BİYOLOJİK
SİLAHLAR
Genel
Bilgiler
Biyolojik
ajanlar, savaşta daha çok ”terörist” faaliyetler sonucunda kullanılırlar. Bu
ajanlar 3 bölümde incelenebilirler.
1-Hastalık,
kapasitede azalma, ölüm vb. ile insanları etkileyenler. Örneğin protozoa, bakteri,
virus, bakteri toksini, riketsiya gibi.
2-İnsanlarla
yakın ilişkide bulunan yabani veya evcil hayvanları etkileyerek bunların enfeksiyon
yaymasına neden olanlar. Örneğin veba, kuduz, antraks, brusella, leptospirozis gibi.
3-Ziraat
ürünleri veya araçlarını etkileyerek indirekt olarak insana zarar verenler. Örneğin
bitki hormonlar, virus, böcekler, bakteri gibi.
Biyolojik savaş
ajanları ile oluşan bazı önemli hastalıklarla belirtileri, korunma ve tedavi yöntemleri
Tablo B’de özetlenmiştir.
Korunma ve
Tedbirler
Biyolojik savaş ajanlarının kullanılması halinde sağlık
personeline çok önemli görevler düşmektedir. Böyle bir durumda bir salgın
sırasında yapılacak bütün uygulamalar ve evreler sistemli olarak yerine
getirilmelidir.
Etkenin bulaşma
yolu (hava,su, gıda ve hayvanlar yolu ile veya kişiden kişiye temas ile) belirlenmeli,
ilk görülen vakadan sonra onunla temas eden kişilerde de aynı hastalık bulgularının
çıkıp çıkmadığı incelenmelidir. Etkene ne zaman maruz kalındığı, mümkünse
belirtilerin ne kadar sürede ortaya çıktığı soruşturulmalıdır. Etkeni
belirleyebilmek amacı ile gerekli incelemeleri yapmak üzere hasta kişilerden inceleme
materyali (kan, idrar, dışkı, boğaz, yara sürüntüleri gibi) alınmalıdır. Eğer
hastalık aniden başlayıp, pek çok kişide görüldü ise tek kaynak salgınından (su
gibi pek çok kişinin kullandığı bir maddenin kontaminasyonundan)
kuşkulanılmalıdır. Biyolojik savaşta olguların epidemiyolojik özellikleri tanı,
tedavi ve tedbir almada çok önemli ipuçları sağlar.
Çevrede
herhangi bir bulaşıcı hastalık salgınını gösteren en ufak bir bulguda, en yakın
yetkili makama, en kısa sürede haber vermek gerekir. Ayrıca halkın, bu tür şüpheli
durumlarda en yakın resmi kuruluşun haberdar edilmesi gerektiği konusunda uyarılması,
tedbirlerin zamanında alınmasına yardımcı olur. Aileler, ishal, ateş ve öksürük
gibi belirtilerin ortaya çıktığı durumlarda almaları gereken tedbirler hakkında
eğitilmelidirler (kişisel hijyen ve gıda hijyeni, temiz içme ve kullanma suyu, insan
ve hayvan atıklarının sağlık kuralları uyarınca ortadan kaldırılması gibi genel
sağlık ve temizlik kuralları).
Herhangi bir
salgın durumun sözkonusu olduğunda hastalananların kusmuk, salya, idrar ve
dışkıları ile çevrenin kirletilmemesine özen gösterilmelidir. Tanısı konulmamış
hastalıklarda hastanın yanına maske ile gidilmeli, eldiven ve önlük giyilmelidir.
Hastanın yanından çıkarken bu giyecekler hemen çıkarılarak başka eşyaları
kontamine etmeleri engellenmelidir. Kullanılan mutfak eşyaları ile giyecekler, sabun ve
çamaşır suyu kullanılarak yıkanmalıdır.
Evcil
hayvanlarda ani ölümler ve değişik hastalık belirtileri fark edildiğinde bunlardan
sağlanan ürünler (et,süt,yumurta) tüketilmemelidir. Hayvan ölüleri derin çukurlara
el değdirilmeden atılmalı, üzerine kireç kaymağı dökülmelidir. Ahır, kümes
vb.yerler kireç kaymağı ile dezenfekte edilmelidir.
İçme ve
Kullanma Sularının Dezenfeksiyonu
Aşağıda
anlatılacak yöntemlerle sular dezenfekte edilmeden önce, özellikle bulanıksa mutlaka
süzülmelidir.
1.Kaynatma:
Sular 10-15 dakika kaynatıldığında içindeki mikroplar ölür. Kaynatılan sular
soğuduktan sonra kullanılabilir.
2.Klorlama:
a)4-5 su bardağı
su içine 2 çorba kaşığı kireç kaymağı konur ve karıştırılarak 30 dakika
beklenir.
b)Üstteki
durulmuş kısım alınarak plastik ya da renkli küçük şişelerde ağzı iyice kapalı
bir şekilde saklanır. Bu çözeltiye klorlu ana eriyik denir.
c)Klorlu ana
eriyikten 1 litre (4-5 su bardağı) suya 3 damla konur ve yarım saat bekletilir.
Kireç kaymağı
ve klorlu ana eriyik sağlık kuruluşlarından sağlanabilir. Ayrıca klorlama amacıyla
eczanelerden temin edilebilecek olan tabletleri üzerlerindeki tarife göre kullanılabilirler.
3.İyot ve
Dezenfeksiyon: 4-5 su bardağı suya 1 fincan tentürdiyot katılır ve elde edilen bu
karışımdan 1 litre su içine 2 damla konup yarım saat beklenir.
BİYOLOJİK SAVAŞ
AJANLARI
1.TİFO
Tifo basili ile
kirlenmiş su ve yiyeceklerle bulaşan, şiddetli baş ağrısı ile seyreden sistemik bir
hastalıktır. İştahsızlık, düşmeyen ateş, halsizlik, bradikardi, gövdede pembe
lekeler, kuru öksürük, ishal veya kabızlık görülür. Lağım fareleri, karasinekler
hastalığın yayılmasında rol oynar.
Kuluçka süresi
1-3 hafta arasında değişir.
Tedavi:
En etkili ilaç kloramfenikoldur. Bu ilaca duyarlı olmayan salmonella suşlarında
antibiyogram sonuçlarına göre antibiyotik kullanılır. Akut dönemde hasta hastaneye
yatırılmalıdır.
Korunma:
Atıklar, içme ve kullanma suları ve gıda hijyenine dikkat etmeli ve kişisel hijyen
kurallarına uyulmalıdır. Karasinek mücadelesi yapılmalıdır. Hasta kişilerin
eşyaları dezenfekte edilmelidir.
2.KOLERA
Vibrio cholerea
ile meydana gelen spesifik, akut bir barsak enfeksiyonudur. Kusma, ishalle başlar ve
şiddetli su kaybı olur. Bunun sonucu hemokonsantrasyon, toksemi, kas krampları,
dolaşım yetersizliği, bradikardi, böbrek yetersizliği ve asidoz ile seyreder.
Hastalık daha çok kirli suların içilmesi ve pişmeden yenen kontamine gıda maddeleri
aracılığı ile oral yolla alınır.
Kuluçka
süresi: Birkaç saat ile 5 gün arasındadır.
Tedavi:
Hastalar çok acil olarak rehidrate edilmelidirler. İlk seçenek olarak hastalara
tetrasiklin ve kloramfenikol tedavisi başlanır. Mümkünse antibiyogram yapılır.
Korunma:
Atıklar,içme ve kullanma suları ve gıda hijyenine dikkat edilmeli ve kişisel hijyen kurallarına uyulmalıdır. Karasinek mücadelesi
yapılmalıdır. Hasta kişilerin eşyaları dezenfekte edilmeli, dışkı, kusmuk gibi çıkartılan
sağlık kurallarına uygun bir şekilde ortadan kaldırılmalıdır. Hastalığa karşı
tedbir alınması bakımından aktif bağışıklamanın değeri sınırlıdır. Hasta ile
temas edenler karşılaşmalarından sonraki beş gün içinde gözlenmeli ve tetrasiklin
ile kemoproflaksiye alınmalıdırlar.
3.VİRAL
HEPATİT A
Hepatit A virusunun neden olduğu ateş, kırıklık, baş dönmesi,
bulantı ve kusma ile başlayarak, birkaç gün içinde ortaya çıkan sarılık
tablosuyla seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır. Virus insandan insana dışkı-ağız
yoluyla geçer. Su ve süt gibi gıda maddelerine enfeksiyonun buluşması patlama
tarzında salgınlara neden olur.
Kuluçka
süresi:15-50 gün, ortalama 28-30 gündür.
Tedavi:
Spesifik tedavisi yoktur. Yatak istirahati ile semptomatik tedavi uygulanır.
Korunma:
Genel korunma yolları bu hastalıkta da geçerlidir. İlaveten salgınlar esnasında
koruyucu olarak ilk 2 hafta içinde immunglobulin yapılabilir.
4.ŞARBON
Şarbon, ot
yiyen hayvanların (beygir,koyun, keçi ve sığır) akut, spesifik bir hastalığıdır.
İnsana hayvandan veya hayvan ürünlerinden (kıl,kemik, yün vb.) bulaşır. Deri
şarbonunda etrafı ödemli ve konjesyonlu siyah nekrotik lezyonlar oluşur. İç organları
tutan şarbon ise başlıca akciğer ve barsaklara yerleşir. Bronkopnömoni, barsak
delinmesi ve peritonit sonucu ölümlere neden olur.
Kuluçka
süresi:2-5 gündür.
Tedavi:
En etkin ilaç penisilindir. Geniş spektrumlu antibiyotikler de kullanılabilir.
Korunma:
Şarbonlu hayvanların et, deri gibi ürünlerinin satışı önlenmeli, bunlar yakılarak
derin kireçli çukurlara gömülmelidir. Etler çok iyi pişirilmelidir. Tehlikede olan
hayvanların aşılanmaları sağlanmalıdır. Özellikle hayvan kesimi ve bunların
ürünleri ile uğraşanlar kişisel hijyen kurallarına uymalıdırlar. Şarbonlu
hastanın çevresindeki kişilerin bulaşıcı hastalıklardan genel korunma kurallarına
özellikle dikkat etmeleri gerekir. Proflaktik olarak Ciprofloxacin 2x500 mg./gün ve
Doxycyline 2x100 mg./gün kullanılabilir.
5.KUDUZ:
Genellikle
öldürücü, akut bir ensefalomyelittir. Endişe duyusu, baş ağrısı, ateş,
kırıklık, parezi, paralizi, yutma kaslarında spazm, delirium ve konvülziyon
görülür. Başta kedi ve köpek olmak üzere hasta hayvanların ısırmalarında salya
ile bulaşır.
Kuluçka
süresi: 10 gün ile 1 yıl arasında, sıklıkla 2-8 haftadır.
Tedavi:
Spesifik tedavisi yoktur. Hasta izole edilerek yardımcı yoğun medikal bakıma alınır.
Korunma:
Hayvanların aşılanması ve başıboş hayvanlarla mücadele etmek gereklidir. Hayvan
ısırıklarının hemen bol köpüklü sabun veya deterjan ve su ile iyice temizlenmesi
ve dikiş atılmaması gerekir. Şüpheli ısırık hallerinde ve risk altındakilere
aşı uygulanmalıdır.
TABLO
B.BİYOLOJİK SAVAŞ AJANLARIYLA OLUŞAN BAZI HASTALIKLAR, KORUNMA VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
HASTALIK |
KLİNİK |
TEDAVİ |
KORUNMA
|
TİFO |
-yüksek ateş,
-halsizlik,
-baş ağrısı,
-iştahsızlık,
-deri döküntüleri (roseol)
-dalgınlık,
-bradikardi,
-kuru öksürük,
-ishal ya da kabızlık |
-Kloramfenikol,
-antibiogram sonucu antibiyotik |
-Genel hijyen kurallarına uyulması.
-Bulaşıcı hastalıklardan genel korunma
yollarına dikkat edilmesi.
-Aşının değeri kuşkuludur. |
KOLERA |
-Şiddetli kusma, ishal, buna bağlı
dehitratasyon,
-hemokonsantrasyon ve kas krampları,
-dolaşım yetmezliği,
-böbrek yetmezliği,
-asidoz |
-Kloramfenikol
-antibiogram sonucu antibiyotik,
-acil rehidratasyon |
-Genel hijyen kurallarına uyulması.
-Bulaşıcı hastalıklardan genel korunma
yollarına dikkat edilmesi.
-Aşının değeri kuşkuludr. |
VİRAL HEPATİT A |
-Halsizlik,
-İştahsızlık,
-ateş,
-bulantı,kusma
-sarılık |
-Yatak istirahati,
-semptomatik tedavi |
-Genel hijyen kurallarına uyulması.
-Bulaşıcı hastalıklardan genel korunma
yollarına dikkat edilmesi.
-İmmünglobulin uygulaması. |
ŞARBON |
-Deri belirtileri (nekrotik-lezyonlar)
-İç organ belirtileri (en sık akciğer ve
barsaklarda) |
-Penisilin
-Eritromisin,
-tetrasiklin,
-ciproflaxacin,
-doxyciline, |
-Hayvan aşılanması.
-Hasta hayvanların ürünlerinin yakılarak
kireç çukurlara gömülmesi,
-Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için
genel kurallara dikkat edilmesi.
-Ciprofloxacine.
-Doxyciline. |
KUDUZ |
-baş ağrısı,
-ateş,
-kırıklık,
-yutma kaslarında spazm,
-ensefalomyelit,
-delirium,
-konvülziyon |
-Hastanın izolasyonu,
-yardımcı yoğun medikal bakım. |
-Hayvanların aşılanması.
-Başı boş hayvanlarla mücadele.
-Isırıkların sabun ve su ile
temizlenmesi.
-Aşılama |
BOTİLİN |
-Göz kapağı düşmesi,
-görme zorluğu (bulanık veya çift
görme),
-ağız kuruması,
-boğaz ağrısı,
-kusma,
-ishal ya da kabızlık,
-aşağı doğru simetrik felç. |
-Destekleyici yoğun bakım tedavisi |
-Satış için konserve edilen ve saklanan
yiyeceklerin işleniş ve hazırlanışında etkin kontrolün sağlanması.
-Şüphelenilen konserve kutularının tüketilmemesi
ve kokuşmuş besinlerin yenilmemesi. |
VENEZUELLA EQUINE ENSEFALİTİ |
-Ani baş ağrısı,
-ürperme,
-ateş,
-kas ağrısı,
-göz arkası ağrısı,
-bulantı, kusma
-konjonktiva ve farenks kanlanması |
-Sivri sinek kontrolü,
-sivri sineklerden korunulması,
-atenue virus aşısı (tek doz uygulanır,
7-8 gün sonra etkili olur) |
-Destekleyici yoğun bakım tedavisi |
STAFİLOKOK ENTEROTOKSİNİ |
-Bulantı, kusma
-şiddetli karın ağrısı,
-ishal,
-bazen vücut ısısı ve kan basıncının
düşmesi |
-Yiyecek hazırlama işi ile uğraşanların
gıda ve kişisel hijyen konusunda eğitilmeleri,
-gıdaların uygun ısılarda, bozulmayacak
şekilde saklanmaları |
-Destekleyici tedavi
|
|