e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Ağustos 2002  Sayı: 90

 

Meslek Hastalıkları Sempozyumu yapıldı

Organizasyonu TTB, sekreterya çalışmaları ATO İşyeri Hekimliği ve İşçi Sağlığı Komisyonu tarafından yapılan Meslek Hastalıkları Sempozyumu KESK, Türk-İş, Hak-İş, DYSK ve TMMOB’nin birlikteliği ile 13-14 Nisan 2002 tarihlerinde Ankara’da yapıldı.

210 kayıtlı katılımcının yanısıra kayıtsız katılımcıların da izlediği Sempozyum amaç ve hedeflerine uygun olarak tamamlandı.

Sempozyum; bu alanda etkin olması gereken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve SSK Başkanlığı, işçi ve işveren sendikaları, üniversiteler ve meslek örgütlerini sorunun çözümüne yönelik bir araya getirdi.

Sempozyum sekreterinin sunumu ile açılışı; TTB (Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek), TMMOB (Genel Başkanı Kaya Güvenç), Türk-Yş (Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç), Hak-Yş (Genel Başkanı Salim Uslu), DYSK (Yönetim Kurulu üyesi Ali ?ahin) ve KESK (Genel Başkanı Sami Evren) adına yapılan konuşmalardan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan’ın konuşmaları ile tamamlandı.

Dr. Haldun Sirer ve Dr. Engin Tonguç’un tarihi belge niteliğinde verdiği “Meslek Hastalıkları Konusunda Neredeyiz? Nerede Olmalıyız?” başlıklı konferans ilgiyle izlendi.

1.gün yapılan “Dünyada ve Türkiye’de Meslek Hastalıkları” konulu paneli izleyen sayısının azımsanmayacak boyutlarda oluşu ve soru-katkılarla 4 saatlik panel süresi 5 saate uzamış olmasına karşın bu katılımın düşmemiş olması meslek hastalıkları vurgusu konusunda gereksinme ve önemsemeyi göstermektedir. Bu panelde Dünyadaki verili durum ile Türkiye’deki verili (!) durum kıyaslanarak, yapılan varsayımsal projeksiyonlar meslek hastalıkları sorununun sahipsiz olduğunu ortaya koyuyordu.

Akademik düzlemde yapılan bu panelden sonra, işçi-işveren örgütleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SSKB ve TTB temsilcilerinin katılım ile gerçekleşen “Meslek Hastalıkları Tanı Sistemlerinin Geliştirilmesi Gerekli midir?” konulu panel konunun bütünlüklü ele alınmasını sağladı.

Her iki panel birlikte değerlendirildiğinde;

*Meslek hastalıkları tanısının önündeki engeller belirlenerek, aşılması yöntemleriyle ilgili tartışmalarda belirli bir olgunluk sağlandı.

*Bakanlık ve SSKB yetkilileri tarafından; SSKB’na bağlı çalışan Meslek Hastalıkları Hastanelerinin sorunları ve çözüm önerilerinin süratle ele alınması gereken konular arasında olduğu kabul edildi.

Grup çalışmalarında 4 ayrı konu ile ilgili tartışmalardan sonra grup moderatörlerinin sunumu yapıldı.

Sempozyum dilek ve önerilerle kapatıldı.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön