Pratisyen hekimler güçleniyor
Tıp Dünyası, Pratisyen Hekimlik Kongresi’ni sayfalarına yansıtmayı da, kongrenin ruhuna uygun olarak pratisyen hekimlere ve kongre düzenleyicilerine bıraktı. Kongreyi başarıyla örgütleyen ve ilgiyle katılan hekimler, Tıp Dünyası’na değerlendirmelerini aktardılar.
“Daha hızlı adımlarla
ilerleyeceğiz”
Dr. Naciye Demirel
Pratisyen Hekimlik Derneği Genel Sekreteri
Biraya geldiğimiz ilk kongrede, kimlik arayışı içindeydik. Alabildiğine sorunlarımızı dile getirmiştik. Sonra çözümlerimizi birlikte üretmeye başladık. İlk kongreden sonrakiler, ürettiğimiz çözümleri birlikte tartışmaya başladığımız kongreler olmaya başladı.
En çok kimlik sorunu dile geti-riliyordu, özlük hakları sorunlarımız vardı. Pratisyen hekimlik toplumda tanınmıyor hatta aşağılanıyordu. Oysa Türkiye’nin sağlık sistemi açısından, insanların sağlığının korunması ve iyişleştirilmesi için pratisyen hekimliğin giderek ayrı bir tıp disiplini haline gelmesi büyük önem taşıyor. Oysa dev-letin bu alanda yaklaşımı 1980’lerden sonra farklılaştı. 60’lı yıllarda tüm topluma daha yaygın sağlık hizmeti verilmesi anlayışı hakimdi, bu da en çok 224 sayılı yasa ile ifade edildi. 80’li yıllardan itibaren tersine dönüş var. Sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi, tedavi hizmetlerine, tıbbi malzemenin, ilacın daha çok tüketildiği bir anlayış öncelendi. Sağlık aocakları alabildiğine yetersizleştirildi, pratisyen hekimler sorunlarıyla başbaşa bırakıldı. Sağlığa ayrılan zaten az miktardaki bütçenin içinde, temel sağlık hizmetlerine ayrılan payın neredeyse sıfıra yaklaşması da bunun bir göstergesi. Ardarda açılan tıp fakülteleriyle de, giderek daha fazla hekim sağlık piyasasına veri-lerek, hekim emeği ucuzlatıldı. Pratisyen hekimler, bu koşullarda harekete geçtiler.
İlk kongremizde, “Pratisyen hekim nasıl, nerede yetişir?” sorularına yanıtlar bulduk. Şunu biliyorduk ki, pratisyen hekimliği bilen, eğitimini almış insanlarla, yaygın birinci basamak hizmeti daha iyi verilecek, pratisyen hekimler bilimsel bilgiyle sorunlara daha fazla sahip çıkabilecek ve bu da toplumun sağlığını giderek daha iyiye götürecek.
Artık bu kongreyle, “Bu alanda biz de varız” diyoruz. TTB Genel Pratisyenlik Enstitüsü, bu sorumluğu alıyor ve tüm ilgili kuruluşları bu çalışmaya katılmaya çağırıyor.
Kongreye pratisyen hekimlerin katılımları ve katılan hekimlerin de ilgisinin yüksek olduğunu gördük. Artık bundan sonra daha hızlı adımlarla ilerleyeceğiz.
Yine, birinci basamakta hizmetlerimiz içinde özellikle kronik hastalıklar, risk grupları gibi başlıklarda, pratisyen hekimin rolünü, çalışma tarzını ortaya koyabilen çıktılar elde etmeye çalıştık. Çok net bir kararımız vardı, kongrede pratisyen hekimler konuşacak dedik. Çeşitli illerde çalışma grupları oluşturduk, bu arkadaşlarımız bir yıldır kongreye hazırlanıyorlar. Diğer uzmanlık alanlarından arkadaşlarımız da bu çalışma tarzına uygun olarak çağrıldılar. Bu kongre, hazırlanma ve sunuş açısından da farklılaştığımız, kendimizi ortaya koyabildiğimiz bir kongre oldu.Sağlık işkolunda nasıl örgütleneceğimizden tutun da, diabete kadar her konuyu birbirinden ayırmadan tartıştık.
Kongremizin programı, pratisyen hekimliğin ilgi yelpazesinin genişliğine uygun olarak yoğun oldu. Dernek olarak, çeşitli illerde, çeşitli konu başlıklarında sürekli eğitim etkinlikleri yapmamız gerektiğinin farkındayız. Gelen talepler de bu yöndeki çalışmalarımızı hızlandıracak.
“Engellerimiz var, ama olanaklarımız da büyük”
Dr. Füsun Sayek
TTB Merkez Konseyi Başkanı
Bu kongre, bir kez daha kendi ilkelerimizle, bilgi ve birikimi-mizle, heyecanımızla ve değerlerimizle üreteceğimizi, değerlendireceğimizi gösterdi. Çünkü politikacılar, her şeyi yeniden keşfederler, varolan yasaları uygulamayıp suç işlerler, birinci basamağı daha da işlevsiz kılmak için vardiya derler. Önümüzde, tam süre çalışamama, yetersiz tıp eğitimi, özlük hakları sorunları, sevk sisteminin kurulmamış olması gibi engeller var ama büyük olanaklarımız da var. Kongremiz, pırıl pırıl STED’imiz, TTB Pratisyen Hekim Kolu, Pratisyen Hekimlik Derneği ve Genel Pratisyenlik Enstitü’müz var ve bu kongre tüm bunlara vurgu yapması açısından önemli oldu.
“Daha sık biraraya
geleceğiz”
Dr. Erdoğan Mazmanoğlu
Pratisyen Hekimlik
Derneği Başkanı
Dernek olarak ilk kongremiz. Derneğimizin çiçeği burnundayken, TTB’nin de katkısıyla bu kongreden yüzünün akıyla çıkması sevindirici. Bir çok eksiğimizi tespit ettik. Arkadaşlarımızla daha sık bir-araya gelmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Talepler de bu yönde. Özellikle arkadaşları-mızla kendi bölgelerinde bir-araya gelmemiz gerekiyor.
“Daha uzun süreli
olmalı”
Dr. Ferah Mutlu Temiz
İzmir Bornova Özkanlar
Sağlık Ocağı
Çok yoğun ama güzel bir kongre. Arkadaşlarımızla iki yılda bir de olsa biraraya geliyoruz. Ortak sorunlarımızı tartışıyoruz. Keşke daha uzun süreli tartışsak, mesela bir hafta olabilir. O zaman daha çok bilgileniriz.
“Büyük kongreler arasına girdik”
Dr. Hüseyin Demirdizen
TTB Pratisyen Hekimler
Kolu Başkanı
Katılım çok iyi oldu. Böylece, Türkiye’deki diğer büyük kongreler arasına girmiş oluyoruz. Bu kongrelerde, büyük kentler dışında, bilimsel toplantıya katılma olanağı olmayan arkadaşlarımız bulunuyorlar. 30 ayrı toplantıda 30 ayrı konu tartışıldı. Hekim arkadaşlarımız, bilgilerini tazelemek, karşılaştıkları sorunları diğer arkadaşlarıyla ve uzmanlarla tartışma olanağı buldular. Pratisyen Hekimlik
Enstitüsü’nü de arkadaşlarla paylaştık. Enstitü, hekim arkadaşların geleceğe, kendilerine olan güvenlerini artıran bir destek oluyor.
“Pratisyen hekimliğe ilgi
artıyor”
Dr. Özen Aşut
TTB Genel Pratisyenlik
Enstitüsü Başkanı
V. Pratisyen Hekimlik Kongresi, çok canlı ve geniş katılımlı oldu. Bu ilgi, çeşitli alanlarda pratisyen hekimliğe ilginin arttığını gösteriyor. Özellikle eğitim alanında, pratisyen hekimlerin önemli bir gereksinimi var ve bu gereksinim böylesi toplantılarla bir ölçüde karşılanıyor. Ancak önümüzdeki dönemde, eğitimin daha düzenli verilmesi için Genel Pratisyenlik Enstitüsü’nün önemli bir rolü olacak. Bu kongrede, enstitü çalışmalarına ışık tutacak.
Pratisyen hekimler, büyük ölçüde uzmanlığa yöneliyor ancak biz sevinerek görüyoruz ki, her yıl pratisyen hekimliğe yönelen hekim sayısı artıyor. Önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalarla bu sayının daha da artacağını düşünüyoruz. Çünkü, Türkiye’deki sağlık alanındaki sorunların çözüm yeri birinci basamak ve bu bağlamda da pratisyen hekimliktir.
“Umut depoladık”
Dr. Mustafa Vatansever
TTB GPE Yönetim Kurulu Üyesi
Enstitüye ilgi büyüktü. Hekimler artık bir an önce eğitimin başlamasını istiyorlar. Bilimsel oturumlara ilginin büyük olması şaşırtıcı değil ama deprem, sağlık işkolunda örgütlenme gibi konulara da ilgi böyüktü. Ülkenin dört bir yanından pratisyen hekimlerle birlikte olmak bizim yorgunluğumuzu atmamıza ve umut depolamamıza neden oldu. Dikkati çeken ve bizi üzen ise sağlık yöneticilerinin kongreye katılıma gösterdikleri ilgisizlikte, herhalde yapacak daha önemli işleri vardı. Oysa ülkedeki 50 bin pratisyenin temsilcilerinin ürünlerini izleyebilirlerdi.
“Bölgesel kongreler yapılsın”
Dr. Muzaffer Demirbilek
Samsun 1 Nolu Sağlık Ocağı
Ben 18 yıllık pratisyen hekimim. O yüzden bir çok önemli konuda bilgi sahibi olduk, tazelendik. Devletin birinci basamağa verdiği önem belli, bu yüzden de kamuoyu da pratisyen hekimliğin önemini bilmiyor. Yetersiz sağlık ocakları, kimi zaman da hekimlerin yetersiz kalması büyük problemler oluşturuyor. Dünyanın her yerinde, birinci basamağa verilen önemle sağlık sorunları çözülmüştür. Devlet olsun, tabip odaları olsun birinci basamağı destekledikleri sürece, sonuç ülke sağlığı açısından çok iyi olacaktır.
Bu tür kongreler, bölgesel düzeyde yapılsa daha faydalı olur. Çünkü gelmek, buralarda kalmak sıkıntılı oluyor. Bölgesel düzeyde yapılırsa katılım daha iyi olur.
“Pratisyen hekimlik kimliği oluşuyor”
Dr. İsmail Ayhan
Çanakkale Sağlık Müd.
Şube Md.
Kongreler çok önemli, motivas-yon unsuru oluyor, bilgileniyoruz. Genel Pratisyenlik Enstitüsü’nü de tartışmamız çok önemli. Çünkü artık, pratisyen hekimliği ayrı bir tıp disiplini olarak görme konusunda hekimlerimiz bir umut taşıyorlar artık. Pratisyen hekimler yakın zamana kadar hep TUS ile uğraşıyordu, artık bu değişiyor, pratisyen hekimlik kimliği oluşuyor.
“Katılım çok iyi”
Prof. Dr. Önder Kayhan
Marmara Üniv. Fizik Tedavi
Anabilim Dalı Başkanı
Bu tip kongrelerin pratisyen hekimlere büyük yararı var. Sadece burada bilimsel konuları ele alıyor olmaları değil, sorunlarını da tartışıyor olmaları yeni bakış açıları kazanmalarına neden olacak. Katılım da çok iyi, ben daha öhce böyle kongreler olduğunu hatırlamıyorum, sanırım yakında TTB pratisyen hekimlik kongrelerini spor salonlarında yapacak. Başarılar diliyorum.
“Bilimsel yönü
geliştirilmeli”
Dr. Pınar Barış
Emekli Sandığı Gn. Müd.
Organizasyon olarak güzel ancak bilimsel açılardan biraz yüzeysel kaldığını düşünüyorum. tedaviye ağırlık verilmesi gerekirken, etimoloji, semiyoloji anlatılıyor. tedavi kısmına daha fazla ağırlık verilirse, bilimsel yönü gelişti-rilirse bizim için daha faydalı olacağına inanıyorum. Çünkü biz, artık öğreneceklerimizi kongrelerden, bilimsel toplantılardan alabiliyoruz. Zaman da az olduğu için, oturumların sonunda tedavi bölümü hızlı geçilmek zorunda kalınıyor.
“Bir hafta olmalı”
Dr. Bahar Kayacık
Çanakkale AÇSAP
Oldukça doyurucu. Bazı konularda zamanın yetersiz olması nedeniyle yeterince bilgilenemiyoruz. Dört gün değil, bir hafta olmalı belki. Diğer bölge-lerden gelen arkadaşlarla fikir alış verişi yapabilmemiz çok güzel. Kaynaşıyoruz, biraz daha güçleniyoruz.
“İlk kongrem”
Dr. Vildan Yaka
İzmit Belediyesi
Bir yıllık hekimim ve bu benim ilk kongrem. Çok olumlu düşüncelerle ayrılıyorum. Bir-araya gelmemiz çok güzel, bizim için yapılanları öğreniyoruz. Örneğin benim Enstitü ve dernek hakkında bilgim yoktu.
“Kongrenin etkisi artacak”
Dr. Ercan Tanrıkulu
Diyarbakır Tropikal Hastalıklar Hastanesi
Geçmiş kongrelerden hem katılım, hem de bilimsel yön açısından çok daha iyi oldu. Bilgiler tazelendi. Burada öğrenilenlerin 700 kişiyle sınırlı kalmayacağını düşünüyorum. Hekim arkadaşlar, gittikleri yerlerdeki arkadaşlarına da öğrendiklerini, deneyimlerini aktararak, kongrenin etkisini artıracaklar diye düşünüyorum.
“Akıllı hekim, sağlığı koruyan hekimdir”
Dr. Selma Okkaoğlu
Zeytinburnu Nuri Paşa Sağlık Ocağı
Kolektif bir çalışma sonucu güzel bir kongre düzenlendi. Birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetlerinin bir ülkenin candamarını oluşturduğu bir gerçek ve bunun nabzını pratisyen hekimler tutuyor. Kongre, bizlerin bilimsel konularda çalışma standartlarını oluşturmak açısından yararlı oldu. Genel Pratisyenlik Enstitüsü’nün temelleri sağlamlaştı. “Akıllı hekim, sağlığı koruyan hekimdir” sözüne vurgu yapıldığını düşünüyorum. Dernek tanıtıldı ve sistem içerisinde sıkışmış kalmış olan pratisyen hekimlerin kendilerini ifade edebilecekleri ve seslerini daha yüksek duyurabilecekleri bir örgütlenmenin gerekliliğine vurgu yapması açısından önemli. Sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunların asıl çözüm noktasının birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmeti olduğu bir kez daha vurgulandı.