Pandemide Merak Ettiklerimiz #35 - Esin Davutoğlu Şenol ile Omicron Varyantı ve Hatırlatma Dozları

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun haftada bir kez yayımladığı “Pandemide Merak Ettiklerimiz” programının 35’incisine enfeksiyon hastalıkları uzmanı ve Pandemi Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol konuk oldu.

Konuşmasına Omicron varyantının özellikleri ve muhtemel tehlikelerini açıklayarak giren Davutoğlu Şenol, Omicron varyantının bağışıklık sisteminden kaçarak çok hızlı yayıldığını, girdiği coğrafyayı hızla kapladığını belirtti. Omicron’un Delta varyantı ile karşılaştırıldığında Delta’nın iki katı kadar hızlı yayıldığını vurgulayan Davutoğlu Şenol, bu varyantın bir buçuk-üç gün arasında yayıldığını ve bir kişinin hastalığı üç-dört kişiye bulaştırdığını söyledi.

Omicron varyantı ve pandemi ile mücadelede aşıların önemli bir araç olduğunu söyleyen Davutoğlu Şenol, hatırlatma dozlarının önemine değindi. Davutoğlu Şenol, “Aşının verdiği bağışıklık zaman içinde zayıflıyor ve düşüyor. Zayıflayan bağışıklığı tekrar uyarmamız lazım. Bunun için de ‘güçlendirici doz’, ‘hatırlatıcı doz’ dediğimiz ek dozları önerdik” dedi. Omicron varyantı ile birlikte aşı takviminde de değişikliğe gidildiğini vurgulayan Davutoğlu Şenol, vektör ve inaktif aşıların ek dozlarında uygulanan altı aylık sürenin yeni varyantın özellikleri nedeniyle üç aya çekildiğini söyledi.

Bilimsel verilere dayalı önerileri toplumla paylaştıklarını belirten Davutoğlu Şenol, iki doz inaktif aşının hatırlatıcı dozunun mRNA aşısıyla yapılmasının antikor cevabını yüzde 95’e kadar yükselttiğini açıklayarak, inaktif aşıların hatırlatıcı doz olarak kullanılmasını önermediklerini ifade etti. Davutoğlu Şenol, kronik rahatsızlığı bulunan, bağışıklığı düşük ve ileri yaştaki hastaların üç doz mRNA aşısı olmaları gerektiğini dile getirirken bu yurttaşların hızla bu süreci tamamlamalarının şart olduğunu da sözlerine ekledi.

Esin Davutoğlu Şenol, konuşmasında şu konuların altını çizdi:

  • Omicron varyantı, diğer varyantlara göre daha hızlı yayılmakta ve bu da varyantın etki alanını genişletmektedir.
  • Omicron bağışıklık sisteminden kaçmaktadır, bu nedenle hatırlatıcı dozların önemi artmıştır.
  • Omicron varyantına karşı hatırlatıcı doz olarak mRNA aşılarını önermekteyiz.
  • Daha önce aşı olmamış kronik rahatsızlığı bulunan ve bağışıklığı düşük yurttaşlara birer ay arayla üç doz mRNA aşısı önermekteyiz. Bu takvimin uygulanmasının üç ay sonrasında dördüncü doz olarak yine mRNA aşısı olunmalıdır.
  • Bir an önce aşılama kampanyasına geçilmeli ve aşılama oranı yükseltilmelidir.