.......

.........
 
 
 
Sağlık Ocaklarımızdan


Çivril Sağlık Ocağı 
Dr. Birdal Kazakçıoğlu*,Dr. Erdem Eren**, Hem. Yeşim Çakır***
 

 Çivril Merkez Sağlık Ocağı olarak 1998 yılı çalışmalarımız ile Nusret Fişek Sağlık Ocağı Hizmet Ödülü’ne layık görüldük. Öncelikle ödül töreni sırasındaki sıcacık dostlukları ve güzel ortam için Türk Tabipleri Birliği yöneticileri ve çalışanlarına içten teşekkürlerimizi sunarız.
 1983 yılına kadar ilçemizde hizmet veren Hükümet Tabipliği Denizli İlinin 1983 yılında sosyalizasyon sistemine geçmesi ile Çivril Merkez Sağlık Ocağı Tabipliğine dönüştürülmüştür. Hizmet verdiği geçici bina iki kez değişerek en son olarak 1989 yılında halen hizmet vermeyi sürdürdüğü özel idare işhanındaki geçici yerine taşınmıştır. Bu binanın ikinci ve üçüncü katında 28 odada hizmet vermeye çalışmaktadır. 
 1993 yılında Sağlık Grup Başkanı atanmıştır. Grup Başkanlığı bünyesinde bir devlet hastanesi, bir verem savaş dispanseri , on sağlık ocağı ve 23 sağlık evi bulunmaktadır. 
 Merkez Sağlık Ocağının il merkezine uzaklığı 96 km’dir. Hizmet verdiği nüfus 19.026'dır. 
 Ocağımız teknik kapasite ve donanım olarak ülkemiz koşulları değerlendirildiğinde tam donanımlı sayılabilir. Laboratuvarlarımızda biokimya incelemeleri dijital spektrofotometre kullanılarak bir sağlık memuru ve iki hemşire tarafından yapılmaktadır. Sağlık ocağı poliklinik koşullarında gerekli olabilen tüm incelemeler yapılmaktadır. Ayrıca EKG, ultrasonografi ve 1999 yılında alınan röntgen aygıtı ile hizmetler daha kaliteli duruma getirilmiştir. Gebelerin muayeneleri Doppler ile gerçekleştirilmektedir. Önümüzdeki dönemlerde hedefimiz ocağımızda kayıtların bilgisayara geçirilmesi ve daha modern ve kaliteli hizmet vermesidir.
 Sağlık ocağımızda sekretelik hizmetleri 1994 yılından beri konu ile ilgili eğitim alan bir hemşire ve bir ebe tarafından yürütülmekte olup sekreteryanın koruyucu sağlık eğitimi almış çalışanlarca yürütülmesi bu konudaki başarıyı arttırmıştır.
 Çevre sağlığı hizmetleri 1999 yılında Çivril İlçe Çevre Sağlığı Şubesi’ne dönüştürülmüştür. Bir araç tahsis edilerek çevre sağlığı hizmetlerinin daha etkin yapılmasana çalışılmıştır. Sağlık ocağımızda branşlaşmaya gidilmiş, her hekim belirli hizmet alanından sorumlu tutulmuş, konusu ile ekipler oluşturularak daha etkin ve daha uyumlu çalışma ortamı sağlanmıştır. Bunun sonucunda  AÇS, aşılama ve bulaşıcı hastalıklar, eğitim ve çevre sağlığı grupları oluşmuştur. Her grup kendi çalışmasını planlamakta ve çalışma sonuçlarını ve verilerini Sağlık Müdürlüğü’nün ilgili şubelerine sunmakla yükümlüdürler. 
 Sağlık Ocağı Derneği’miz 1993 yılında kurulmuştur. Önce ocağın kendi binasının yapılabilmesi için gerekli olan arsayı sağlamıştır. Daha sonra A'dan Z'ye bütün gereksinimlerin karşılanmasında ve sağlık ocağı teknik donanımının zenginleştirilmesinde çok büyük katkıları olmuştur. Önümüzdeki dönemde de Sağlık Ocağımızın bilgisayar sistemine geçirilmesini ve Sağlık Ocağımızın Sosyalizasyon esaslarına uygun iyi hizmet vermesine çalışmaktadır. Fakat ülkemiz koşullarında özellikle küçük köy ve kasabalarda bulunan sağlık ocakları gerek çalışanlar yönünden gerekse donanım yönünden büyük sıkıntılar içerisindedir. Bu koşullarda sosyalizasyon sisteminin iyi bir biçimde yürümediği bir gerçektir. Bu nedenle bu sistemin daha uygulanılabilir ve daha gerçekçi bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir. Yirmibirinci yüzyıla girerken sağlık sisteminin artık teknolojinin desteklediği daha kaliteli bir duruma getirilmesi gerekmektedir. Bu kalite ve teknoloji kullanımı yalnızca tedavi edici hastane hekimliği değil, koruyucu sağlık hizmetlerinde de olmalıdır. Bu kalitenin ülkemizin bütün köylerine hekim ve çalışanlar gönderilerek köy sağlık ocaklarında sağlanamayacağı açıktır. Bu yüzden ülkemiz koşullarında özellikle kırsal kesimde ilçeler düzeyinde Merkez Sağlık Ocaklarının tam donanımlı duruma getirilmesi gerekli araç gereç ve çalışanlarla donatılarak çevresindeki köy ve kasabalara etkin ve kaliteli bir koruyucu sağlık hizmeti vermesi amaçlanmalıdır. Bu tür bir uygulama ayrıca sağlık çalışanlarının da sosyal gereksinimlerini bir nebze olsun karşılayacak özellikle hekimler köy koşullarında düştükleri bunalıma düşmeden daha iyi hizmet vermeye başlayacaklardır. Ayrıca hekimler TUS kıskacından da kurtarılmalıdır. Pratisyen hekimliğin ve koruyucu hekimliğin önemi gerek halkımıza gerekse pratisyen hekimlere benimsetilmeli ve pratisyen hekimlerin ve koruyucu hekimlik bünyesindeki sağlık çalışanlarının ekonomik koşulları hızla düzeltilmelidir. 

 1998 Yılı İstatistiki Veriler
 Toplam Nüfus  19.026
 Nüfus Artış Hızı  Binde 8.94
 Toplam Personel   38
 Toplam Muayene Sayısı  42.199
 Hekim Baş. Düş. Mua. Say. 10.550
 Hasta Sevk Sayısı  %16
 15-49 Yaş Kadın Nüfusu
 Ocak-Haziran    5107
 Temmuz-Aralık   4968
 15-49 Yaş Evli Kadın Nüfusu 3619
 Aile Planlaması Kullanım Oranı %81.07
 Geleneksel Yöntem Kul. Oranı     %31.61
 Yıl İçinde Saptanan Gebe Sayısı 302
 Toplam Gebe İzlem Sayısı  4.93
 Canlı Doğum Sayısı   303
 Kaba Doğum Hızı  Binde 15.9
 Toplam Doğurganlık Hızı 1.96
 Toplam Bebek Sayısı  299
 Bebek İzlem Sayısı  8.1
 DBT-Polio I   %99.3
 DBT-Polio III   %102.6
 Kızamık    %98.9
 TT1    %75.3
 Kaba Ölüm Hızı  Binde 7
 Bebek Ölüm Hızı  Binde 23
 Ana Ölüm Hızı   0
 1-4 Yaş Ölüm Hızı  Binde 85
 

................................................................