Referanduma gidiyoruz!

ImageTTB, DİSK ve KESK olarak, GSS ile ilgili olarak yaptığımız referandumçağrısına yanıt vermeyen hükümet, halkın kendi referandumunu kendisininyapabilmesinin zeminini açtı. 27 Mart-1 Nisan tarihleri arasındaREFERANDUMA GİDİYORUZ!

12.03.2006

REFERANDUMA GİDİYORUZ!
GSS aldatmacadır. Sağlık ve emeklilik hakkına sahip çık.
Referanduma katıl, oy ver!

Türk Tabipleri Birliği, DİSK ve KESK olarak 6 Mart 2006 Pazartesi günü düzenlediğimiz ortak basın toplantısında, AKP Hükümeti’ne bir çağrı yapmış ve Hükümetin IMF ve Dünya Bankası direktifleri doğrultusunda hazırladığı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın halka sorulmak üzere referanduma götürülmesini istedik.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Bülent Arınç’a mektup göndererek, bu talebimizi ve talebimizin gerekçelerini ayrıntılarıyla ilettik. Hükümet, bu çağrımızı yanıtsız bırakarak, halkın kendi referandumunu kendisinin yapabilmesinin de zemini açmış oldu.

Oysa, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık  Sigortası Yasa Tasarısı tüm toplum kesimlerinin bugününü ve yarınını doğrudan ilgilendirmektedir. Gelecek kuşakları da etkileyecek olan bu yasa tasarısını hiçbir hükümetin toplum adına, tek başına, onaylayarak yasalaştırması doğru değildir. Bu önemli konuda son söz hakkı toplumun bizzat kendisine aittir. Büyük sorumluluk getiren bu düzenlemede, milletvekilleri kendilerine verilen sorumluluğu ve yükümlülüğü halkla paylaşmalıdır. Bu demokrasinin gereğidir.

Toplam seçmen sayısının yüzde 25"inin oyları ile milletvekilliklerinin üçte ikisini elde etmiş olan AKP"nin, TBMM"deki çoğunluğuna dayanarak, mecliste bulunan siyasi partilerle bile uzlaşıya gitmeden bu tasarıyı yasalaştırmak istemektedir. Yüzde 10 barajı nedeniyle seçimde kullanılan oyların yüzde 46.34"ünün yansımadığı bir parlamentoya bu sorumluluğun yüklenmesi, parlamenter rejimi de yıpratacaktır.

Ayrıca Hükümet, tasarıyı temel yasa haline getirip, her 40 maddeyi tek madde olarak oya sunmak istemektedir. Tasarının, TBMM"de bu biçimde, tartışmadan kaçırılarak “görüşülmesi” ve oylanması, antidemokratik ve kabul edilemez bir yaklaşımdır.

Tüm bu gerekçelerle, Hükümet’in kaçtığı bu sorumluluğu üstleniyor, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın satır aralarında hangi hak kayıplarının gizlendiğini, nasıl bir aldatmaca olduğunu anlatmak ve halkın sağlık hakkına, emeklilik hakkına, geleceğine sahip çıkabilmesini sağlamak amacıyla REFERANDUMA GİDİYORUZ!

Referandum, 27 Mart-1 Nisan 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Ülkenin birçok yerine yaygın olarak sandıklar kurularak, olanaklı olan en yüksek oy sayısına ulaşılmasına ve halkın iradesinin sandığa yansımasını sağlayacak özen ve ciddiyetle yaşama geçirilecektir.

Türk Tabipleri Birliği, DİSK ve KESK yalnızca referandumun çağrıcısıdır. Referandumun gerçek sahibi, gönüllü tüm kuruluşlar, gönüllü siyasi partiler ile böylesine yaşamsal bir konunun halkla paylaşılması gerektiğine inanan herkestir. Bu noktada, basın ve medya kuruluşlarımızın, olanaklı olabilen en geniş kesimlere duyurulabilmesi yönünde bu çağrıyı sahiplenmesi, ülke demokratik ortamının geliştirilmesine büyük katkı sağlayacaktır.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ