Erdoğan'dan 'sağlıkta çuvalladık' itirafı

Erdoğan’dan "sağlıkta çuvalladık" itirafı

Image2006 Bütçe Yasası’na eklenen bir madde ile 26 Aralık 2005 tarihi itibarıyla silinen hastane alacakları hükümette kriz yarattı. Hastane alacaklarının silinmesinden kaynaklı sorunlardan ve bugüne kadar gösterilen tepkilerden “yeni” haberdar olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık, Maliye ve Çalışma Bakanlarını eleştirerek, “Hepiniz çuvalladınız. Bu işin altından kalkamadınız” dedi. Erdoğan, kendi bakanlarını "Bu ihanettir, bu cinayettir" sözleriyle suçladı.

AKP’nin 24 Ocak 2006 günü gerçekleştirilen grup toplantısının basına kapalı bölümü, sağlık alanında bugüne kadar yaşama geçirilen uygulamalar konusunda Türk Tabipleri Birliği’nin bütün uyarılarını doğrulayan ve sağlıkta dönüşümün “çuvalladığını” ortaya koyan konuşmalara sahne oldu.

25 Ocak 2006 tarihli Radikal Gazetesi’nde yer alan Nazif İflazoğlu imzalı habere yansıyanlara göre, AKP grubunda bazı milletvekilleri Bağ-Kur, SSK ve yeşil kartlı hastaların serbest eczanelerden aldıkları ilaçların paralarının eczanelere ödenmemesi nedeniyle yaşanan sorunlara dikkat çekerken, bazı milletvekilleri de hastanelerin 3.5 katrilyon liralık alacaklarının 26 Aralık 2005 tarihi itibarıyla silinmesinin yarattığı tepkiye değindiler.

“AKP hastanelerde kötü durumda”

Milletvekilleri burada yaşanan sıkıntıyı, “Hastanelerde çok kötü durumdayız. Bu bizim imajımızı zedeliyor. Bunun faturası da partiye çıkacak” sözleriyle dile getirdiler.

Bu eleştiriler üzerine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Hastane borçlarının silinmesine ilişkin düzenleme yapıldı. Bu konuda bir sorun yaşanmaması lazım. Benim borcum yok” diyerek kendini savundu. Milletvekillerinin eleştirilerinin sürmesi üzerine ise Unakıtan, Bütçe Yasası’nda hastane alacaklarının silinmesine ilişkin maddede 2004 yerine yanlışlıkla 2005 yazılması nedeniyle sıkıntı yaşandığını kabul etti.

Bu tartışmalar üzerine Başbakan Erdoğan Unakıtan’a dönerek, “Benim borcum yok ne demek. Bağ-Kur’un borcu kimin borcu? Hazine’nin. Hazine’nin borcu kimin borcu? Maliye’nin. Koalisyon bakanları gibi topu birbirinize atmayı bırakın. Paraları zamanında ödeyin, bu işi çözün. Bu ihanettir, cinayettir” dedi.

“Sağlıkta çuvalladık” itirafı

Erdoğan daha sonra, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a yönelik olarak, “Hepiniz çuvalladınız. Bu işin altından kalkamadınız. Bu tür durumlara yol açmamamız, duyarlı olmamız gerekir” diye konuştu. Erdoğan, “Telefonum 24 saat açık, niye bu sorunları haber vermediniz. Bu affedilmez bir olay” derken, hükümetin 26 Aralık 2005 tarihinde, Bütçe Yasası kapsamında kabul ettiği ve TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen bir düzenleme ile ilgili olarak yaşanan sıkıntılardan Başbakan olarak Erdoğan’ın bir ay sonra haberdar olması ayrıca dikkat çekti.

TTB’nin haklılığını hükümet tescilledi

Bilindiği gibi, Türk Tabipleri Birliği, “sağlıkta dönüşüm” adı altında yaşama geçirilen tüm bu uygulamaların yaratacağı sıkıntıları öngörmüş ve bunu 3 yıldır defalarca dile getirerek başta hükümet ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere toplumun geniş kesimlerini uyarmıştı. 26 Aralık 2005 günü yapılan düzenlemeyle hastane alacaklarının silinmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında da, bu düzenleme ile birlikte sağlıkta dönüşüm programının iflas ettiğine ve bu iflasın hızla çöküntüye yol açabileceğine dikkat çekilmişti. AKP grup toplantısına yansıyan tartışmalar, Erdoğan’ın kendi kabinesine mensup bakanları azarlar üslupla eleştirmesi ve buradaki sıkıntıların giderilmesini istemesi, yalnız TTB’nin haklılığını ortaya koymakla kalmadı; hükümet  TTB’nin haklılığını bizzat kendisi tescil etmiş oldu.

25 Ocak 2006-Radikal

Erdoğan çok kızdı

AKP grubunda eczanelere olan ilaç borcu ile ilgili tartışma Erdoğan'ı kızdırdı: Koalisyon bakanı gibisiniz. Bu ihanettir

NAZİF İFLAZOĞLU (Arşivi)
ANKARA - Hastanelerin Maliye Bakanlığı'ndan alacaklarının silinmesini öngören düzenleme ile SSK, Bağ-Kur ve yeşil kartlı hastaların ilaç paralarının eczanelere ödenmemesi AKP'de gerginlik yarattı. Başbakan Tayyip Erdoğan, sorunu çözmeyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve parti yöneticilerini "Bu affedilmez bir olay. Bu ihanettir" diye azarladı.
Dünkü AKP grubunun basına kapalı bölümünde Afyon Milletvekili Mahmut Koçak ve Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, Bağ-Kur, SSK ve yeşil kartlı hastaların serbest eczanelerden aldıkları ilaçların paralarının eczanelere ödenmemesi nedeniyle sorun yaşandığını söyledi. Bazı milletvekileri de hastanelerin Maliye Bakanlığı'ndan olan alacaklarının silinmesini öngören düzenlemeye dikkati çekerek, "Hastanelerde çok kötü durumdayız. Bu bizim imajımızı zedeliyor. Bunun faturası da partiye çıkacak" dedi.

'Onlar provokatör'
Bunun üzerine Erdoğan, Rize'de eczacılarla konuştuğunu belirterek, "Onlar bana paralarının zamanında ödendiğini belirttiler. Paralarının ödenmediğini dile getiren eczacılar karşı tarafta yer alan, ortalığı karıştırmak isteyen provokatörler" diye konuştu. Ancak Erdoğan'ın bu çıkışına karşılık bir AKP yöneticisi, çok sayıda şikâyet aldıklarını, eczacıların mağdur olduğunu söyledi. Koçak da, "Afyon Eczacılar Odası başkanını hemen arayayım. 2005'in dokuzuncu ayından bu yana paralarını alamıyorlar" dedi.

Unakıtan hatayı kabul etti
Bu eleştiriler üzerine söz alan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise " Hastane borçlarının silinmesine ilişkin düzenleme yapıldı. Bu konuda bir sorun yaşanmaması lazım. Benim borcum yok" diye konuştu. Miletvekilleri eleştirilerine devam edince Unakıtan, Bütçe Yasası'nda hastane alacaklarının silinmesine ilişkin maddede 2004 yerine yanlışlıkla 2005 yılı yazılması nedeniyle sıkıntı yaşandığını kabul etti. Bu maddi hata yüzünden sosyal güvenli