e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Ağustos 2002  Sayı: 90

 

UDKK, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nü tartıştı

Resmi gazetede 19 Haziran 2002 tarihinde yayınlanan Tıpta Uzmanlık Tüzüğü değişik gerekçelerle eleştiri konusu... 

19 Temmuz 2002 tarihinde Tıpta Uzmanlık Tüzüğü ile ilgili toplantı TTB Merkez Konseyi binasında yapıldı. Toplantının açılışında Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Füsun Sayek söz alarak, artık elimizde -pekçok itiraz noktamızın olmasına karşın- bir tüzük olduğunu, tüzüğün ana metin ve ekli çizelgesine istenirse yasal olarak itiraz edilebileceğini ancak bu arada yıllardır TTB ve UDKK’nın tıp ortamında oluşturduğu pozitif çalışmaların (yeterlilik kurulları, asistan karneleri gibi) tüzük faaliyetine nasıl yansıtılabileceğinin yollarını da aramamız gerektiğini ifade etti.

İkinci olarak konuşan TTB-UDKK Başkanı Dr. Semih Baskan Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nün 1995 yılından bu yana gelen sürecini özetledi. Sonra 19 Haziran 2002 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nün yeni maddeleri ve ekli çizelge hakkında bilgi verdi. 22 dernekten konuyla ilgili olarak gelen yanıtları sistematik bir tabloyla sunan Dr. Baskan bu yanıtlardan 19 tanesinin ekli çizelge ile ilgili sorunları gündeme getirdiğini ana metindeki oluşturulacak kurullarla ilgili 7, 9 ve 11. maddeler hakkında sadece 12 uzmanlık derneğinden görüş alındığını ifade etti.

TTB-UDKK Genel Sekreteri Dr. Nural Kiper 19 Haziran 2002’de yürürlüğe giren Tıpta Uzmanlık Tüzüğü ile ilgili olarak 19 Temmuz 2002’ye kadar olan süreç içinde TTB-UDKK’nın yaptığı faaliyetleri özetledi. Dr. Nural Kiper ayrıca 11 Temmuz 2002 tarihinde Ankara Hastanesi’nde Sağlık Bakanı, Müsteşar ve YÖK Tıp Eğitimi Konsey Başkanı Prof. Dr. Osman İnci’nin katılmış olduğu toplantıya TTB’nin de dinleyici olarak çağrıldığını ifade etti.  Bu toplantıda Müsteşar’ın Tıbbi Deontoloji Anabilim Dalı  ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı’nın tüzükten çıkarılmasının Yükseköğretim Kurulu kararı olduğu, Sağlık Bakanı’nın tüzükten çok memnun olmadığını dile getirdiğini ekledi. Aynı toplantıda konuşan Dr.Osman İnci’nin de bu “çağdaş” tüzüğün çıkmasında Sağlık Bakanı başta olmak üzere müsteşar ve emeği geçenlere teşekkür ettiğini aktardı. Sorulara cevap verilmeyen toplantının eleştiri ve öneriler alınmadan sonlandırıldığını belirtti.

TTB Avukatı Ziynet Özçelik Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nün hukuki boyutuyla ilgili bilgileri katılımcılara aktardı.

Bu konuşmalardan sonra dernek başkanları ve uzmanlık dernekleri yönetim kurulu üyeleri görüşlerini açıkladılar. Konuşmaların sonunda ortak fikir olarak  uzmanlık derneklerinin Tıpta Uzmanlık Tüzüğü ile ilgili gerek ana metin gerekse ekli çizelge ile ilgili şikayetleri konusunda Sağlık Bakanlığı aleyhine dava açmalarının, Türk Tabipleri Birliği ve uzmanlık derneklerinin konuya müdahil olarak katılmalarının uygun olduğu benimsendi.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön