Yargı, eğitim hastanelerinde siyasi kadrolaşmaya gitmeye çalışan Bakan'a onay vermedi.

Şimdi sıra sınavda!

 

Bakan Durmuş'un bilime, eşitliğe ve hukuka aykırı olarak, eğitim hastanelerindeki şef ve şef yardımcılıkları kadrolarını atama yoluyla doldurmaya çalışması, yargı tarafından engellendi. TTB Merkez Konseyi ve Ankara Tabip Odası'nın açtığı iptal davasını görüşen Danıştay, ara kararında, "Yönetmelik, bu kadroya atanma niteliğine sahip kişiler arasında eşitsizliğe yol açabilip, subjektif değerlendirmelere neden olabileceğinden, yürütmenin durdurulması isteminin kabulü düşünülmektedir" denildi. Karara göre yapılan atamaların 20 gün içinde geri alınması gerekiyor.

Eğitim hastanelerindeki eğitici kadrolarının boş olduğunu belirterek, siyasi kadrolaşma çabalarını açıklamaya çalışan Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un, eğitici kadrolarını tamamlamak üzere sınav için girişimlere başlaması ve yargı kararını uygulayarak, ataması yapılan kadroları iptal etmesi bekleniyor. Yargının kararı, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve tabip odaları tarafından olumlu tepkiyle karşılandı. Tabip Odaları başkanları, eğitici kadrolarının bir an önce doldurulması için bakanlığın sınav kararı alması gerektiğini belirttiler.

 

ANKARA- Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un, Tababet Uzmanlık Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle, eğitim hastanelerinde şef ve şef yardımcılığı kadrolarının sınav yerine atama ile belirlemesine yönelik tepkilerin ardından yargı da, değişiklik aleyhine karar aldı.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve Ankara Tabip Odası'nın Danıştay'a açtığı iptal davasında ara karar verildi. Kararda, profesör ya da doçent ünvanına sahip olmak kaydıyla şef olarak atanabilme olanağı taşıyan 9.7.1999 tarihli yönetmelik hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildiği belirtildi. Kararda şöyle denildi: "Yönetmelik, bu kadroya atanma niteliğine sahip kişiler arasında eşitsizliğe yol açabilip, subjektif değerlendirmelere neden olabileceğinden, 2577 sayılı yasanın 27/2. maddesi uyarınca yürütmenin durdurulması isteminin kabulü düşünülmektedir." Kararda, davalı idarenin birinci savunması ile ara kararın yanıtı alınıncaya kadar uygulamanın yürütülmesinin durdurulduğu bildirildi. Sağlık Bakanlığı'nın yargı kararının gereklerini yerine getirerek, atama yoluyla şef ve şef yardımcısı olan hekimlerin atama kararlarını geri alması ve boş eğitici kadrolar için sınav yapmak üzere girişimlere başlaması bekleniyor. Karara göre, 20 gün içinde karar gereklerinin davalı idare tarafından yerine getirilmesi gerekiyor. TTB Hukuk Bürosu'ndan Tıp Dünyası'na yapılan açıklamada, kararla, karardan önce ve sonra yapılan tüm atamaların da geri alınması gerektiği belirtilerek, yargı kararının uygulanmamasının yeni bir hukuksuzluk doğuracağına dikkat çekildi.

Danıştay'ın kararında, esas karara veri teşkil edecek bilgiler de Sağlık Bakanlığı'ndan istendi. İstenen bilgiler şöyle: "1.Yapılan bu değişikliğin nedenlerinin belirtilmesi, buna ilişkin tüm bilgi ve belgelerin gönderilmesinin, 2.a-Halen eğitim hastaneleri ve diğer uzman yetiştirmeye yetkili sağlık kurumlarında anadallar ve yandallar ile görev yerleri itibariyle kaç adet şef yardımcılığı ve şeflik kadrosunun boş olduğunun isim ve yer belirtilmek suretiyle bildirilmesinin, b-Bu kadroların hangi tarihten itibaren boş olduklarının, c-Anılan kadroların dava konusu yönetmelik değişikliğinden önce, eski yönetmelik hükümlerine göre ilan edilip edilmediği ve bu kadrolar için sınav yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise kaç adet olduğunun görev yeri ve uzmanlık dalı belirtilmek suretiyle bildirilmesine, e-Dava konusu yönetmelik değişikliğine dayanılarak sınavsız ataması yapılan şef ve şef yardımcıları varsa bunların arasında daha önce yapılan sınavlara girip başarısız olanların bulunup bulunmadığının davalı idareye sorulmasına ve sınavsız atananlara ait hizmet cetvellerinin onaylı birer örneği ile bunlara ilişkin tüm bilgi, belgelerin davalı idareye getirilerek incelenmesine, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 20. maddesi uyarınca tebliğinden itibaren 20 gün içinde bu karar gereklerinin yerine getirilmesi hususunun davalı idareye tebliğine...."

Karar, TTB Merkez Konseyi ve tabip odaları tarafından olumlu tepkiyle karşılandı. TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Eriş Bilaloğlu, TTB'nin yıllardır şeffaflığı, bilimselliği, objektifliği savunduğunu ve bu ilkeler doğrultusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Gösterilen çabalar doğrultusunda sınav sisteminin de, geliştirilmeye ihtiyaç duyan yanları olmakla birlikte bilimselliğe ve eşitliğe uygun bir düzeye getirildiğini söyledi. Bilimsellik ve sınava girenlerin hakkını koruma adına TTB'nin iptal davası açtığını kaydeden Bilaloğlu, "Şimdi, ataması yapılan kadroların geri alınması ve hızlı bir biçimde sınav yapılması gerekir. Sınav sisteminin daha da geliştirilmesi için de şef, şef yardımcıları ve tabip odaları ile işbirliği içinde çalışmalar da yapılmalıdır. Bakan, eğitici kadroların boş olduğunu söylüyordu, o zaman şimdi yapılması gereken sınav için girişimlerin başlamasıdır" dedi.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Orhan Arıoğul, Danıştay kararının beklendiği yönde olduğunu söyledi. Şef ve şef yardımcılığı sınavları için yıllardır büyük çabalar gösterildiğini belirten Arıoğul, sınavsız yapılacak atamaların hem eğitimin kalitesine olumsuz etki yapacağını, hem de sınavla şef ve şef yardımcısı olanlara karşı büyük haksızlık doğuracağını söyledi. Arıoğul, kararın sevindirici olduğunu belirterek, bir an önce sınav yapılmasını istedi. Arıoğul, "Şef ve şef yardımcılığı sınavlarının giderek daha geliştirilmesi gerektiğini söyleyebiliriz ancak, bu sınav haksızlıklara en kapalı sistemdir ve bu açıdan çok önemsenmesi gerekir" dedi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner de, kararın hekimler için sevindirici olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Hukuk yoluyla hala bazı kazanımların korunuyor olması sevindirici. Ancak Sağlık Bakanlığı'nı olumlu işler yapmaya yöneltmenin mahkemelerin yolundan geçiyor oluşu üzücü. Şimdi Bakanlık, derhal ÖSYM'ye başvurarak, yeni bir sınav için girişimlerde bulunmalı ve boş eğitici kadroları doldurulmalıdır".

Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. İskender Sayek, kararın TTB'nin başarısı olduğunu vurgulayarak, "Bir haksızlık ortadan kaldırıldı. Bu çok olumlu. Bakanlık, bu kararın gereğini yapmalı ve vakit geçirmeden sınav için hazırlıklara başlamalı" diye konuştu. (TD)

 

 

mail9.gif (17469 bytes)                    buton2.jpg (1100 bytes)ANA SAYFAYA DÖNÜŞbuton1.jpg (1100 bytes)