Eğitim hastanelerinde uygulamaya başlanan vardiya, ardından Sağlık Sandığı Kurumu, Sağlık Bakanlığı'nın bilebildiğimiz 17 projesinden "önemli"leri.

Sağlık Sandığı Kurumu, yıllardır söylenen Genel Sağlık Sigortası, Kişisel Sağlık Sigortası'nın bir tekrarı. Vardiya ise "akla gelen" bir icat. Akla geldi, uygulanacak! Böyle akla gelen ve arkası gelmeyen ama halkın ilgisini toplayan bir proje de, 80'lerin sonunda Sağlık Bakanı olan Halil Şıvgın tarafından uygulanmıştı. l. Ulusal Sağlık Taraması. 60 milyon "taranmıştı"!

Vardiya uygulamasının her ne kadar bütünsel bir sağlık sistemi adına anlamı olmasa da, işletmeler için bir yararı olabilir. Her bir işletme, daha çok para kazanıp, çalışanına daha çok para verebilir. İşlemeyen hastanelerle, sağlık ocakları (yani para kazandırmayanlar) doğal olarak sistem dışında kalır.

Sistem, planlama ve kamusal sorumluluğun unutulduğu, bilimsel yaklaşımların terkedildiği bir ortamda, bu tür çözümleri de yadırgamamak gerekir. Bizler için asıl yanıtlanması gereken soru, tıp ortamına ve mesleki geleceğimize ne kadar sahip çıkabileceğimizdir. Sistemli, planlı, bilimsel, şeffaf ve dahil olduğumuz süreçleri mi, yoksa iktidar sahiplerinin aklına gelen çözümleri mi tercih edeceğiz? Kimilerimizin işine gelse de (Şef ve şef yardımcılığı atamalarında olduğu gibi) keyfiyet mi, yoksa hep birlikte belirlenen bir ortam ve gelecekten mi yanayız?

 

 

mail9.gif (17469 bytes)                    buton2.jpg (1100 bytes)ANA SAYFAYA DÖNÜŞbuton1.jpg (1100 bytes)