e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

7 Mart 2002  Sayı: 87

 

İlaç Dünyası... İlaç Dünyası...İlaç Dünyası...

Belçika:

10.gif (7273 bytes)Hükümet maliyet düşürücü önlemler içinde tıbbi mümessillerin doktor ziyaretini yılda iki kereyle sınırlandırma kararı aldı. Amaç; tıbbi mümessillerin hekimlerin reçeteleme sürecine baskısını engellemek ve maliyetin düşüşüne katkıda bulunmak. Sağlık Bakanlığı ayrıca; verilen ilaç numunesi sayısını azaltmayı da hedefliyor.

Bu arada 1 Nisan 2000 tarihinden geçerli olmak üzere; piyasada 15 yıldan uzun süredir bulunan ilaçlara %12 fiyat indirimi uygulanmaya başlandı ve jenerik kullanımını artırmak üzere de Hükümet; jenerik ilaçta hasta katkı payında %16’lık bir indirim yapmaya başladı. Belçika pazarına yeni giren bazı yeni firmalar jenerik ilaçta daha önce varolan %10-15’lik indirim yerine %40-50 indirim yapıyorlar.(Kaynak:Scrip No:2522, Mart 2000).

İLAÇ DÜNYASI

Halk Sağlığı ve TRİPS

Dünya Ticaret Örgütü’nün Katar’da yaptığı toplantı sırasında 142 ülke bir Bildirge yayınladı. Bu bildirge; TRİPS (Entelektüel Hakların Ticarete İlişkin Yönleri) Anlaşması’nın halk sağlığını koruyucu biçimde yorumlanıp uygulanması ve herkesin ilaca ulaşımının sağlanması konusundadır. Bildirge; sağlık hizmetlerinde eşitliği savunanlarca önemli bir adım olarak görülmektedir.

TRİPS bazı çevrelerce çelişkili bulunmakta ve halk sağlığı açısından daha doğru yorumunun yapılması talep edilmekteydi.

DOHA’da yapılan konferansın açılışında bir konuşma yapan DSÖ Başkanı GroHarlem Brundlant; delegelere:”sağlık hizmetine ulaşım temel bir insan hakkıdır ve hepimiz bunun gerçekleştiğini görmek durumundayız. Bu sağlık kuruluşlarına, koruyucu ve tedavi edici hizmetlere ve tabii ki ilaca ulaşmak demektir. 21. yüzyılın başında bugün dünya nüfusunun 1/3’ü sağlıkları için gerekli ilaca ulaşamamaktadırlar. DSÖ, ilaca ulaşımın; ilaçların doğru seçimi ve kullanımı; yeterli ve düzenli finansmanının olması; ulaşılabilir fiyatlar ve güvenilir bir dağıtım sistemi ile mümkün olacağını bilmektedir.” Demiş ve  “geçtiğimiz 20 yılda bu alanda pek çok şey yapılmıştır yine de milyonlarca kişi gereken ilaç ve aşıya ulaşamamaktadır.” Diye eklemiştir.

Bildirge’nin sonuçlandırılmasından önce bazı ülkelerin yöneticileri görüşlerini bildirmişlerdir:

Brezilya Dışişleri Bakanı: TRİPS andlaşmasındaki entelektüel haklar alanı tansiyonu yükseltecek yorumlara neden olmaktadır. Kuralların çıkar çatışmaları nedeniyle farklı yorumlanmaları bir noktaya kadar kabul edilebilir. Ancak bilginin ticari suistimali insan yaşamından daha değerli olamaz.

Çıkar çatışması bazı durumlarda devletin politik sorumlulukla bir karar almasını gerektirebilir. Bu durumda, önceliğin nerede olduğu çok açıktır. Bu nedenle de bizim gibi düşünen bir grup ülke ile geniş bir koalisyon halinde TRİPS andlaşmasının halk sağlığı açısından yorumunun yapılması için ısrar ediyoruz. Brezilya patent haklarını yasalarla korumaktadır ve bu konudaki yasalarımız dünyadaki en ileri yasalardır. Ancak, eğer gerekirse, Brezilya diğer bazı ülkeler gibi yurttaşlarının sağlığı için TRİPS andlaşmasını esnek biçimde yorumlamaktan çekinmeyecektir.

Hindistan Ticaret ve Endüstri Bakanı Murayoli Maran:

Temel ilaçların varlığı ve ulaşılabilirliği universal bir insan hakkıdır. DTÖ bu hakkı reddedemez. Bu konferans dünyaya şu mesajı göndermelidir:TRİPS andlaşması hükümetleri halkın sağlığını korumaktan engelleyemez.

Norveç Dışişleri Bakanı Jein Petersen:

Patent ve halk sağlığı konusunda, uygun fiyatlı ilaca ulaşma konusunu da içeren güçlü bir bildirge çıkarmalıyız. Bu; ilaç alanında hastalıklarla mücadele için geniş ulusal ve uluslararası bir faaliyet olacaktır.

Zimbabwe Endüstri ve Uluslararası Ticaret Bakanı H.M.Murerwa:

HIV/AIDS, sıtma, tüberküloz ve diğer salgın hastalıkların varolduğu dünyada, bu bildirge net bir mesaj içermelidir.

TRİPS andlaşması sorun değil çözümün bir parçası olarak yorumlanmalı ve insan yaşamının kutsallığı ve değeri böylece vurgulanmalıdır ki, hükümetler olarak, halklarımıza bu ölüm kalım konusunda doğru karara vardığımızı belirtebilelim.

Diğer Tepkiler:

Endüstri:Amerika İlaç Araştırma ve Üreticileri:

DTÖ Bildirgesi’nin “yeni ilaç keşfi için patent korumasının önemini” vurguladığını ve TRİPS andlaşmasını benimsediğini düşünmektedir. Dahası, DTÖ üyeleri; HIV/AIDS sorunu TRİPS andlaşmasını kabul ederek çözümleme kararı aldığını ve TRİPS ve patentin daha iyi halk sağlığına ulaşmada bir engel değil çözüm olduğunu bildirgeyle belirtildiğini ifade etmektedirler. TRİPS’teki haklar ve yükümlülükler değiştirilmeden ülkeler Bildirgeyi uygulayabilirler.

STÖ’lerin Tepkileri:

“TRİPS konusunda DOHA Bildirgesi, yoksul ülkelerin ilaca ulaşmaları için önemli bir adımdır. Şimdi tüm Afrika’lı hastalar, yalnızca HIV ilaçlarına değil, ancak tüm diğer ilaçlar ve keşfedilecek olanlara ulaşmak için gerçek uygulamayı beklemekte. Yaşam ve adalet için mücadele sürüyor...”

Sınır Tanımayan Doktorlar:

Bu Bildirge; herkesin ilaca ulaşması için önemli bir adım. Bu metni, 6 ay önce 6 hafta önce hatta 6 gün önce hayal bile edemezdik. Bildirge; TRİPS Andlaşmasının yükümlülükleri ile ülkelerin ilaca ulaşımı dahil halk sağlığını koruma gayretleri arasında önemli çelişkiler var. Bu bildirge ile ülkelere TRİPS’in halk sağlığı önünde engel olamayacağı bir yorum getirildi. Bildirge bu engeli aşmak için yapılacakları da çok net söylüyor. Tabii ki bu Bakanlar toplantısında, kendisi üretim yapamayan ve zorunlu lisans uygulaması yapmak isteyen ülkelerin sorunlarına bir çözüm getirilememiş olmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Ancak bunun da gelecek yıl TRİPS Konseyi’nde çözüleceğine inanıyoruz. Ülkeler yasal bir batağa girmeden ilaca ulaşımı sağlayabilirler. Şimdi ilacın maliyetini düşürmek ve ilaca ulaşımı kolaylaştırmak sorumluluğu, bu bildirge ile güçlenen hükümetlerde.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön