Bakanlık hekimleri işşiz bırakıyor

ImageBasından izlediğimiz kadarıyla Akdağ, TTB “Sağlık Bakanlığı hekimleri gönüllü olarak gönderebilir.” açıklamasının hatırlatılması üzerine “... Durumu bu noktaya taşıyan, hekim arkadaşlarımızı atamamıza mani olan, durumun oluşmasına yol açan da TTB’nin kendisidir.” dedi.

Basından izlediğimiz kadarıyla Sağlık Bakanı Sayın Akdağ, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) “Sağlık Bakanlığı hekimleri gönüllü olarak gönderebilir.” Açıklamasının hatırlatılması üzerine “TTB, hukuk anlamına gelmiyor. TTB neyi söylerse söylesin hukuki bir gerçek var ve biz bu gerçeği takip etmek zorundayız. Durumu bu noktaya taşıyan, böyle bir hukuki süreçte beklememize yol açan, hekim arkadaşlarımızı atamamıza mani olan, durumun oluşmasına yol açan da TTB’nin kendisidir.” dedi.

Konuyla ilgili 07.03.2006 tarihinde yaptığımız BASIN AÇIKLAMASI’nda da belirtiğimiz gibi:

BAKANLIK HEKİMLERİ İŞSİZ, İNSANLARI HEKİMSİZ BIRAKIYOR

Sağlık Bakanlığı, açık bulunan yerlere atanmak isteyen hekimleri atamıyor. Diyor ki zorunlu hizmete ilişkin Türk Tabipleri Birliği (TTB) dava açtı, Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi onun için atama yapmam imkansız. Bu gerçeğe aykırı. Hekimleri 657 sayılı Yasaya tabi açıktan ataması için Yasa da var Yönetmelik de var.

3359  Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa 10 Temmuz 2003 günü eklenen Ek 1. madde bu atamaları düzenliyor.

Diyor ki;“EK MADDE 1.- (Ek: 4924 - 10.7.2003 / m.10) Kamu kurum ve kuruluşlarının uzman (T.U.T.G.), uzman tabip, tabip, diş tabibi ve eczacı (Değişik ibare: 5413 - 20.10.2005 / m.6) "kadroları ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (II) sayılı cetvele tabi aynı unvanlı sözleşmeli pozisyonlarına" yapılacak açıktan atamalar, açıktan atama izni alınmaksızın mevzuatta öngörülen işlemlerin tamamlanmasından sonra sınavsız ve kura ile yapılır.” Bu maddeye ilişkin  atama yönetmeliği “ Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Açıktan Kura ile Atanacak Bazı Sağlık Personelinin Atama Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmelik’” adı altında  15 Şubat 2004’te   yayımlanmış ve halen yürürlüktedir.

Sağlık Bakanlığı’na çok sayıda hekim atama için başvurdu ve aylardır işsiz, diplomasız  bekletiliyor.

Sağlık Bakanlığı 2004 yılında da aynı şeyi yaptı. Sözleşmeli çalışmak istemeyenleri, Üniversiteden uzmanlığını alan hekimleri atamadı, kuralara dahil etmedi. O zaman da aynı yanlış gerekçeyi söyledi. Yönetmelik yok onun için atayamıyorum. TTB dava açtı. Danıştay İdari Dava Kurulu bu gerekçe doğru değil, hukuka uygun değil  dedi ve 2005/329 YD itiraz nolu kararı ile yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Sağlık Bakanlığı bugün de aynı gerekçeyi kullanıyor. Kamuoyunu yanıltıyor, atama yapması gerekirken yapmıyor, hekimleri işsiz, vatandaşı hekimsiz bırakıyor. Yargıyı ve hekimleri kendi haksız ve hukuka aykırı uygulamalarının sorumlusu gibi gösteriyor.

Bu konuda gerek Türk Tabipleri Birliği, gerekse hekimler haklarını arayacaklar, sürecin sorumlularından mağduriyetlerinin hesabını her zeminde soracaklardır.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
    MERKEZ KONSEYİ