, “Bu referandumdan halkın talebi çıkacak. Bir milyon oyun Meclis’e yansıyacağından hiç şüphem yok. Tüm gücümüzle buradayız” diye konuştu.

 

TTB Merkez Konseyi İkinci Başkanı Metin Bakkalcı da, Hükümet’in vatandaşlara sosyal güvenliği “kara delik” olarak yansıttığını belirtirken, “Sosyal güvenlik, devleti devlet yapan bir olgudur. Ama sosyal güvenliği yük olarak görenler bu yasayla bu yükten kurtulmaya çalışıyorlar” dedi. Bakkalcı, Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in GSS’yi “Ne kadar ekmek o kadar köfte” sözleriyle ifade ettiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

 

“Toplum ve insan adına ne varsa kurtulmaya çalışıyorlar. Bu Hükümet, vatandaşın 127 YTL aylık gelirinden alacağı 64 YTL’ye göz dikmiş bir hükümettir. Biz 64 YTL’den toplanan paralarla oluşturulacak havuzdan maaş almak istemiyoruz. Bu zulümdür. Biz bu niyete sandıklardan çıkan oylarla karşılık vereceğiz. Bu yasayı çıkartmayacağız.”

 

TTB, DİSK ve KESK ile referanduma destek veren diğer meslek örgütü ve sendikaların temsilcilerinin oylarıyla başlatılan referandum, daha sonra vatandaşların katılımıyla sürdü. Ankara’da 220’yi aşkın noktada sandık kuruldu. Referandum 1 Nisan 2006 tarihine kadar sürecek.