Ana Sayfa | Eski Sayılar

TABABET UZMANLIK KURULU 7 YIL ARADAN SONRA TOPLANDI

Tababet Uzmanlık Kurulu yedi yıl aradan sonra Ankara'da toplandı. Toplantıda Tıpta Uzmanlık Tüzüğü konusu değerlendirillirken, bu konudaki tek gelişme, istifa eden Sağlık Bakanlığı eski Müsteşarı Prof.Dr. Haluk Tokuçoğlu'nun Yüksek Sağlık Şurası ve Tababet Uzmanlık Kurulu toplantıları sırasında yaptığı sözlü açıklamalar oldu.
Bu açıklamalarda, Tüzük'ün haziran ayında yürürlüğe girmesinin planlandığı belirtilirken,  yapılan açıklamalara karşın  hazırlandığı belirtilen son Tüzük Taslağı,  verilen söze ve ısrarlı girişimlere rağmen henüz Türk Tabipleri Birliği'ne iletilmedi.
Tababet Uzmanlık Kurulu'nda, Sağlık Bakanlığı  temsilcileri:
Prof.Dr.Haluk Tokuçoğlu (Müsteşar), Doç.Dr. Mahmut Koç (Ank. Numune Hast. Genel Cerrahi Şefi), Doç.Dr. Adil Eryılmaz (Ank. Numune Hast. KBB Şefi), Dr. Suleyman Oral (Ank. Onkoloji Hast. Genel Cerrahi Şefi), Doç.Dr. Oğuz Karamustafalıoğlu (Bakırköy Ruh ve Sinir Hast. Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Şefi), Prof.Dr. Ömer Faruk Yılmaz (İstanbul Beyoğlu Hastanesi Göz Hastalıkları Şefi) olurken,  Ankara Tıp Fakültesi'ni temsilen Prof.Dr. Dilek Dinçol, İstanbul Tıp Fakültesi'ni temsilen Prof.Dr. Raşit Tükel, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ni temsilen, Prof.Dr. Hayati Bilgiç, SSK'yı temsilen SSK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Şefi Doç.Dr. İsmet Baran, TTB'yi temsilen de Merkez Konseyi Üyesi Prof.Dr.Nural Kiper yer aldı.
Başkanlığa eski Müsteşar Dr. Haluk Tokuçoğlu'nun seçildiği toplantıda, sadece  Tababet Uzmanlık Yönetmeliği değişikliği gündeme alındı. Danıştay'ca hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilen 12.8.2000 tarihli Tababet Uzmanlık Yönetmeliğinin Değişikliği'nden kısmen farklı olan ve toplantı sırasında üyelere dağıtılan bir taslak metin de madde madde okunarak tartışıldı. Yönetmelik değişiklik taslağı, muhalefet oylarına karşın küçük değişiklikler dışında oy çokluğu ile kabul edildi. 
Toplantı sırasında yapılan tartışmada reddedilen bazı öneriler şunlar:

· Eğitim Planlama ve Koordinasyon Kurulu'nun şefler, şef yardımcıları ve başasistanların oylarıyla oluşturulması (2/9).
·
· Koordinatör şeflik için Bakanlık ataması yerine seçim yapılması (4/7).
·
· Birimlerde asistan sayısı belirlenirken Tababet Uzmanlık Kurulu'nun görüşünün alınması (3/8).
·
· Merkezi mesleki bilgi sınavı yapılması (2/9).
·
· Yabancı Dil Sınavının ÖSYM (ya da bu konuda uzmanlaşmış, Bakanlıkla organik bir ilişki içinde olmayan bir kuruluş) tarafından yapılması (5/6).
·
Oy çokluğu ile kabul edilen taslakta , 12.8.2000 tarihli Yönetmelikte yapılan bazı değişiklikler ise şöyle::

· Başasistan seçiminde eski sisteme dönülerek merkezi sınavdan vazgeçilmektedir.
·
· Üniversitelerarası Doçentlik Sınavı'nda (ÜDS) 100 üzerinden 60 veya daha yukarı puan alanlar da, yabancı dil sınavında başarılı sayılıyor. Baraj şefler için 65 puan olarak belirleniyor. Yabancı dil sınavlarından herhangi birinde başarılı olanların hakları 5 yıl geçerli oluyor.
·
· Yayınların Değerlendirilmesinde asgari ölçütler belirleniyor. Şeflik için; 5'inde birinci isim, bunlardan 7'si son 10 yıl içinde olmak şartıyla en az 15 yayın, Şef yardımcılığı için ise; 3'ünde birinci isim, bunlardan 5'si son 5 yıl içinde olmak şartıyla en az 10 yayın şartı getirilmektedir.
·
· Jürilerinin teşkilinde üniversite öğretim üyeleri ancak eğitim hastanelerinde yeterli şef yoksa görevlendirilmektedir. Jüriler her dal için Bakanlık tarafından kurayla oluşturuluyor.