Sağlıkta Şiddet Çalışma Grubu Toplantısı Yapıldı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Sağlıkta Şiddet Çalışma Grubu toplantısı 28 Temmuz 2024 tarihinde çevrimiçi olarak yapıldı.

Toplantıya TTB Merkez Konseyi II. Başkanı Dr. Pınar Saip, Merkez Konseyi üyeleri Dr. Ayşegül Ateş Tarla ve Dr. Güzide Elitez ile çalışma grubu üyesi toplam 18 kişi katıldı.

TTB Merkez Konseyi’nin çalışma grubu ile çalışacak üyelerinin bilgisinin paylaşılmasıyla başlayan toplantıda önceki dönem Merkez Konseyi üyesi Dr. Alican Bahadır tarafından çalışma grubunun kurulmasından itibaren yürütülen çalışmalar aktarıldı. Daha sonra çalışma grubunun yürütmesinin Dr. Alican Bahadır, Dr. Bahar Marangoz, Dr. Berna Karakoç, Dr. Oğuzhan Sepetçigil ve Merkez Konseyi’nden bir kişi olmak üzere beş kişiden oluşması kararlaştırıldı. Toplantıda önümüzdeki dönem yapılabileceklere ilişkin şu öneriler dile getirildi:

  • TTB Yanımda uygulamasının kullanımının artırılması, bilinirliğinin yaygınlaştırılması ve kapsamının genişletilmesi.
  • Mobbingin, şiddetin kapsamında olmasına karşın bu konuda yürütülecek çalışmaların daha işlevli olabilmesi için ayrı bir grubun kurulması.
  • Şiddet yasasının geldiği aşama, eksiklikleri ve TTB’nin önerilerine yönelik TTB Hukuk Bürosu’nun bilgilendirme notu hazırlaması.
  • Eğitici eğitimlerinin, talep eden tabip odalarından katılımlarla tekrarlanması.
  • Kurum idarecilerinin sorumluluklarına yönelik taleplerin artırılması, suç duyuruları yapılarak hukuki süreçlerin işletilmesi.
  • Çalışma grubunda olmayan tabip odalarından katılım istenmesi, aktif katılım sağlamak isteyen hekimler için duyuru yapılması.
  • Sağlıkta Güvenli Çalışma Eğitimi’nin sağlık kurumlarında yapılmasının hedeflenmesi.
  • Sağlık kurumlarında şiddet birimlerinin tepki verebilecek şekilde çalışır hale getirilmesi için hastane temsilcileri aracılığıyla örgütlenme çalışması yürütülmesi, konuya dair duyarlılığı artıracak çalışmalar yapılması.