Marmara Bölgesi tabip odaları toplantısı yapıldı

Olası depremlere hazırlık için acil önlemler

İSTANBUL- Marmara Bölge tabip odaları toplantısı 13 Kasım tarihinde, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli ve Tekirdağ tabip odalarının temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Sakarya ve Kocaeli temsilcileri, Düzce depremi nedeniyle afet bölgesinde oldukları için toplantıya katılamadılar. Toplantıda, olası depremlere hazırlık için alınacak acil önlemler konusunda görüş birliğine varıldı.

Bu önlemler şöyle belirlendi:

1. Deprem gibi doğal afetlerde sağlık hizmetlerinin etkili şekilde sürdürülmesi yaşamsal önem taşımaktadır. Bu nedenle Marmara Bölgesi'ndeki başta hastaneler olmak üzere tüm sağlık kurumlarının binaları teknik testler kullanılarak depreme dayanıklılık yönünden öncelikle gözden geçirilmelidir. Tabip odaları tarafından Sağlık Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı ve valiliklerin uyarılmasına ve daha önce yapılan başvuruların yinelenmesine karar verilmiştir. Testlerin maliyeti ne oursa olsun, bu incelemeler yapılmalıdır. Sağlık kurumlarının depremde devre dışı kalmaları durumunda sağlık hizmetlerini nasıl sürdürecekleri de planlanmalı, sahra hastaneleri ve çadır istasyonlar için altyapı hazırlığı yapılmalıdır. Bu amaçla gerekli ödenekler konusunda çekince göstermenin toplumsal faturasının ağır olduğunu hatırlatıyoruz.

2. Marmara Bölgesi illerinde valiliklerce hazırlanan afet planları, genellikle masa başında yazılan, yaşanan felaketlerden çıkarılan dersleri yeterince dikkate almayan metinlerdir. Bu planların doğal afetler sırasında işe yaraması için, meslek kuruluşları ve bilim çevrelerinin önerileriyle geliştirilmesi gereklidir. Büyük bir felaketi toplum olarak göğüsleyebilmek için hazırlıklar sırasında kurumlar arası işbirliği ve işbölümü yaşamsal önemdedir. İl Afet planlarının sağlık hizmetleri ile ilgili kısımlarının tabip odalarınca değerlendirilerek zenginleştirilmesi için valilikler ve İçişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulması kararlaştırılmıştır.

3. Tabip odaları, doğal felaketler sırasında acil tıp hizmetlerinin en geniş kapsamda yürütülmesi için bölgedeki hekimlerin hızla acil yardım kurslarından geçirilmesini, bu amaçla tabip odaları, uzmanlık dernekleri, tıp fakülteleri, Sağlık Bakanlığı ve SSK arasında işbirliği yapılmasını kararlaştırmıştır.

4. Büyük doğal afetler sırasında, yalnızca hekim ve sağlık personeli değil, halkın da ilk yardım eğitimi için önemli görülmektedir. Bu nedenle Marmara Bölgesi tabip odaları, yurttaşlarımıza ilk yardım eğitimi vermek ükere çok sayıda hekimin hızla standart bir eğitimden geçirilmesi için kurslar düzenlemeyi kararlaştırmıştır.

5. Halkın ve hekimlerin doğal afetler sırasında doğru bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi amacıyla bilimsel ve pratik bir rehber hazırlanması kararlaştırılmıştır. Bugüne kadar hazırlanan yazılı metinler gözden geçirilerek, tek bir kitapçıkta birleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Her afet durumunda ayrı bir yönlendirici metin yayınlanması da karara bağlanmıştır. (TD)

 

 

mail9.gif (17469 bytes)                    buton2.jpg (1100 bytes)ANA SAYFAYA DÖNÜŞbuton1.jpg (1100 bytes)