Ana Sayfa | Eski Sayılar

Sınır Tanımayan Doktorlar'dan
İnsani Yardım Çağrısı

BİA (İslamabad)

Uluslararası tıbbi yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (Médecins Sans Frontières-MSF), ABD Başkanı Bush ve İngiltere Başbakanı Toni Blair'in Afganistan'a karşı askeri ittifakın yanı sıra, insani yardım ittifakı kurulması çağrısını reddetti.
MSF bağımsız insani yardım girişimi başlatılması için çağrıda bulundu.
Yararsız ve tehlikeli
1979'dan bu yana Afganistan'da çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar ABD ve İngiliz güçlerinin havadan attıkları "insani yardım"ın yararsız ve tehlikeli olduğunu bildirdi.
MSF Afganistan'a hava saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana, ülkeye uçaklardan atılan gıda ve ilaç paketlerinin Afgan halkının gereksinimlerini karşılamayacağını belirten kuruluş, bu girişimin ayrıca en çok muhtaç olanlara etkili yardım verilmesini de tehlikeye attığını bildirdi.
Pakistan'ın İslamabat kentinde gazetecilere açıklama yapan kuruluşun sözcüsü Dr. Jean-Hervé Bradol, bu sözde "insani yardım"ın aslında Afgan halkına bir yararı dokunmayan bir propaganda aleti olduğunu söyledi.
Sözcü, askeri güçlerin "insani" maksatlarla eylemde bulunma girişimlerinin gerçekten bağımsız hükümet dışı kuruluşların gelecekte tarafsız birimler olarak kabullenilmelerini de güçleştirerek çözümü güç sorunlara da yol açacağı kaygısını dile getirdi.
Askeri saldırıyı örtmek için propaganda
"Afgan halkı bundan sonra insani yardım girişimlerinin askeri harekatları örtmek için yapılmadığını nereden bilecek," diye soran Dr. Bradol "askerlerin bir yandan savaşırken öte yandan yardım getirmesinin, hem muhtaçlar hem de yardım kuruluşları için ne gibi sorunlar yaratacağını örneğin Somali'de olduğu gibi pek çok kez görmüştük," dedi.
Dr. Bradol 37 bin 500 adet kumanya atılmış olmasının da Afganistan'da gitgide vahimleşen beslenme krizi karşısında havanda su dövmekten ileri gidemeyeceği kanısında.
Kumanya değil temel besinler
Dr. Bradol Afganistan'da asıl ihtiyaç duyulan şeyin, "askerler için hazırlanmış kumanyalar değil, temel besinlerden oluşan büyük çaplı temel besin konvoylarının yollanması," olduğunu belirtti: "Daha düne kadar aralarında bizim de olduğumuz Birleşmiş Milletler (BM) yardım kuruluşları Afganistan'a yardım konvoyları ulaştırmayı başarabiliyordu. Hava saldırıları yüzünden BM bütün konvoyları durdurdu. Artık yardım ulaştırmamız çok güç."
Havadan ilaç atmak tehlikeli
MSF'ye bağlı doktorlar, havadan tıbbi yardım atılmasından duydukları kaygıyı da dile getirdiler.
"Tıbbi yardım uçaklardan ilaç atmakla eş tutulamaz. Yetişmiş tıbbi personelce tatbik edilmedikçe ilaçlar aslında yarardan çok zarar verir," diyen Dr. Bradol şu uyarıyı yaptı: "Gece yarısı hava saldırılarının ortasında bunların kimin eline geçeceğini bilmeksizin havadan birkaç sandık ilaç ve gıda atılmasının aslında hiçbir yararı olmadığı açıktır."