STED.......STED Kapak

.........
 
 
Okuduklarımızdan


Geriatri Dergisi / Turkish Journal of Geriatrics
İçimi titreten bir sestir her gün, / Saat her çalışında tekrar eder; / "Ne yaptın tarlanı, nerde hasadın? / Elin boş mu gireceksin geceye? / Bir düşünsen! Yarıyı buldu ömrün. / Gençlik böyledir işte, gelir gider; / Ve kırılır sonunda kolun kanadın; / Koşarsın pencereye pencereye." / Ah o kadrini bilmediğim günler, / Koklamadan attığım gül demeti, / Suyunu sebil ettiğim o çeşme, / Eserken yelken açmadığım rüzgar! / Gel gör ki sular batıya meyleder, / Ağaçta bülbülün sesi değişti, / Gölgeler yerleşiyor pencereme; / Çağımız başlıyor ey hatıralar.
 'Gençlik Böyledir İşte' adlı şiirinde Cahit Sıtkı Tarancı yaşlılığa anıların başladığı çağ olarak bakıyor. Oysa yaşlılık üretimin bitmediği özellikle entellektüel yaratımın yoğun olduğu, biriken bilginin deneyimlerle harmanlandığında 'az ve yavaş hareket eden' ama pusulası daha doğru yol gösteren bir dönem. 
Tıbbın artan olanaklarıyla, daha uzun yaşayan insanoğlu, daha kaliteli yaşamanın da yollarını gün geçtikçe geliştirmekte. Geriatri bilimi artan yaşlı nüfusun, tek bir bilim dalının çözmekte çoğu zaman zorlandığı, klinik yönü ile; tıbbi, sosyal, psikolojik ve etik öğeleri olan bütünlükçü bir yaklaşımı gerektiren ekip hizmeti içermekte. 
 Ülkemiz genç bir toplum olmasına karşın yürütülen aile planlaması çalışmaları ve yaşanan ekonomik gelişmelerle, ileride yaşlı nüfusun artacağını bugünden görmeliyiz. Bu görüşle, hem şu anda verilen hizmetin kalitesinin artması, hem de gelecek yıllara artan bilgi ve deneyim birikimiyle hazırlanmak için bugün üniversitelerde kurulmuş olan geriatri bilim dallarının öncülüğünde yaşlılara özgün değişimlerin analizini, araştırmalarını yapmak için bu konuda istekli hekimlere ve bilim adamlarına gereksinim vardır. 
 Geriatri Dergisi Dr. Yeşim Gökçe Kutsal'ın editörlüğünde, seçkin hekimlerin katkıları ile üç ayda bir yayınlanmaktadır. Alanındaki klinik ve deneysel araştırmaları, olgu sunumlarını, derlemeleri, mektupları, toplantı, haber ve duyuruları yayınlamakta. Yazı dili Türkçe'dir. Dergi 1998 yılında yayın yaşamına başlamıştır ve ülkemizde bu konudaki ilk ve tek süreli yayındır.

Hasta Hakları
Şükrü Hatun
İletişim Yayınları, 1999, İstanbul, 169 sayfa.
Hasta hakları görece yeni bir kavramdır. Temel insan haklarının bir alt başlığı olarak
 -hasta- insanın tıbbi girişim ve tedavi gibi hayati bir alanda haklarını tanımlamakla birlikte aslında geleneksel hasta - hekim / tıbbi kurumlar ilişkisini değiştirmek gibi bir yön, amaç taşımaktadır. Alışılagelmiş ilişkiler içerisinde kimi zaman hem hekim hem de hasta bu bakış açısına uymakta zorlanabilmektedir. Genetik gelişmeler, organ nakli, yapay döllenme, ötanazi gibi etik, hukuki ve felsefi boyutları olan yeni konular tıp mesleği çalışanlarını değil, herkesi ilgilendirmekte, tıbbi süreçler içindeki konumumuzu yeniden sorgulamamızı zorunlu kılmaktadır. Yaşanan gelişmeler insanın - hastanın - tedavi ve sağlık süreçlerine çok daha aktif ve bilinçli katılımını, değişen bir hasta - hekim ilişkisi gündeme getirmektedir.
Kitapta 'Tanım ve İlkeler' bölümünün ardından, sağlık hizmetlerindeki eğilimler incelenmiş. Hasta haklarının amaçlarının anlatılmasının ardından uluslararası bildirgeler ve hasta hakları değerlendirilmiş. Bazı ülkelerde (İngiltere, Hollanda, Kanada) ve Avrupa'da hasta haklarına değinildikten sonra çocuklar, yetersiz erişkinler, psikiyatrik hastalar gibi özel hasta grupları ile ilgili düzenlemelere değinilmiş.Türkiye'de hasta hakları ve gelecekte hasta haklarının nasıl olacağı tartışıldıktan sonra ekler bölümünde uluslararası bildirgeler ve sözleşmeler (Dünya Tabipleri Hasta Hakları Bildirgesi, Bilgisayarın Tıpta Kullanılışına İlişkin Duyuru, HIV Epidemisi ile Ortaya çıkan Konular gibi)  ve hasta haklarıyla ilgili ulusal metinler (Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi, Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği gibi) yeralmakta.
 
 

.............................................Başa Dön.....Sayfa Başı