Duruma el koyuyoruz!

ImageTTB Merkez Konseyi, asgari ücreti Bütçe Uygulama Talimatı na bağlayan TTB yasa tasarısındaki maddenin, hastane alacaklarının silinmesine olanak sağlayan düzenlemenin ve  tüm bunların sorumlusu olan  sağlıkta dönüşüm programı nın geri çekilmesini istedi. Hükümet bu adımları atmazsa, TTB 1 Mart tan itibaren yeni bir eylemlilik dizisi başlatacak.

Türk Tabipleri Birliği ne bağlı tabip odalarının başkanları, TBMM gündemindeki TTB yasa tasarısına ilişkin gelişmeleri değerlendirmek üzere Ankara da biraraya geldiler. Toplantı sonrasında yapılan basın açıklamasında,  sağlıkta dönüşüm programı nın  sağlıkta çöküş programı  haline geldiği belirtilerek,  Artık uyarmıyoruz, duruma el koyuyoruz  denildi.

Basın toplantısında konuşan TTB İkinci Başkanı Dr. Metin Bakkalcı, Türk Tabipleri Birliği olarak 3 yıldır sağlıkta dönüşüm programı ile ilgili olarak ısrarla uyarıda bulunduklarını anımsatarak,  Bizim bu söylediklerimiz, sonunda hükümet ve başbakan tarafından da dile getirildi  diye konuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ın, 24 Ocak 2006 tarihli AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada, hastanelerin 3.5 katrilyon lira tutarındaki alacaklarının silinmesi ile ilgili olarak Sağlık, Maliye ve Çalışma bakanlarına hitaben,  Hepiniz çuvalladınız, bu işin altından kalkamadınız. Bu bir ihanettir, cinayettir  dediğini anımsatan Bakkalcı, bu sözlerin insanların özdenetimini yitirdiği sırada sarfedilebilecek bir tükenmişlik ifadesi olduğunu kaydetti. Bakkalcı,  Kullandığı sözcükleri onaylamasak da, bugüne kadar bizim söylediklerimiz başbakan tarafından teyit edilmiştir. Bu sözler sürdürülen politikaların çöktüğünün ifadesidir. Bu sözlere muhatap olan bakanlar o koltuklarda durmamak zorundadır. Başbakan bu cümlelerinin gereğini yapmak zorundadır. Erdoğan eğer bu tutumunda samimi ise 70 milyondan özür dilemeli ve sağlıkta dönüşüm programı geri çekilmelidir  diye konuştu.

Hükümetin, anayasal bir suç işlediği halde 3 yıldır TTB yasasındaki delege seçimlerini düzenleyen maddeyi çıkarmadığına dikkat çeken Bakkalcı, TTB nin ısrarlı çabası sonunda nihayet bir yasa tasarısı hazırlandığını, ancak tasarıda TTB nin bilgisi dışında maddelere yer verildiğini söyledi. Bakkalcı, hekimlik mesleğinin niteliğini korumak, geliştirmek ve hekim emeğinin değerini korumak amacıyla TTB tarafından belirlenen asgari ücretin, yeni tasarıda Bütçe Uygulama Talimatı na bağlandığını belirterek, buna göre hekim emeğinin karşılığı olan muayene ücretinin asgari 14.5 YTL olarak belirlendiğini bildirdi. Sağlık Bakanı nın bu açıklamayı yaparken konuyu çarpıttığını ve TTB yi ihanetle suçladığını belirten Bakkalcı,  Hükümet mensuplarının ihanet sözcüğünü bu kadar sık kullanıyor olmaları bir rastlantı değil. Bunlar sağlıktaki çöküşün emareleridir  dedi.

TTB İkinci Başkanı Metin Bakkalcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Başkanlar Toplantısı nın kararı çok nettir. TTB yasa tasarısındaki, asgari ücretin belirlenmesini BUT a bağlayan madde tasarıdan çıkarılmazsa, hastanelerin 3.5 katrilyon lira tutarındaki alacaklarının ödemesi derhal gerçekleştirilmezse, tüm bunların sorumlusu olan sağlıkta dönüşüm programından vazgeçilmezse, TTB Mart ayından itibaren en etkin eylemlilik dizisini başlatacaktır. Bu eylemlilik dizisi, her türlü zenginliği ve çeşitliliği taşıyacaktır. Bu çöküş altında biz hekimler olduğu kadar 70 milyon da ezilmektedir. Bu bir uyarı değildir. Doğrudan duruma el koyma meselesidir. Artık uyarmıyoruz, duruma el koyuyoruz.

TTB Genel Sekreteri Dr. Orhan Odabaşı da, bugün hükümetin ve Sağlık Bakanı nın hekim emeğinin karşılığını 14.5 YTL olarak gördüklerini belirterek, somut bir örnek oluşturması açısından çeşitli mesleklerin emeğinin karşılığı olarak yine kendi meslek örgütlerince belirlenen rakamlardan örnekler verdi:

-           Bir avukatın bir müvekiliyle görüşmesi 100 YTL.

-           Bir diş hekiminin muayene ücreti 21.5 YTL.

-           Bir berberin saç-sakal kesimi 8.5 YTL.

-           Bir veterinerin koyun muayenesi 40 YTL.

Odabaşı, kendisi de bir hekim olan Akdağ a,  Hekim emeğinin karşılığı bu mudur  sorusunu yöneltti.

TTB Merkez Konseyi üyeleri ve tabip odalarının başkanları daha sonra TBMM ye giderek, CHP Grup Başkanı Prof. Dr. Haluk Koç, ANAP Grup Başkanı Ömer Oruçoğlu, AKP Grup Başkanı Eyüp Fatsa ve TBMM Çalışma, Aile, Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl ile TTB yasasındaki asgari ücret düzenlemesiyle ilgili görüşmeler yaptı.