.......

.........
 
 
 
Kongrelerden


Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri; Düzenleyen: Muğla Tabip Odası-Ege Üniv. Tıp Fak. Yer: Muğla Belediyesi, Konakaltı Kültür Merkezi, Başvuru: Muğla Tabip Odası, Turgutresis Cad. Belediye İşhanı K:3 Muğla, Tel: 0.252.2143747-2122135, Tarih - Konular - TTB-STE Kredi Puanı: 22 Ocak 2000; Karın Ağrılı Hastaya Yaklaşım (4), 26 Şubat 2000; Başağrıları (4), 25 Mart 2000; Adli Tıp ve Hekimin Yasal Sorumlulukları (2), 22 Nisan 2000; Turizm ve Sağlık (2), 13 Mayıs 2000; Sık Görülen Çocukluk Çağı Enfeksiyon Hastalıkları ve Yüksek Ateşli Hastaya Yaklaşım (4).
Hipertansiyon ve Kalp Yetmezliği Eğitim Programı; Tarih ve Yerler : 25 Mart 2000; Trabzon, 22 Nisan 2000; Gaziantep, 27 Mayıs 2000; Nevşehir, 25 Kasım 2000; Pamukkale; Başvuru: Prof. Dr. Nevres Koylan, İ.Ü. İstanbul Tıp Fak. Kardiyoloji AD.- İstanbul, Tel: 0.212.6351156, TTB-STE Kredi Puanı: 5 (herbiri)
1.Tıp Mezuniyet Sonrası Eğitim Kongresi: İstanbul Üniv. - Yale Üniv. Bilimsel İşbirliği, Tarih:28-30 Nisan 2000; Yer: Talya Kongre Merkezi- Antalya, Başvuru: Prof. Dr. Turgay Atasü, İstanbul Üniv. Tıp Fak. Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. İstanbul Tel: 0.212.5888 48 00 / 1410 TTB-STE Kredi Puanı; Anesteziyoloji: 10.5, G.Cerrahi: 9.5, Kadın Hast. Ve Doğum: 17, Çocuk Hast. ve Çocuk Cerrahisi: 13.5

 Sağlık Çalışanlarının Sağlığı 1. Ulusal Kongresi 26-28 Kasım'da Ankara’da yapıldı. 
 Yıllardır, pek çok sağlık çalışanı yaptığı iş nedeniyle önemli ölçüde iş ve güç kaybına uğramalarına hatta yaşamlarını yitirmelerine karşın, bugüne dek meslekten kaynaklanan olumsuz koşullara karşı hiçbir hukuki kazanım elde edilememiştir. İşin ilginci, birçok meslektaşımız bu konuda ne yapılması gerektiğini bile bilmemekte, hukuksal bir hakkın olup olmadığını ancak iş başına geldiğinde öğrenmektedir. Hiçbir şey yapılamadığını öğrenince de hayal kırıklığı yaşamaktadır. Tüm meslek örgütlerinin ve sendikaların birlikte çalışarak yapacakları çok iş bulunuyor. Kongrede bu alanda bir oturum yer almış ve bu oturumda sağlık çalışanlarının sahip olması gereken hakların dökümü ve ilgili yasalar sıralanmıştır. Bu verilerden hareketle, kongre sonrası dönemde izlenmesi gereken somut adımların saptanması ve hukuksal mücadelenin yol alması bir gerekliliktir.
 Sağlık Çalışanlarının Sağlığı için, işyeri temelinde sorumlu çalışma grupları oluşturulması, başka bir adımdı. Bu amaçla, sunulan bildirilerin ve deneyimlerin paylaşılmasının yanında bir grup çalışması düzenlendi. İşyerlerinde kurulacak olan Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Birimi, çalışanların kaydını tutacak, gerekli istatistiksel bilgileri toplayacak, korunma için önlemler geliştirecek ve gerekli durumlarda müdahale için yol gösterici olacaktır. 
 Kongremizin bir başka özelliği ise, katılımın ücretsiz olmasıydı. Son zamanlarda, sağlık çalışanlarının döviz bazında yüksek ücretler karşılığında bilimsel kongre ve toplantılara katılmaları oldukça güçleşmiştir. Bu durumu göz önünde tutarak kongre maliyetini düşürmek için elimizden geleni yaptık. 
 Kongrenin düzenlenmesi sırasında üç örgütümüz maddi katkıda bulundu. Bilimsel, hukuksal ve örgütlenme başlıklarında gelişmelerin gözden geçirilmesi ve yeni hedeflerin belirlenmesi amacıyla iki yılda bir Sağlık Çalışanlarının Sağlığı kongresinin düzenlenmesi kararına varılmıştır. Panel ve konferansların metinleri ve bildiri olarak sunulan çalışmalar kongre kitabında toplanmıştır. 
       Yürütme Kurulu Adına Kongre Sekreteri
       Dr. Önder Ergönül
 

................................................................