TIP DÜNYASINDAN

"Biz demiþtik" demek için deðil, "bu yetmedi, yetmiyor" demek için hatýrlatýyoruz:

"Olay her ne kadar bir doðal afet ise de, geleceði belli olan bu felaketin oluþmamasý için hiç bir önlem alýnmadýðý görülmüþtür (set çekme,daðda biriken sularýn tahliyesi için kanal çalýþmasý vs.) Ilçenin giriþinde 'erozyon bölgesi' yazýlý bir levhanýn bulunmasý da ihmalin en önemli kanýtlarýndandýr." (13 Temmuz 1995; Senirkent, Sel ve Toprak Kaymasý Raporu)

"Dinar'da yönetim olarak tam bir kaos hakim. Jandarma Komutanlýðý bahçesinde kurulan kriz masasý ve Lise bahçesinde kurulan hasar tespit komisyonu yetkililerinin de ne yapmalarý konusunda bilgi eksiklikleri, yeterli kayýt ve verinin olmamasýndan doðan kargaþa, yönetim kaosunun boyutlarýný göstermeye yeter. Genel yönetim kargaþasýný saðlýk hizimetlerinde gözlemek olasý. Özet olarak Dinar, deprem felaketinden sonra þimdi de baþý sonu olmayan bir yönetim felaketi yaþýyor." (6.10.1995; Dinar, Deprem Raporu)

"Yerel yönetimlerin ve bütün kamu kuruluþlarýnýn eksikliklerini gidererek, meslek odalarý ve üniversitelerden de yararlanarak olaðandýþý durumlara hazýrlýk yapmalarý ve eþgüdümlü çalýþmalarý gerekmektedir." (3.11.1995; Izmir, Sel Felaketi Raporu)

"Tam bir çözümsüzlük, belirsizlik, karmaþa, kaos hakimdi." (2.7.1997; Kýrýkkale, MKE Mühimmat Fabrikasý Patlama Raporu)

"TTB, bir süredir olaðanüstü durumlardaki saðlýk hizmetleri için kurslar düzenlemektedir. Buralarda eðitimden geçmiþ onlarca hekim bulunmaktadýr. Saðlýk Bakanlýðý afetlerde, eðitilmiþ hekimleri görevlendirebileceði gibi, TTB'den teknik destek de isteyebilir. Böyle bir iþbirliðinden hem afetzedeler hem de saðlýk personeli yarar görür." (4.6.1998; Bartýn, Sel Felaketi Raporu)

"Saðlýk alanýnda merkez ve il düzeyinde olaðanüstü durumlar için özel birim oluþturulmasý talebimizi yineliyoruz. Bu birimler, bazý felaketlerin önlenmesini, önlenemeyenler de dahil hepsi için hazýrlýklý olunmasýný, afet anýnda ve sonrasýnda da içgüdülerle deðil, ama bilinçli bir biçimde hizmetin yürütülmesini örgütleyecek, koordine edecektir. Bu birim, saðlýk dýþý sektörün de katýlýmý ile il için plan/program yapmalý, halk eðitimi ve similasyon programlarý uygulamalýdýr." (3.7.1998; Adana, Dep-remi Raporu)

Yukarýdaki alýntýlar, 1995'ten bu yana yaþanan olaðandýþý durumlara yönelik TTB ekiplerince hazýrlanan ve Saðlýk Bakanlýðý'na da iletilen raporlardan aktarýlmýþtýr. Birden fazla hükümetin muhatap olduðu bu süreç boyunca hiçbir hazýrlýðýn yapýlmamýþ olduðu gözönüne alýnarak Marmara depremindeki acýlarýn boyutunu bir doðal afete baðlamamýz, sizce ne kadar inandýrýcý?

 

 

         mail9.gif (17469 bytes)                           ANA SAYFAYA DÖNÜŞ