Ana Sayfa | Eski Sayılar

17 sağlık çalışanının 51 yıl hapsi isteniyor

SSK OKMEYDANI HASTANESİ  DAVASI  BAŞLADI

İstanbul SSK Okmeydanı Hastanesi’nde 27 Haziran 2000 günü basın açıklaması sonrasında  dövülerek gözaltına alınan 17 sağlık çalışanı hakkında açılan dava 26 Mart günü Şişli 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı. Hazırlanan iddianamede hastane çalışanlarının toplam 51 yıla kadar hapsi isteniyor.

Basın açıklaması “Gönüllü” Çalışma adı altındaki angaryayı   ve hastanedeki sürgünleri kınamak amacıyla yapılmıştı. SSK’da 2000 yılı Ocak ayında  başlatılan “Gönüllü” Çalışma Uygulaması Genelgesi’nin 14. maddesi Hastane İdaresi’ne günlük çalışma süresini  13 saate, haftalık çalışma süresini ise 70 saate kadar çıkarma yetkisi vermekteydi.

SSK Okmeydanı Hastanesi çalışanları uygulamaya başından itibaren karşı çıkmışlardı. Sağlık çalışanlarının  gönüllü olmadıkları halde  fazla çalışmaya zorlanmasının yasal olmadığını  SSK İstanbul Sağlık İşleri Müdürü Dr. Hikmet Çevik ve Hastane Başhekimi Dr. Elvin Dinç’e iletmişler fakat hiçbir sonuç alamamışlardı

Yaşar Okuyan’ın Çalışma Bakanı olmasından sonra SSK sağlık kurumlarında başlatılan “ANAP Kadrolaşması” çerçevesinde Başhekimliğe getirilen Dr. Elvin Dinç “Gönüllü” Çalışma Uygulaması’nı yerleştirebilmek için baskıcı bir  tutum izlemişti. Yaşar Okuyan da İstanbul Valiliği’nin düzenlediği bir basın toplantısında SSK Okmeydanı Hastanesi çalışanlarını sürgünle tehdit etmişti.

Bu baskı, zorlama ve tehditler  çalışanların direncini kırmaya yetmeyince SES üyesi beş hemşire SSK Genel Müdürlüğü tarafından “geçici görev” adı altında İzmit, Bolu, Karadeniz Ereğli ve Urfa’ya sürülmüştü. Sürgünler Hastane Başhekimi Dr. Elvin Dinç tarafından talep edilmiş ve SSK İstanbul Sağlık İşleri Müdürü Dr. Hikmet Çevik tarafından onaylanmıştı.

SES Şişli Şubesi 27 Haziran 2000 günü hastane bahçesinde sürgünleri kınamak amacıyla bir basın açıklaması yapmış, İstanbul Tabip Odası Hastane Temsilciliği   ve SSK Okmeydanı Hastanesi hekimleri de basın açıklamasına katılarak destek vermişti.

Daha sonra hastanenin konferans salonunda toplanan sağlık çalışanları salondan çıkışta polis tarafından dövülerek gözaltına alınmışlardı. Türk Tabipleri Birliği SSK Kolu Sekreteri ve İstanbul Tabip Odası Hastane Temsilcisi Dr. Osman Öztürk, Dr. Ayla Yeşilbayraktar, Dr. Nevzat Aksoy, SES Şişli Şube Sekreteri Rabia Tuncer ve SES İşyeri Temsilcilerinin  de aralarında bulunduğu 17 çalışan 9 saatlik gözaltıdan sonra Savcılık tarafından serbest bırakılmışlardı.

Görevli polislerin tuttukları olay tespit tutanağı ve savcılıkta verdikleri ifadelere göre hastane çalışanlarının gözaltına alınması talebi Başhekim Dr. Elvin Dinç’ten gelmişti. Hastane Başhekimi 17 sağlık çalışanını gözaltına aldırmakla da yetinmemiş, konferans salonunun kapısını zorlayarak açtıklarına dair yazılı ihbarda bulunmuştu. Şişli Merkez Karakolu’nca aynı gün yapılan incelemede ise salonun kapısında herhangibir ize rastlanmadığı ve kilidin çalışır vaziyette olduğu tespit edilmişti.

Şişli Cumhuriyet Savcılığı tarafından açılan davanın  iddianamesinde sağlık çalışanlarının 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na aykırı davrandıkları ileri sürülüyor ve her biri hakkında 1,5 ile 3 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

26 Mart 2001 günü Şişli 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya tutuksuz yargılanan sağlık çalışanlarının tamamının yanı sıra SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli,  SSK Okmeydanı Hastanesi çalışanları ve  Basın Mensupları katıldı.

Mahkeme Başkanı’nın Evrensel Gazetesi muhabirini mahkeme salonuna almamaya çalışması  tartışmalara yol açtı. Bu tartışma sırasında Mahkeme Başkanı SES avukatı İbrahim Yıldız’ı da mahkeme salonundan çıkarmakla uyardı. Avukat İbrahim Yıldız’ın duruşmanın gizli olmadığı, üstelik Anadolu Ajansı muhabirinin mahkeme salonunda bulunduğunu belirtmesinden sonra Evrensel Gazetesi muhabiri de salondaki yerini aldı.

Sağlık çalışanları yaptıkları savunmalarda sendikaların  basın açıklaması yapmasının yasal bir hak olduğunu ve izne tabi bulunmadığını belirttiler. Danıştay 12. Dairesi’nin 21.06.2000 günü verdiği ara kararla “Gönüllü” Çalışma Uygulaması Genelgesinin 14. maddesinin yürütmesini durdurduğunu, bu kararla SSK Genel Müdürlüğü, SSK İstanbul Sağlık İşleri Müdürlüğü  ve SSK Okmeydanı Hastanesi Başhekimliği’nin yaptıkları baskıların hukuk dışı olduğunun Danıştay tarafından da tescil edildiğini ifade ettiler.

Hastane Başhekimi Dr. Elvin Dinç’in kendilerinin hastane konferans salonunun kapısını zorlayarak açtıklarına dair yaptığı yazılı ihbarın bir iftiradan ibaret olduğunun Şişli Merkez Karakolu’nca aynı gün yapılan incelemede açığa çıktığını belirttiler.

Savunmaların bitmesinden sonra Mahkeme Başkanı duruşmayı 9 Temmuz 2001 tarihine erteledi.

Öte yandan, SSK Genel Müdürlüğü tarafından  gözaltına alınan hastane çalışanları hakkında başlatılan idari soruşturma da devam ediyor.

Ana Sayfa | Eski Sayılar