|
Çocuk Hekimleri Eğitim Birliği 1995 yılından bu yana süren kolektif bir tartışma sürecinden doğdu ve 7 Eylül tarihinde ilk genel kurulunu yaparak resmen kuruldu. TTB Merkez Konseyi Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nural Kiper, genel kurul ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
- 5 yılılk bir tartışma ve paylaşma sürecinin ardından ilk genel kurula katılım nasıldı? Temeli 1995 yılında düzenlenen ,Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlarının bilgi ve beceri standartizasyonu amacına yönelik olarak geliştirilen "board" sınavı yönetmelik taslağına dayanan " ÇOCUK HEKİMLERİ EĞİTİM BİRLİĞİ"kuruluş süreci 7-Eylül-2000 de yapılan ilk Genel Kurulla resmen başlamıştır. Genel Kurulda Tıp Fakülteleri,Sağlık Bakanlığı ve Sigorta Hastanelerinin,Tabip Odalarının temsilcileri ve Merkez Konseyi temsilcileri olarak da Dr.Şükrü Hatun ve ben de dahil olmak üzere oldukça kalabalık bir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman katılımı vardı.
- Genel Kurul'da neler tartışıldı? Genel Kurulda Çocuk Hekimleri Birliği Yönergesi sunuldu.Birliğin özerk çalışan,kar amacı olmayan,sivil bir kurul olduğu ve çalışma ilkelerinin Tababet Uzmanlık Tüzüğü ve TTTB-UDKK yönergesi ile uyumlu olduğu belirtildi.Yönerge ile tartışmalara Tabip Odaları Temsilcileri aktif olarak katıldılar, ve önemli katkılarda bulunuldu.Birlik bünyesinde Danışma Kurulu;Yürütme Kurulu; ve Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme Komisyonlarının kurulması, ve Geçici Yürütme Kurulunun yeni Yürütme Kurulunu aynen oluşturmasına karar verildi. Üç yıllık süre ile görev yapacak (2000-2003)Yürütme Kurulu üyeleri oy birliği ile seçildi.Diğer kurul ve komisyon seçimlerinin Yürütme Kurulu önerileri ve eğitim hastane temsilcileri ile tartışarak seçilmesine karar verildi.
-Böyle bir birliğin, alanı için önemi nedir? Genel Kurulda yapmış olduğum konuşmama da da belirttiğim gibi;birliğin kuruluş amacı doğru.Katılımında fazla olması bu amacı haklı kılmakta.Bundan sonra ki hedef ve stratejilerin doğru olarak belirlenmesi; katılımın aynı hızla ve sayıda sağlanması;ve kararların paylaşılarak,geniş platformlarda bilimsel ölçütler gözetilerek alınması halinde birlik gücünü arttıracaktır.Aynı konuşmamdan devamla,TBB nin ana hedefleri arasında olan eğitimin standartizasyonu konusundanda aldığı güçle ,alınacak geniş katılımlı ,haklı ve doğru kararları uygulama da gostereceği başarı Çocuk Hekimleri Birliğinin hedeflerine daha kolay ulaşmasını sağlayacaktır. Birliğin kat edeceği yollar ve göstereceği başarı diğer uzmanlık alanında da özlenen bilgi ve beceri standartizasyonuna rehberlik edecektir.
- Bundan sonraki çalışmalar nasıl sürecek? Sonuç Bildirgesinde Yönergenin tümü ve ileriye yönelik hedeflere ilave olarak,Sağlık Bakanlığının Tıpta Uzmanlık Tüzüğü tasarısında belitilen 6 yıllık uzmanlık eğitiminin uzunluğuna ;ayrıca tasarıda gösterilmemiş,ancak ülkemiz için hayati öneme sahip yan dallar -Yoğun Bakım,Adölesan,Çocuk Göğüs Hastalıkları v.b.)konusunda da görüş bildirilmesine karar verildi. Yürütme Kurumu ilk toplantısını 14 Ekim tarihinde yapacak.
YÜRÜTME KURULU
DR. ŞÜKRÜ CİN DR. ALPHAN CURA DR. İBRAHİM ILDIRIM DR. MÜJDAT BAŞARAN DR. KIVILCIM GÜCÜYENER DR. MURAT YURDAKÖK DR. SEMA ANAK DR. FATOŞ YALÇINKAYA DR. NECMİ AKSARAY DR. NİL ARISOY DR. ŞENCAN ÖZME DR. ERDAL GÖKCAY DR. ŞÜKRÜ HATUN DR. MUSTAFA BAK DR. IŞIN YAPRAK
|
|