Toplum ve Hekim'de sağlık örgütlenmesi

ANKARA- Toplum ve Hekim Dergisi son sayısında, "Sağlık Örgütlenmesi, Sağlık Hizmetleri" konusunu kapsamlı olarak ele alıyor. İlker Belek, "Nasıl Bir Sağlık Sistemi? Üretim Temelli Örgütlenme" başlıklı yazısında, sağlığı bozanın kapitalizm ve onun her tür somut ilişkisi olduğunu belirterek, sömürü ve yabancılaşma mekanizmasına karşı yeni bir sistemle sağlığın da düzeleceğini belirtiyor.

Tacettin İnandı'nın "Sağlık Hakkı ve Eşitsizlikler" yazısı ise, sağlıkta eşitsizliğin doğal nedenlerle değil, toplumsal nedenlerle ortaya çıktığı vurgusunu yapıyor ve eşitsizliğin sosyal ekonomik ve kültürel nedenlerini azaltıcı politikalar izlenmesi gereğini ifade ediyor.

Dosyada yer alan araştırmalar ise şöyle: "Meltem Çiçeklioğlu- "0-5 Yaş Grubu Çocuklara Sunulan Birinci Basamak Sağlık Hizmetinin İlk Başvuru ve Sürekli Kullanım Açısından Değerlendirilmesi", Mustafa Şahin ve Mücahit Eğri- "Malatya Yeşilyurt İlçesinde Hastane Hizmetlerinin Kullanımı ve Etkileyen Faktörler", Kayıhan Pala, Necla Tugay Aytekin, Hamdi Aytekin- Gemlik İlçe Merkezi'nde Eczanelere Gelen Reçetelerin Ederleri ile Bazı Özelliklerinin İncelenmesi".

Metin Genç ve Erkan Pehlivan'ın "Toplam Kalite Yönetimi Açısından Hasta Hakları Yönetmeliği" üzerine derlemeleri ise dosyanın diğer yazılarından.

Derginin "Etik" başlığı altında Murat Civaner, TTB Yüksek Onur Kurulu'nun dosyalarını inceliyor. Ruhi Selçuk Tabak ve Nezih Varol, "Sağlık Eğitimi Demokrasi Eğitiminin Temelidir" başlımlı yazılarıyla dergiye katkı sunarken, dergide ayrıca, Rahmi Dirican'ın "Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirildiği Muş iline Yapılan Gezi Hakkında" raporu, H.Hüseyin Yıldırım'ın, R.B.Saltman ve J.Figueras'tan yaptığı "Avrupa Ülkelerinde Sağlık Reform Stratejilerinin Değerlendirilmesi" başlıklı çevirisi, Kemal Hisar'ın da "Kamu Sağlık Hizmetleri ve Hekimler" konulu mektubu yer alıyor." (TD)

 

mail9.gif (17469 bytes)                    buton2.jpg (1100 bytes)ANA SAYFAYA DÖNÜŞbuton1.jpg (1100 bytes)