5. PRATİSYEN HEKİMLİK KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ
Ülkemiz sağlık sorunlarının çözümünün yadsınamaz bir parçası olan ve mesleki geleceklerine, toplum sağlığına sahip çıkma kararlılığında olan biz pratisyen hekimler, 5. Pratisyen Hekimlik Kongresi'ni, ülkemizin dört bir yanından gelen 700'ü aşkın meslektaşımızın katılımıyla gerçekleştirdik.
28 - 31 Ekim 1999 tarihleri arasında 4 gün boyunca;
-Marmara depremi ve sonuçlarını,
-Kentlerde Temel Sağlık Hizmetlerinin durumunu,
-Genel Pratisyenliğin dünyadaki gelişimini,
-Türk Tabipleri Birliği Genel Pratisyenlik Enstitüsü'nün mesleki geleceğimizdeki rolünü,
-Hasta - hekim ilişkilerini ve hasta haklarını,
-Özlük haklarımızı,
-Olağanüstü koşullarda hekimliği,
-Kronik hastalıklar, risk gruplarının sağlığı, sigara - alkol - madde -bağımlılığı, Temel ruh sağlığı gibi toplum sağlığını ilgilendiren konuları
Tarafları ile birlikte mesleki etkinlerimiz açısından tartıştık.
Kongremiz, ülkemiz gündemini etkileyen önemli gelişmeler sürecinde gerçekleştirildi.
Hemen hepimiz, Marmara depreminden etkilendik. Binlerce ölümün içinde birçok meslektaşımızı ve sağlık çalışanını da yitirdik. Bu arada birçok sağlık kuruluşumuz iş göremez hale geldi.
Birçok dersler çıkardık depremden;
Temel sağlık hizmetlerine deprem öncesi gerekli önem ve öncelik ve-rilseydi, bu denli can kaybı olmayacaktı.
Gönüllüler, bölgedeki sağlık personeli ve bölge dışından gelen sağlık personelinin dayanışma içinde özverili çalışmalarının yararını gördük.
Çeşitli meslek grupları ve sektörlerin deprem sonrası temel sağlık hizmetlerini birlikte ve ücretsiz sunmasının etkili sonuçlarını gördük.
Ancak hala endişeliyiz! Asıl sorun bundan sonra başlıyor. Bu bölgede yaşayanlara en temel gereksinimleri olan su, barınma, beslenme, bağışıklama, temizlik gibi koşulların bir an önce sağlanması önemli bir sorun olarak çözüm beklemektedir.
Bölgede yıkılan, kullanılmaz hale gelen sağlık ocakları ve diğer sağlık üniteleri derhal onarılmalı, yenileri yapılmalı, bölgedeki sağlık personeli gereksinimi kalıcı olarak tamamlanmalıdır.
Pratisyen hekimler olarak; toplum sağlığının korunup geliştirilmesinde önemli rollerimiz olduğunu biliyoruz. Kongremize katılan diğer disiplinlerden meslektaşlarımız ve öğretim üyeleri bunun farkında olarak bizlere katkı sundular.
Çevre sağlığını etkileyen olumsuz koşullardan birey sağlığını etkileyen sigara - alkol - madde bağımlılığı gibi tüm konularda birçok kuruluş ile ortak projelerde yer almaya, kentlerde yaşayan insanların ulaşılabilir, insanca, ücretsiz ve kaliteli sağlık hizmeti almaları için pratisyen hekimler olarak yeni modeller geliştirilmesi için çaba harcamaya devam edeceğiz.
Toplumda sık görülen, en çok sakat bırakan ve öldüren hastalıklar ile mücadeleye ve risk gruplarında yer alan bebekler, çocuklar, yaşlılar ile kadınların sağlığı için diğer sağlık meslek grupları ile çalışmaya devam edeceğiz. Bu kongrede Pratisyen Hekimlerin bu konulardaki hizmetlerin paylaşılmasında üzerlerine düşen görevleri konuştuk.
Ülkemiz insanları layık olmadıkları bir gerilim ve gerginlik içinde yaşamaya zorlanıyorlar. Hükümetin son uygulamalarında da olduğu gibi genel toplum yararına, çalışanların yararına bir gelişme yok. Aksine sosyal güvenlik ve tahkim yasası ile bırakın kendi geleceğimizi, ülkenin geleceğinin tehlikeye atıldığı endişesini taşıyoruz. Bu durum toplumun ve bireylerin sağlığını olumsuz etkiliyor.
Kongremize katılan Yunanistan Genel Pratisyenler Birliği Başkanı, tüm bu sorunların çözümünde pratisyen hekimlerin kritik personel olduğunu belirtti. Ancak ülkemizde pratisyen hekimlik ısrarla, bir disiplin olarak kabul edilmiyor. Tüm Kongre katılımcıları, Sağlık Bakanlığı'nın Türk Tabipleri Birliği Genel Pratisyenlik Enstitüsü çalışmalarını desteklemesi ve içinde yer alması konusunda çağrıda bulundular.
Yıllardır özlük haklarımız için mücadele ettik. Beyaz yürüyüşler yaptık. Daha geçen yıl 3000 Pratisyen Hekimin imzasını Başbakanlığa ilettik. Bu yıl birçok ilimizde onbinlerce yurttaşın bu konudaki taleplerimizi haklı bulduğunu belirten imzalarını, meydanlardaki basın açıklamalarımız ile topladık. Dört kişilik ailenin aylık mutfak harcaması ile değerlendirilen, yoksulluk sınırında yaşamak zorunda bırakılan bir meslek grubu olmak istemi-yoruz. Ve bu çıplak gerçeğin % 15'lik iyileştirmeler ile düzeleceği yalanına inanmıyoruz. Sadece ülkemizin kaynaklarından emeğimizin karşılığını isti-yoruz.
KONGRE ADINA
5. Pratisyen Hekimlik Kongresi
Düzenleme Kurulu